Napój izotoniczny Just Do It... yourself (zrób to sam)

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
FenixTT Szczecin
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jass1978 pisze:Pij wodę z miodem i cytryną. Tylko woda nie powinna być ciepła, bo dobre cechy miodu pójdą się j.

ciepła może być
byle nie była cieplejsza niż 40 stopni C bo wówczas miód zaczyna tracić swoje właściwości
TATA MIKOŁAJA i OLI

Najważniejsza jest Miłość poza tym Kocham życie takie jakie jest

http://www.TTSzczecin.pl
PKO
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 999:99
Życiówka w maratonie: 999:99

Nieprzeczytany post

Ja robiłem napój albo z wody, miodu i soli + cytryna do smaku, lub wody i glukozy z apteki, soli i cytryny. Glukozą z apteki łatwiej precyzyjnie przyrządzić odpowiednie stężenie węglowodanów.

Pozdrawiam.
przepior
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Gdzieś kiedyś przeczytałem, że najprostsza metoda to sok (oczywiście bez dodatku cukru i chemicznych dodatków) z wodą w stosunku 1/1.
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bartess pisze:Ja robiłem napój albo z wody, miodu i soli + cytryna do smaku, lub wody i glukozy z apteki, soli i cytryny. Glukozą z apteki łatwiej precyzyjnie przyrządzić odpowiednie stężenie węglowodanów.

Pozdrawiam.
"precyzyjne stężenie", to znaczy ile tego dawałeś?
BTW:
w świetle poprzednio podlinkowanego tekstu izotoniki rynkowy sukces zawdzięczają raczej agesywnemu marketingowi, niż cudownym właściwościom;)

"contrary to widespread belief, even
the really isotonic beverages (around 280 and 290 mmol/kg) are
not the ones that are absorbed the fastest. This fact should already
become evident when considering that per defi nition there is a
water fl ux from hypotonic solutions in direction to the hypertonic
counterpart and along the osmotic gradient. In the case of beverages,
this means that water from hypotonic beverages is pulled
into the circulation, which represents the hypertonic compartment.
This pulling force is, by defi nition, not present when two solutions
are isotonic to each other. Indeed, it is suggested that intestinal
water absorption rates are higher with hypotonic solutions compared
with isotonic solutions [10, 13]. The optimal osmolality for
a sports drink has, therefore, been defi ned to be in the slightly
hypotonic range between 200 and 250 mmol/L [13].
/.../. If a
sports drink is to be consumed during exercise, when the risk of
gastrointestinal discomfort is higher than at rest, an osmolality in
the range of 200–250 mmol/kg would be more suitable."
pzdr
gl
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wszytko zależy od tego, z czego ten sok. Weź jakikolwiek „oryginalny” izotonik i porównaj skład - prawie wszystkie mają bardzo zbliżone proporcje zawartości węglowodanów i soli mineralnych. Poza tym inaczej nie mogą, bo nie byłyby napojami izotonicznymi. Reszta dodatków to pewnie po to, by móc napisać „nasze jest najlepsze”.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

GL - dawno to było i dokładnie nie pamiętam, ale było to stężenie 6-7%. Pisząc „precyzyjnie” miałem na myśli to, że wiem ile jest węglowodanów w glukozie, w przeciwieństwie do miodu, którego dokładnej zawartości węglowodanów nie możesz być pewien. Poza tym miodu bez wagi dokładnie nie zważysz, a saszetka glukozy waży ile waży i możesz rozrobić całą, albo połowę.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

szczyptę soli to tak samo względne określenie jak troche albo za chwile. Właśnie dla zabicia smaku soli dodawałem cytrynę. Fakt - smak soli był wyczuwalny, ale nie dokuczliwy. Np tu jest przykład (jeden z wielu z sieci) gdzie masz napisane, że na litr wody daje się 1-1,5g soli, czyli niewiele. Ta Twoja szczypta mogła być większa :-). Ile dokładnie, to nawet sobie policzyłem, ale już nie pamiętam ile dawałem.
A co do samego czy to jest skuteczne czy nie, to chyba nie ma co powoływać się na obiektywne artykuły. Wiedza nt. napojów izotonicznych znana jest od kilkudziesięciu lat. Dopiero (wspomniane przez kogoś) wykorzystanie komercyjne zrobiło tyle szumu wokół tego no i oczywiście ładnie nabija kiesę ich producentów.
Bardzo by mnie interesował wynik badań skuteczności działania izotoników markowych do DIY, a dokładniej chyba o ile DIY ustępuje markowym, bo wg mojego „wydaje mi się” dla amatora różnicy w działaniu nie będzie, bądź będzie ona znikomo mała.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

we wrześniowym numerze Biegania jest ciekawy artykuł właśnie pt "Sposób na własny izotonik"

zdaje się, że w runnerze też coś było o tym, ale musiałbym poszperać w numerach z ostatniego roku, gdzieś chyba nawet była tabelka porównująca izotonik z sokiem ogólna konkluzja była taka, że sok jest w przeliczeniu na 1 l tańszy i lepiej przyswajalny/lub porównywalnie już nie pamiętam
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z mojego „śledztwa” jakie przeprowadziłem wynika że kilka izotoników (Isostar, Izo Plus, Oshee, gatorade) mają zbliżoną zawartość węglowodanów i sodu (sprawdziłem też zaw. potasu, wapnia, magnezu). Najprawdopodobniej to jest istotą napoju izotonicznego, by izotonicznym był.
Idąc tym tropem wynika, że żeby uzyskać taki napój (pod względem zawartości węglowodanów i sodu) można zmieszać ze sobą (na pół litra roztworu):
- 40g miodu, 25g cytryny*, 0,75g soli, (zawiera: K 47%, Ca 16%, Mg 18% - procent średn. zaw. tych elem. w napojach),
* nie jestem pewien czy sok będzie miał ten sam skład co plaster
PO DYSKUSJI TOCZONEJ PONIŻEJ TEN PRZEPIS ODPADA (na razie):
albo:
- 150g banana, 0,75g soli, (zawiera: K 564%, Ca 12%, Mg 148% - j.w.),
Wody do pełnej miarki :-).
Jak widać tej soli daje się naprawdę mało!
2. „przepisu” jeszcze nie testowałem, ale jego skład jest jeszcze bliższy izotonikom (ze względu na zawartość K, Ca, Mg)

Z resztą przepisów można zrobić setki, byle „znać proporcję, mocium panie”.
Dorwałem do ręki jakiś sok pomarańczowy niesłodzony, jakie miałem akurat w domu i na nim było, że zawiera 7,5% weglow. Wystarczy go tylko posolić i izotonik gotowy :-).
To tylko teoria, bo np. nie wiem czy i jakie znaczenie ma rodzaj węglowodanów, aloe to już temat dla mądrzejszych.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 lis 2010, 18:10 przez Bartess, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak myślisz na czym polega różnica między 40g miodu a 150g banana skoro węglowodanów mają tyle samo? Pytanie pomocnicze: dlaczego soki owocowe nie są izotoniczne?
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trochę nie trafiłeś. Tutaj nie chodzi o to, że 40g miodu i 150g bananów zawiera (prawie) tyle samo węglowodanów. Tutaj chodzi o ich (węglowodanów) stężenie w roztworze. Taka ilość miodu (i cytryny, bo też zawiera węglowodany) oraz bananów (oraz dodatek sodu) zapewnia właśnie 7% stężenie węglowodanów w napoju, a to powoduje, że napój staje się izotoniczny. Izotoniczny oznacza, że jest łatwiej wchłanialny przez organizm niż czysta woda. W spożywaniu takich napojów chodzi o uzupełnienie właśnie wody w organizmie, a nie o dostarczenie energii. Na pomocnicze pytanie odpowiedz sobie sam.
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie no czekaj. Mówisz, że 'stężenie w roztworze' będzie takie samo. Czyli, że jeżeli wezmę 40g miodu i wymieszam to z wodą, lub 150g banana i tez wymieszam z wodą to otrzymam 0,5 litra napoju o takim samym 'stężeniu', tak? Skoro woda nie zawiera węglowodanów a objętość obu roztworów jest taka sama i zawartość węglowodanów również można założyć, że 40g miodu ma tyle samo węglowodanów co 150g banana.

Szczerze mówiąc nie próbowałem nigdy miksować banana, ale biorąc pod uwagę, że 150g banana bez skórki to pewnie większa część średniej wielkości owocu, to zmiksowanie tego z wodą tak żeby wyszło pół litra powinno dać w wyniku raczej gęstą breję.
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie nadanżam Kolego ;-).
Nie wiem czy dobrze Cię rozumiem...
40g miodu zawiera 32g węglowodanów, + 2,3g węglowodanów z cytryny daje 34g węglowodanów. 150 g bananów zawiera ~35g węglowodanów, czyli ~tyle samo, a to z kolei oznacza, ze zawartość 35g w 500g roztworu daje właśnie 7% zawartośc roztworu, czyli tyle, ile trzeba. Tyle, że w przypadku miodu trzeba go rozpuścić w 460g wody, a banany w 350g.
No nie bardzo będzie gęsta breja. Czasami jak banan za długo poleży, to też z niego robi się gęsta breja. Z bananem wymyśliłem na pałę, bo znalazłem w tabelach żywieniowych, że prócz węglowodanów ma sporo innych pierwiastków. Nie wiem jakie to wyjdzie w efekcie końcowym, może to być mało elegancko wyglądający napój i nie wiem, czy da się to na tyle rozmieszać blenderem, by było jednolite i nie osadzało się coś na dnie. No i czy dobrze będzie leciało z dziubka butelki.
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

150g banana to oprócz węglowodanów jeszcze ok. 1,5g białka 3,9g błonnika 0,5g tłuszczy. Czy uwzględniłeś to w wyliczeniach?
Czy uwzględniłeś zawartość wody? Banan to w 75% woda, na 100g miodu ok. 17g to woda.

Banan to nie są czyste węglowodany, oprócz ww jest tam jeszcze trochę rzeczy. To nie jest tak, że jak wsypiesz do wody 35g glukozy to otrzymasz to samo co po wrzuceniu 150g banana. Bilans węgli się zgadza.. i tylko on.
Awatar użytkownika
Bartess
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem, czy pozostałe elementy zawarte np. w bananie (wymienione przez Ciebie 1,5g białka 3,9g błonnika 0,5g tłuszczy) mają znaczenie. Akurat zawartość wody jest nieistotna. Woda to woda.
Oczywiście, że 35g czystej glukozy to nie to samo co 150g banana zawierającego 35g węglowodanów. Czy zawartość białka, błonnika i tłuszczu ma wpływ na izotoniczność napoju - tego nie wiem, trzeba by mądrzejszych pytać. Jeśli taką wiedzę posiadasz, to pochwal się nią (a najlepiej jej źródłem). Zawsze można zrobić z miodu lub soku :-).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ