ENDOMONDO - co z nim nie tak ?

seneka77
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Jestem nowy na forum, więc serdecznie witam wszystkich użytkowników :)

Pewnie dostanę baty że powielam temat jaki już jest na tym forum, ale chciałbym się dowiedzieć od bardziej doświadczonych użytkowników endomondo jak to jest że na dwóch różnych telefonach (samsung advance - nokia lumia 625) różnice w chodzie na dystansie około 2km sięgają 1 kilometra !?

W jednym temacie były poruszone odchylenia od normy, ale nie aż takie.

Przykład z dzisiejszego wieczoru : aplikacje włączone w tym samym momencie, to samo tempo (2 różnych chodziarzy), kiedy moja Lumia pokazuje 650m to Samsung 1.2km !!!

Wiem że są odchylenia od wskazań w GPS, ale żeby aż takie to się nie mieści w głowie.

Czy mieliście kiedyś z czymś takim do czynienia ? I jeśli tak, to czy da rady rozwiązać ten problem ?

Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam :)
PKO
Pawel_W
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

porównaj wykresy wysokości - swego czasu często zdarzało mi się, że wysokość była MOCNO przekłamana (rzędu 2km w pionie przy 10km biegu - wtedy różnica odległości była naprawdę spora) - jeżeli tak to polecam wyexportować do .gpx, wgrać do runkeepera, wyexportować jeszcze raz do .gpx i wgrać do endomondo - problem zniknie :) wiele na pewno zależy od telefonu, ja biegam z htc sensation i bardzo rzadko mam idealny profil wysokości, natomiast szwagier z galaxy s2 nie ma takich problemów - no ale, na takim poziomie "zaawansowania biegowego" nie robi mi to aż takiego różnicy :)
PanPopo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 56:35

Nieprzeczytany post

Zrób to co zaproponował Paweł - przeanalizuj tracka. Jakość GPS w komórkach bywa bardzo różna. Łatwo o wybrakowany egzemplarz (szczególnie w Samsungach Galaxy gdzie za antenę robi kawałek spinacza biurowego ;) ). Nie jest to wina programu - on bazuje tylko na danych dostarczanych przez telefon.

Mi często zdarza się, że np przez 1,5 minuty w czasie biegania komórka nie łapie fixa, a potem potrafi w ciągu 10 sekund złapać 5 pomiarów oddalonych od siebie o 100 metrów.

Życiówka gwarantowana ;)
Awatar użytkownika
zbiniek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51:59
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Proszę poczytać (najlepiej cały wątek) o moich zmaganiach z Samsungiem i Endomondo -> http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?p=651261#p651261
Obrazek
seneka77
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

To moze poradzicie mi jakiej innej ewentualnie aplikacji mozna używać zamiast endomondo na samsungu ? Bo kombinowanie z mapami nie wchodzi w grę, nie jestem maratończykiem ;) nie potrzebuję nie wiadomo jak dokładnych wskazań, tyle ze w tym przypadku stosunek 1:2 trochę mimo wszystko jest za duży ;)
Awatar użytkownika
giggy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48:43

Nieprzeczytany post

seneka77 pisze:To moze poradzicie mi jakiej innej ewentualnie aplikacji mozna używać zamiast endomondo na samsungu ? Bo kombinowanie z mapami nie wchodzi w grę, nie jestem maratończykiem ;) nie potrzebuję nie wiadomo jak dokładnych wskazań, tyle ze w tym przypadku stosunek 1:2 trochę mimo wszystko jest za duży ;)
Tu nie chodzi o program czy apkę jak pisali koledzy wyżej, a problem urządzenia GPS, ew zaktualizuj soft w Samsungu może pomóc.
Pzdr Greg Gregovic

Obrazek
Awatar użytkownika
Jaca_CH
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:57
Życiówka w maratonie: 3:28:03

Nieprzeczytany post

giggy pisze:
seneka77 pisze:To moze poradzicie mi jakiej innej ewentualnie aplikacji mozna używać zamiast endomondo na samsungu ? Bo kombinowanie z mapami nie wchodzi w grę, nie jestem maratończykiem ;) nie potrzebuję nie wiadomo jak dokładnych wskazań, tyle ze w tym przypadku stosunek 1:2 trochę mimo wszystko jest za duży ;)
Tu nie chodzi o program czy apkę jak pisali koledzy wyżej, a problem urządzenia GPS
Moim zdaniem, na bazie moich doświadczeń chodzi właśnie o apkę i algorytmy, wg których dane z GPS aplikacja przekłada na ślad i przebyty dystans.
Mnie skończyła się cierpliwość z używania ENDO na telefonie gdy ENDO "skracał" kilometry, tempo wychodziło kosmiczne i nie mogłem w tym dopatrzyć się jakiejś logiki. Raz tak, raz siak :smutek:

Inne aplikacje:np. Sports Tracker, Run Keeper. Każda z nich ma swoje zalety i wady.
Awatar użytkownika
giggy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48:43

Nieprzeczytany post

Jaca_CH pisze:Mnie skończyła się cierpliwość z używania ENDO na telefonie gdy ENDO "skracał" kilometry, tempo wychodziło kosmiczne i nie mogłem w tym dopatrzyć się jakiejś logiki. Raz tak, raz siak :smutek:
No to powiem Ci, że u mnie na endo w 99% jest zawsze tak samo, odległości, tempo ...
Pzdr Greg Gregovic

Obrazek
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

seneka77 pisze:różnice w chodzie na dystansie około 2km sięgają 1 kilometra !?
Kluczowe jest tutaj to, że mówimy o chodzeniu, czyli o poruszaniu się ze stosunkowo niewielką prędkością. Z zasady działania systemu GPS wynika to, ze błąd pomiaru odległości jest tym większy im mniejsza prędkość.

Przeprowadźmy "eksperyment myślowy":
Stoimy w jednym miejscu z włączonym GPS-em i co 1 sekundę rejestrujemy pozycję. Ze względu na skończoną dokładność pomiaru, nasza pozycja będzie mierzona w każdym pomiarze odrobinę gdzie indziej. Jednak wszystkie punkty pomiarowe będą mieściły się w kole o promieniu np. 3m (zakładając dobry sygnał). Żaden program nie jest w stanie stwierdzić, czy faktycznie się poruszamy, czy to tylko błąd pomiaru. Nie ma żadnego punktu odniesienia. Dlatego program ma pełne prawo przyjąć, że się w tym okręgu poruszamy. Proporcja dystansu zmierzonego do rzeczywistego będzie NIESKOŃCZONA.

Jeśli jedziemy z tym samym urządzeniem samochodem, kolejne pomiary także będą w 3-metrowych kołach ale w proporcji do przebytego dystansu błąd będzie znikomy.

W przypadku biegu sytuacja jest pośrednia. Oczywiście, programiści stosują pewne algorytmy mające minimalizować wpływ tego problemu ale ich możliwości ze względu na brak odniesienia są ograniczone.
Pawel_W
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wg mnie problem jest tutaj jednak w przewyższeniach :) runkeeper, bazując na danych wyexportowanych z endomondo prawie zawsze pokazuje dobry dystans, ponieważ dane bierze z google, a nie gps, natomiast endomondo przy różnicy wysokości bazuje na gps, gdzie przekłamanie w przypadku obliczania wysokości wynosi jakieś 70%
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

Pawel_W pisze: przekłamanie w przypadku obliczania wysokości wynosi jakieś 70%
70% czego?
Pawel_W
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

sorry, pomyliłem jednak dane, bo kiedyś czytałem piąte przez dziesiąte :)

tutaj masz wyjaśnione: http://gpsinformation.net/main/altitude.htm
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ