bledy nie tylko ortograficzne

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
tomasz

Nieprzeczytany post

airda pisze:Ja mogę pisać z polskimi znakami, jednak wówczas kiedy inni piszący będą dbali o poprawność językową swoich postów :)
Swoje postępowanie uzależniasz od innych?

- - -

Mnie również irytuje wszechobecne „dokładnie”, które wyrażać ma aprobatę. Tymczasem „dokładnie” znaczy coś zupełnie co innego. Również irytuje mnie nagminne pisanie „tą”, miast pisać „tę” kiedy mamy do czynienia z biernikiem.
Kolejna drażliwa sprawa – nadużywanie wielkich liter, niektórzy robią to zupełnie bez uzasadnionego powodu. Nawet tytuły działów forum są niepoprawnie napisane, wspominałem kiedyś o tym – posądzono mnie o puryzm. Ponad to 90% społeczeństwa, i forumowiczów, masowo nie odmienia przez przypadki imion – wołacz odszedł do lamusa, dziś niemalże wszyscy posługują się mianownikiem.

Znaki diakrytyczne, czy małe błędy to przy tym „pikuś!”
PKO
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie bardzo wierze aby moja wersja "word" zawierala opcje w jezyku polskim .

A poza tym od pewnych rzeczy nie sposob sie opedzic .

Z historii jezyka polskiego wiemy o makaronizmach i rusycyzmach . Nie bardzo wiem jak nazwac slowa pochodzenia niemieckiego ( germanizmy ? )

No wiec teraz nadeszla epoka malpowania amerykanskiego angielskiego ( bo ta wersja teraz rzadzi swiatem ) .

Niektorzy zakompleksieni szybko sie poddaja . Ale wlaczam polskie wiadomosci i tam panienka z okienka bez zajakniecia mowi o "dezajnerach", zamiast o "projektantach" , jak niegdys sie mawialo . Dla mnie to jak zgrzyt steropianem po szybie .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
ruh hożuf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tomasz - "ponadto" pisze się razem w tym przypadku :hej:
tomasz

Nieprzeczytany post

Też mnie to irytuje. Tak samo jak wstawki po angielsku na naszej polskiej stronie Bieganie.pl. Często Fredzio się zapomina i kaleczy polszczyznę amerykanizmem lingwistycznym. Te wszystkie „All-time”, „Best-time”, „Hall of Fame”… gdzie tu szacunek do polszczyzny?

123 lata zaborów nic nie nauczyły?

„Polacy nie gęsi lecz swój język mają…”
Niestety coraz częściej go zapominają…

ruh hożuf pisze:Tomasz - "ponadto" pisze się razem w tym przypadku :hej:
O widzisz, nie wiedziałem – dziękuję. :jatylko:
A jaka jest zasada, kiedy razem a kiedy osobno - poważnie się pytam. :niewiem:
A… dlaczego nie „Tomaszu?” :hej:
ruh hożuf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem skąd wiem jak się to pisze, bo nie z lekcji - to pewne. To rodzaj pamięci wzrokowej - bardzo dużo czytam i po prostu jak coś jest źle napisane to mi "nie pasuje".
"Tomasz" to w tym przypadku poprawna forma chyba?
tomasz

Nieprzeczytany post

Nie, powinien być wołacz :hej:
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To są pierdoły.
Jak zrobie ortograficzny bład to mozecie na znak protestu nie czytać dalej.
PS. Automat pomaga ludziom takim jak ja. :oczko:
Awatar użytkownika
Jog
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

airda pisze:
Jog pisze: Dzięki, tak od razu łatwiej i przyjemniej :hej:
Miło mi :)
A Ty, dbasz o staranność postów? :bleble:
Przejrzyj moje posty. W każdym razie staram się, choć błędy oczywiście popełniam.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2008, 05:00 przez Jog, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

Wtrącę się...

Niestety jestem "prawdziwym" dyslektykiem - co nie oznacza, że błędy ortograficzne mnie nie wyprowadzają z równowagi.

Dla wszystkich którzy często wypowiadają się na jakiś forach itd itp.. polecam korzystanie z firefoxa wraz z pluginem - słownikiem Języka Polskiego, działa wyśmienicie - i nie jest się uzależnionym od żadnych mechanizmów "na stronie".
Jeśli nadal przydarzają mi się błędy - to przepraszam, czuję się w tej kwestii trochę upośledzony ;-) co nie znaczy że nie staram się z tym walczyć.

Co zaś do pisowni z lub bez polskich znaków.

W latach 90'tych używanie polskich znaków świadczyło o braku szacunku do odbiorcy naszych wiadomości- "ogonków" nie wyświetlała praktycznie żadna przeglądarka - bez uprzedniej konfiguracji, nie mówiąc już o czytnikach grup dyskusyjnych (USENET) - popularne klienty pocztowe typu "pine" itd itp oraz połowa terminali "Telnetowych" w ogóle sobie z tym nie radziła. - wszystko co wykraczało poza ASCI mogło być dowolnie interpretowane po stronie odbiorcy...

dlatego prościej było czytać tekst bez polskich znaków niż z "krzakami"

Czasy jednak się zmieniły... jest Unicode, jest Iso "srodkowo europejskie" i praktycznie żadna przeglądarka nie ma problemów z rozpoznawaniem nawet najbardziej wymyślnych znaków diakrytycznych. Potrafią to robić nawet telefony, linuxy i podobno nawet ibooki ;-)

Byłbym jednak ostrożny w "opieprzaniu" ludzi za to że nie stosują ogonków. Niekiedy jest to kwestia przyzwyczajenia ze "starych dobrych czasów" - a jak pokazuje praktyka - bez tego dodatku język polski - choć może niepoprawny - pozostaje nadal czytelny.
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

No właśnie jak zwykle nie ma co przeginać. Zbytni puryzm językowy jest tak samo szkodliwy jak i totalne lekceważenie zasad. Język to twór płynny i mnie np. nie rażą ani zapożyczenia z angielskiego, ani brak polskich znaków, ani interpunkcja, której niemal nikt nie potrafi stosować poprawnie, często zresztą nie ma na to czasu.

Błędy ortograficzne to jakiś wynalazek młodego pokolenia, przynajmniej mam takie wrażenie, że najczęściej robią je nastolatkowie. Nawet moje szkolne czasy minęły pod znakiem dyktand, dużego czytania i braku wynalazków typu "dyslektyzm".

Jog - "przejrzyj" :bum:
Awatar użytkownika
Jog
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nagor pisze: Jog - "przejrzyj" :bum:
Zrobiłem błąd ortograficzny, że hej :hahaha: No cóż, też je popełniam, choć staram się bardzo :oczko:
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:25:27

Nieprzeczytany post

Ja "miszczem" ortografii nie jestem, ale na stronie głównej też się zdarzały błędy...
airda

Nieprzeczytany post

tomasz pisze: Swoje postępowanie uzależniasz od innych?
Ej, takie tanie sztuczki? ;)

Jeśli chodzi o mój brak ogonków, to wynika dokładnie z tego o czym pisal ssokolow. W tych właśnie zamierzchłych czasach zaczynałam obcować z techniką ;)

Przyznam szczerze, iż trudno mi pamiętać o 'ogonkach', pisząc teraz posta muszę go wielokrtonie poprawiać. Na wszystkich bowiem forach, na których pisuję nie używam polskich znaków. Zatem odważę się na prywatę:

Czy moge jednak pisac bez ogonkow? :hej:
:hej:

Co do słowa 'makaronizmy', oznacza ono w ogóle zapożyczone z innych języków słowa, a więc mowiąc o makaronizmach w języku polskim mówimy o: 'deadline', o 'par exellace', o 'sensu stricto' (nie ma czegoś takiego jak 'stricte' :))

Nie mam 'fisia' na punkcie językowym, sama popełniam błędy, staram się jednak sprawdzić każde słowo, co do ktorego mam wątpliwości. Jest mi po prostu wstyd robić błędy. Tak niewiele już dzisiaj poprawnej polszczyzny (nie mówiąc o pięknej polszczyźnie), że może warto troszkę o nią zawalczyć :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ