Pytań mam sporo ...
Nie zależy mi na żadnym wyczynie, chce jedynie mieć w miare dobrą kondycje (niestety mam siedzącą pracę) i chciałbym może trochę zrzucić niepotrzebnych kilogramów tłuszczu. Mam pulsometr, czyli dla moich potrzeb chyba bieganie w strefie tlenowej (przy mojej formie to nawet bieganiem nie można nazwać i już mam takie tętno

Sprzęt:
1) Jakie buty, żebym mógł biegać też w zimie, bez obawy że się na mrozie rozlecą ? Większość producentów butów sportowych nie uznaje reklamacji gdy wyczai, że buty były używane w zimie, chyba że może coś się teraz zmieniło i tak nie ma ? Ale ogólnie to jakie buty ... fajnie, żeby w lecie też się dało w nich biegać. Zawsze w zimie mogę wrzucić grubsze skarpety.
Nie chciałbym też wydać strasznej kasy, ale z drugiej strony wyznaje zasadę, że lepiej kupować raz a dobrze (drożej) niż taniej a 3 razy.
2) Ubranie: Mam sporo ubrań rowerowych, więc chciałbym jak najmniejszym kosztem ubrać się na bieganie. Mam koszulki z Powerdry'a z długim rękawem, chyba dobre na każdą pogodę, w zależności od temp. mogą być albo warstwą wierzchnią, albo bielizną albo termiczną

Na nogi mam leginsy z powerdry'a i spodnie dresowe z No Wet Light firmy Mount&Wave, ale zastanawiam się czy takie spodnie się nadadzą, niby to oddychalny i nieprzemakalny materiał, ale na rowerze pociłem się w tym dość mocno

Nada się to co powyżej czy źle myśle, na pewno Powerdry się nada świednie, a kurtka i spodnie ? Jakie skarplety ? Coolmax ? Czy coś innego ?
Czapka: W czapce to bym biegał od 5 st C, mam kłopoty z zatokami i nie mogę się za bardzo przechładzać. Jaka czapka jest dobra ? Może coś z polaru z windstopperem ? Na rower mam ufoluda z samego windstoppera i jest super, ale przy bieganiu może być gorzej na rowerze mam jeszcze kask

Jak unikać kontuzji ?
Jako biegacz niedoświadczony i o słabej formie, boję się że mogę łatwo złapać jakąs kontuzję (szczególnie stawów). Jak unikać kontuzji ? Jakieś maści ? Jaką rozgrzewkę stosować ? Na co uważać ?
Na razie to chyba na tyle, ale pewnie w trakcie pojawi się mnóstwo pytań

pzdr,
Dentarg