Bol w kolanie vs nadwaga

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Iacek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich serdecznie.
Jak w temacie, Próbuję zrzucić zbędny balast 94 kg/176 cm , biegając od ok 4 m-cy.
Tydzień temu zaczęło mnie pobolewać prawe kolano. Czy ma to bezpośredni związek z nadwagą? Czy miał ktoś podobnie?
Biegam j po lesie. Jak myślicie , zaatakować już lekarza , czy jest szansa że rozejdzie się po kościach?
Acha , częstotliwość biegania to 30 -40 minut 2-3 razy w tygodniu , raczej bez zadyszki.
PKO
Awatar użytkownika
tomek87
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na takie pytania bardzo trudno odpowiedzieć. Ból może mieć bezpośredni związek z wagą, a może nie mieć praktycznie żadnego... I my tutaj nie jesteśmy w stanie tego ocenić. Lekarz też zawsze może się pomylić, jednak na pewno z mniejszym prawdopodobieństwem niż my - więc jeśli nie wybierzesz sportowego to do diagnozy podejdź krytycznie - szczególnie jakby była w rodzaju - jak boli to nie biegać - następny proszę. Jak ból nie jest duży i nie chcesz do lekarza to zawsze możesz kombinować z rozgrzewką, innymi butami - może to coś da.
elektrod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:44

Nieprzeczytany post

W jakich butach biegasz? Ja zaczynałem od 94 kg i pierwsze dwa tygodnie biegałem w halówkach. Zaczynałem odczuwać ból w kolanach. Po kupnie butów z dobrą amortyzacją ból minął.
mój blog - viewtopic.php?f=27&t=57879
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878

PB
5k - 20:09 - 29.03.2025 (parkrun)
10k - 42:35 - 11.11.2024
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
Awatar użytkownika
uranmars
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Iacek pisze: Jak w temacie, Próbuję zrzucić zbędny balast 94 kg/176 cm , biegając od ok 4 m-cy.
Tydzień temu zaczęło mnie pobolewać prawe kolano. Czy ma to bezpośredni związek z nadwagą? Czy miał ktoś podobnie?
Biegam j po lesie. Jak myślicie , zaatakować już lekarza , czy jest szansa że rozejdzie się po kościach?
Acha , częstotliwość biegania to 30 -40 minut 2-3 razy w tygodniu , raczej bez zadyszki.
Waga to najbardziej prawdopodobna przyczyna. Miałem ten sam problem (przy podobnym tonażu). Samo raczej nie przejdzie, dużo bardziej prawdopodobne że się pogorszy.

Mnie bardzo pomogły te ćwiczenia:
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... highlight=
Często zmieniaj buty biegowe na nowe, przy tej wadze amortyzacja szybko się zużywa, to kosztuje, ale na pewno lekarze wyjdą drożej.

Poczytaj też to:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=727

Przy tej wadze masz też duże szanse na tą przypadłość:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=939
fanx
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

we wrzesniu zeszłego roku ważyłem przy wzroście 174, 96kg,do tego momentu biegałem około 30min i było ok.Zacząłem zwiększać dystans i zaczeły sie problemy z kolanami,dodam że biegałem w halówkach i zwykłych adidasach bez amorków po bieżni żużlowej.Na początku sądziłem ze to zwiekszenie dystansu powoduje ból i samo przejdzie.Tak biegałem jeszcze chyba z misiąc około 40km miesięcznie.Wszystko zmieniło sie gdy kupiłem nowe buty,wybór padł na nike structure trix 10+,świetna amortyzacja i wspaniałe trzymanie stop sprawiło że bieganie stało się znowu przyjemnym spedzaniem czasu a dystans zwiększyłem do 50_60 km tygodniowo,waga po pół roku spadła do 80kg a wiosną tego roku przebiegłem maraton.Kolana,czasem dokuczają,czsem jest wszystko ok.Tak jest przynajmniej w moim przypadku....pozdrawiam
Awatar użytkownika
Iacek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej
Serdeczne dzięki za Wasze opinie i podzielenie się doświadczeniami.
Na chwilę obecną mam takiego plana:
Zastopuję na tydzień + rozejrzę się za butkami.
Te które obecnie bezlitośnie miażdżę moim "tonażem" to Adidas Cushion
kupione zupełnie nie do biegania , a poprostu jako buty do użytku codziennego. Może faktycznie już się "zużyły" bo mają ponad 2 lata.
Jeszcze raz dzięki i powodzenia.
Awatar użytkownika
Iacek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam
Zacząłem znów biegać. Zakupiłem również buty Asics Gel Enduro 4. Ma ktoś takie?
Porównywałem w sklepie z NB (nie pamiętam numeru, takie "all terrain")
i Asics-y wg mnie mają lepszą amortyzację , żelową.
Biegam raczej po lesie , więc i z nadmiernym ścieraniem nie powinno być problemów.
"Odkryłem" również inną formę aktywności jaką jest szybki chód. Naprawdę potrafi wydusić z człowieka poty , co prawda nie takie jak bieganie , ale zawsze coś.
Najważniejsze że znów wróciłem " na trasę"
No i mam zastępczy środek na ruch w razie bólu kolana(szybki chód)
Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zawsze lepiej iść do lekarza. Tydzień basenu zamiast biegania też nie powinien zaszkodzić :)
Grzechu76
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wynikał nie tylko z lekkiej nadwagi (około 5-7 kg ponad normę) ale także z nadmiaru ambicji i zaniedbywania odpowiedniej rozgrzewki przed treningiem. Zacząłem w styczniu tego roku, biegałem codziennie w śniegu i mrozie 5-6 razy w tygodniu. Oczywiście wysiadły mi kolana- opuchlizna i ból spowodowały wymuszoną przerwę w marcu. Do biegania powróciłem do piero po 3 tygodniach, gdy kolana solidnie odpoczęły i od tamtej pory nie mam problemu. Polecam po pierwsze biegać co drugi dzień, po drugie pływać, po trzecie dobre buty - ja mam Adidas Vergon kupione na bajecznej przecenie za 89 zł i to mi na ten moment wystarcza :hej: Powodzenia!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ