FOREX

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

geco
To jeśli uczestniczyłeś w symulacji na WGT (pierwszym bądź drugim wydaniu) to pewnie się znamy. Ja byłem tam wtedy głównym "decydentem";) - ja to prowadziłem.

marcin
Pomyśl jeszcze o kasynie - choć to bym juz odradzał wirtualnie - szanse wygranej podobne (49%)- a wynik transakcji znasz szybciej - pomiędzy jednym rzutem kulką i drugim nie upływa więcej niż 2 minuty.
PKO
Awatar użytkownika
geco
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej FREDZIO, czyli AK wlasnie skojarzylem ze Cie znam z pierwszej symulacji. Kiedys jak jeszcze bylem na studiach robilismy razem prezentacje WGT u mnie na uczelni w alejach jerozolimskich. Rynek mial sie rozwinac, a tu nic z tego nie wyszlo. Ponoc maja teraz plany aby dzialac jako oddzial zagranicznej gieldy w celu wyjscia z pod ustawy o gieldach towarowych. Zobaczymy czy cos z tego wyjdzie.
Slyszalem ze gdzies w banku dilujesz teraz, zgadza sie?
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Reguły jakie się słyszy na rynku od tak zwanych "doświadczonych" mnie śmieszą bo są sprzeczne. Raz słyszysz: "zamykaj z małym zyskiem", a drugi raz "nie bój się dużo zarobić", innym razem "ustaw stop-loss", a jeszcze ktoś inny powie: "jak ci mocno spada to dokupuj".

Jeszcze lepiej jest z analizą techniczną - po fakcie każdą formację da się narysować i powiedzieć: "to było do przewidzenia"

Zawsze miałem duży ubaw na wszystkich szkoleniach, na których guru z Ameryki wykładał nam swoje mądrości.

Swoją droga to nie wiem dlaczego Geco przyjął ten nick. Facet oprzecież skończył w kryminale. Geco, chcesz skończyć w kryminale, idolem jest dla ciebie przestępca? Czy też może bycie twardzielem, który strzyże "dawców kapitału" jest w twoim środowiski "cool"? Tak pytam z ciekawości.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kładąc dużą kasę na maly zysko po przemnożeniu wychodzi relatywnie spora sumka. Gwarancją jest prawdopodobienstwo ,że na pewno dostaniesz.
Oto własnie chodziło.
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Awatar użytkownika
geco
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Powiem tak, zasad inwestowania na rynku jest tyle ile jest jego uczestnikow. To co pasuje mi nie musi byc odpowiednie dla Ciebie. Jezeli ktos przyjmuje styl inwestycyjny od innej osoby to na pewno straci. Sztuka jest wyciagnac wnioski z tego co mowia inni i stworzyc cos co bedzie odpowiednie TYLKO dla Ciebie. A skąd masz to wiedziec co jest odpowiednie dla Ciebie - a no z praktyki. Czy kiedykolwiek sprawdziles te reguly z ktorych sie smiejesz w praktyce? Wiesz jak one dzialaja? Pasuja do ciebie czy nie? Jaki masz styl inwestycyjny? - zastanawiales sie nad tym wszystkim?

Co do ostatniej czesci Twojej wypowiedzi, to nie bede komentowal dlaczego taki a nie inny nick, kto jest cool a kto nie. Nie ma to nic wspolnego z merytoryczna strona tego tematu.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hehehe ale dałeś Geco ! Zgadzam się z Tobą. To co mówisz jest tak oczywiste ,że tylko ten co nie próbował może się naśmiewać i dziwić...
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A jak z podatkami i zezwoleniem dewizowym? Czy trzeba zgłosić posiadanie takiego konta w NBP a potem przedstawiać historie rachunku co jakiś czas, jak w przy kontach zagr.?
[b]99% DOBRZE = 100% ŹLE![/b]  
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dla mnie rynkiem rządzi psychologia graczy. Z tym nie sposób się nie zgodzić chyba. Ich zachowanie zamienia się na zachowanie zbiorowści. Zachowań tłumu graczy nie da się za cholerę dokładnie opisać formułami matematycznymi (a to chce robić analiza techniczna). To znaczy oczywiście można próbować, ale najczęściej wypada to wyjatkowo mizernie. I z tej mizerii się śmiałem podczas wykładów: wykładowca zasłania prawą częśc wykresu i pyta "no to co tutaj mamy? No, ewidentnie trójkąt rosnący". Odsłania resztę wykresu na którym widać skok kursu. Uśmiecha się do siebe, ja też się śmieję, ale ja się z niego smieję. Bo jakby kurs spadł to on przed wykładem narysował inne dwie kreski i już byłby inny trójkąt tym razem opadający i też byłby "mądry".

Geco, a może z tym twoim nickiem chodziło o identyfikację osobowościową, że chciałbyś być tak samo twardy? Twardy facet, który rządzi światem, ma najlepsze kobiety, najdroższe garnitury, wrzeszczy "fuck them, fuck them all" i zarabia miliony?

Ja na przykład mam kompleks niższości i dlatego w moim nicku są aż dwie wielkie litery.

Tylko nie obraź się, bo tak przy okazji analizy zachowań na rynku przyszło mi do głowy, żeby zabawic się w domorosłego psychologa.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

geco !!!!!!!!!!!
No jasne - pamiętam !!!! To my sie znamy !!!
Wpadnij na sbbp - masz daleko? Ludzie przyjeżdżają z całej warszawy - może ktoś cię może zabrać samochodem jak mi powiesz skąd jesteś.

Ale ja to mam dopiero kompleks niższości.
FREDZIO - tyle dużych liter.
Awatar użytkownika
geco
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Z tego co wiem to czysta analiza techniczna, gdzie analizujesz tylko wykres jest wlasnie analiza zachowan zbiorowosci na rynku. Zobacz na przyklad jak dzialaja linie wsparcia i oporu na rynku. Staraj  sie zrozumiec jak jak sie zachowuja ludzie w tych momentach, co czuja jak kurs przebija linie. Jezeli jest to wsparcie - to czy widza przepasc, gdzie moze poleciec kurs, czy mysla ze kurs sie chwilowo wychylil po za linie? Co wtedy mysla? Jakie podejmuja decyzje?  Czysta analiza techniczna to wlasnie psychologia, a nie tylko kreski, linie, trojkaty itd. Formuly matematyczne wystepuja przy konstruowaniu wskaznikow, ale to juz inna bajka.

ps. nie obrazam sie. Kto by nie chcial rzadzic swiatem, miec dobre garnitury i piekne kobiety?:-))))))
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ja nie mam kopleksów...ja cały czas pracuję nad sobą. Bo jak powiedział mistrz świata wizażu Olaf Tabaczyński najgorszy jest ideał bo nic już w nim nie można zmienić.
Dążenie do ideału jest najbardziej fascynujące.
Ale dla każdego wizja własnego idealu jest inna.
Awatar użytkownika
RobertD
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Noo, nie mogę się zgodzić z jednym - mam przeczucie, że za jakiś czas powstaną solidne teorie opisujące zachowanie tłumu. Chociaż psychologia na razie korzysta z matematyki w dosyć kompromitujący sposób. Poza tym znam analityka, który przewidział przebicie internetowego balonika i spadek indeksów do poziomów, które wydawały się nieprawdopodobne, kiedy prognozowano, że Optimus będzie kosztował 600 zł. Pewne zachowania tłumu da się przewidzieć.
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z podatkami widzę nie ma kłopotów, czyżby nikt nie miał z tego dochodów?
A co sądzic o tym
http://www.money.pl/pieniadze/online/
na wykresie EUR/PLN o 12:52 kurs spadł do 4,8499 a ja dałam take profit na 4,8580 przy sold 4,8730 i wyszło mi  że powinnam zarobić ponad 12tys Euro? myśleć już o p. tax? ;)
Czy bywa że jest kurs a nie ma transakcji?
Awatar użytkownika
geco
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

o podatkach, mozna tu poczytac http://www.wgpw-faq.prv.pl/  . Na rynku masz kwotowanie kupna i sprzedazy, moze byc sytuacja, ze kursy sa ale nie ma chetnych do zawarcia transakcji. Jezeli chodzi Ci o wykres ze strony ktora podalas to tam sa kursy po jakich zostala zrobiona transakcja.
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from geco on 3:16 pm on Feb. 27, 2004
Jezeli chodzi Ci o wykres ze strony ktora podalas to tam sa kursy po jakich zostala zrobiona transakcja.
To dlaczego na wykresach np. oandy nie ma takiego kwotowania? Czy inne źródła sa niewiarygodne?  Czy można ukryć rzeczywiste odchylenia? A może chodzi o to że dokładność na oanda jest max 5s?
Kurs EUR/PLN pokazują nie jako kursywę tylko zakres. Czy od 1-go maja będzie przynajmniej kursywa, bo stałego chyba długo nie będzie (2-3lata)?
Co do podatków? Czy nie jest tak że większość graczy rozlicza sie przez offshore i jak sie pyta o podatki nabierają wody w gębę?  ;)

(Edited by monka at 3:42 pm on Feb. 27, 2004)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ