Białko serwatki w regeneracji pobiegowej

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

piter82 pisze:a czym się to różni od białka serwatki? Poza kilkukrotnym przebiciem cenowym? Serwatka jest stosunkowo b tania i chyba jako taki zamiennik powinna spisywać się dobrze?
r2d2 pisze:No bo oto chodzi, wymyślić super nazwę,dodać ładną "kosmiczną etykietę" i kasować "kosmiczną" cenę.
Liczy się przede wszystkim dobrze skomponowana dieta, która dostarczy niezbędnych aminokwasów.
Zwykła serwatka jak najbardziej.
Piter,r2d2 więcej czytajcie bo nie macie zielonego pojęcia co to jest whey i Hydrowhey i jak to z tym białkiem tak naprawdę jest, już wam naświetlam:

Kod: Zaznacz cały

Podczas wytwarzania odżywek białkowych na bazie serwatki (koncentrat WPC, izolat WPI) stosuje się dwa najbardziej popularne sposoby produkcji obecnie najpopularniejszych odżywek białkowych: 
- wymiany jonowej (IE - ion exchange) 
- mikro i ultrafiltracji (np. CFM - "cross flow microfiltration - przepływ krzyżowy") 
- hydroliza 

Teorie głoszą wyższość izolatu nad koncentratem - większa biodostępność wg obalonego mitu tabeli BV. Izolat różni się od koncentratu większym stężeniem czystego białka, za czym idzie większej ilości poszczególnych aminokwasów na 1 porcję. Ale czy każdy izolat jest lepszy od koncentratu? Odpowiedź brzmi - NIE. 
Powstające w niskich temperaturach koncentraty serwatki zachowują bardzo dużo ilość wszystkich frakcji białkowych (średnio 90-96% białka jest nie denaturowana i zawiera wszelkie aktywne peptydy). Wadą koncentratów jest przeciętna ilość czystego białka na 100g odzywki - zazwyczaj 65 do max 80%. Dlaczego więc pisze ze koncentrat mimo mniejszej ilości czystego białka może być lepszy od 90% izolatu?! 
Otóż podczas wymiany jonowej zachodzi naturalny proces zwany denaturacją białka i swoje wartości tracą najważniejsze aminokwasy odpowiedzialne za: 
- podnoszenie gH [hormonu wzrostu] (alfa-laktoalbuminy) 
- ważne dla organizmu glikomakropeptydy (GMP), 
- immunoglobuliny (które wzmacniają system immunologiczny oraz pomagają w absorpcji wapnia) 
- laktoferryny (działające przeciw rakotwórczo, są naturalnym składnikiem mleka matki ~15%. w odzywce białkowej jest ich zazwyczaj do maksymalnie 1%) 
Za to podczas wymiany powstaje więcej beta-laktoalbuminy, która niestety jest mniej stabilna i wydajna. 
Produkcja izolatów serwatkowych w wymianie jonowej(IE) jest trochę tańsza [minimalnie] od mikroultrafiltracji, jedynym plusem odzywki jest wyjątkowo mała zawartość tłuszczu, węglowodanów oraz łatwa rozpuszczalność i dobry smak, lecz jakościowo wychodzi wiele gorzej od ultra i mikrofiltrowanych izolatów serwatki. 
Dlatego też w porównaniu ultrafiltrowanego koncentratu z izolatem powstającym podczas wymiany jonowej, wygrywa ten pierwszy - gdyż zawiera wiele więcej frakcji białkowych, które lepiej wpłyną na nasz organizm i budowę masy mięśniowej. 

Obecnie na rynku ponad 70% izolatów serwatki jest wytwarzane metodą wymiany jonowej, ta reguła panuje także w Polsce. Potwierdzeniem tego jest tam strasznie mało węglowodanów i tłuszczu. Firmy podają dla nas do informacji, że ich odżywki są produkowane w wymianie jonowej. 

Chcesz kupić izolat serwatki, ale przed chwilą przeczytałeś opis wyżej - co zrobić? Jaki izolat posiada wszelkie zalety, nie posiadając w ogóle wad? Twoim kryteriom odpowiada Izolat serwatki CFM. Doświadczenia oraz badania potwierdzają, że izolaty serwatki powstające podczas procesu CFM zachowują wszelkie frakcje białkowe, ponieważ 99% powstającej odzywki jest nie denaturowana. Na dodatek tego zawiera małą ilość tłuszczu, węglowodanów, frakcje białkowe których nie ma w innych odzywkach białkowych oraz dużą ilość BCAA i wapnia, który jest potrzebny w diecie sportowca. 

Niestety nie każda firma zachowuje przepisy i jawnie oszukuje klienta ze składem oraz rodzajem białka w odżywce. Dla przykładu weźmiemy do analizy białko XXX firmy X, która deklaruje, że posiada Izolat Serwatki powstający w mikrofiltracji. Etykieta podaje, że jest to ultra i mikrofiltrowane - analizując skład ma ono tylko do max 20% frakcji alfa-laktoalbuminy i aż 50% beta-laktoalbuminy, co jest typowe dla produktów powstających podczas wymiany jonowej. Potwierdza to też ilość Immunoglobuliny (2 % w odzywce), ktorej podczas wymiany jonowej powstaje max 10%. Jak wierzyć takiej firmie? 
[nazwa odzywki i firmy nie mam prawa podawać, choć produkt jest dostepny na naszym rynku] 

Z firm które posiadają białka powstające w wydajniejszych procesach (mikro i ultra filtracji, CFM, hydrolizacji, MFI - mikro frakcyjnego izolowania, CCHT - kontrolowanej trypsynowej hydrolizacji) znalazłem takie białka: 
- najlepsze - VP2 firmy AST (kiedyś zastanawiałem się dlaczego ludzie mówią ze to najlepsze białko, przecież izolat to izolat.. Skład VP2 to białka powstające podczas MFI i CCHT) 
- CFM Whey Weider, Formula 100 Multipower, Ultimate Prostar, Ultimate Whey Supreme, Optimum Nutrition Whey 100% Protein, Prolab Whey Protein... 
Wymieniać można - wymieniłem tylko te najpopularniejsze. 

Dodam, ze prawie każda firma ktora produkuje białko z procesach typu CFM itd. pisze, że ich białko jest NIEDENATUROWANE /czyli nie poddawane procesom wymiany jonowej/ Dlaczego te własnie firmy podają takie informacje? Czyżby to była tylko reklama, czy też ukazanie najgorszej wady procesu wymiany jonowej? 

Oto skład odzywki białkowej Optimum Nutrition 100% Whey Protein. FDA (amerykańskie Food and Drug Administration) nakazuje firmom podawać jako pierwszy składnik zawsze rodzaj białka, które jest w największej ilości w odzywce, choć nie każda firma sie tego trzyma..) 
QuadPlex - mieszanka proteinowa (Ultrafiltrowany Koncentrat serwatki, CFM Izolat serwatki , IE Izolat serwatki [wszystkie 3 składniki zawierają b-lakatoglobuliny, a-laktoalbuminy, immunoglobuliny, glikomakropeptydy, laktoferrynę, laktoperoksydazę, inne molekuły białka i peptydy glutaminowe], częściowo zhydrolizowany izolat serwatki). 
Jaki skład mają odżywki białkowe powstające w ION-EXCHANGE? czyżby zawierały 2 razy mniej najważniejszych frakcji białkowych? 

HYDROLIZATY białka serwatki powstają poprzez rozbijanie białka na mniejsze cząsteczki przez enzymy, które same potrafią produkować małe komórki aminokwasów zwane peptydami. Taki proces jest podobny do ludzkiego trawienia, dlatego wiele firm wykorzystuje to w nazwie produktu - hydrolizat jest wstępnie enzymatycznie strawiony. 
Filozofia aminokwasów w pudełku jest już trochę inna. Firmy podają często, że ich hydrolizat ma 100% białka. Nie jest to prawdą, bo hydrolizat jak inne białka nie może mieć 100% czystego białka. Dla przykładu niemiecka firma Body Attack podaje że ich hydroliat białka ma w 100g produktu - 70g hydrolizowanego białka, 4g węglowodanów i 4g tłuszczu. Reszta firm nie oszukuje nas w całości/świadomie tylko robi reklamę (pisze że hydrolizat ma 100% a przecież na np. tabletkę 2400mg jest tylko 2000mg hydrolizatu co daje 83% czystego białka) 
Inną sprawą jest powstawanie hydrolizatu. Póki firmy będą pilnować aby podczas powstawania nie zdenaturyzował się, hydrolizat będzie idealną odzywką zastępującą białko. 

Z drugiej strony - są osoby, które uważają ze białko to po prostu białko i nasz organizm nie odczuje czy jemy akurat białko powstające podczas IE, czy CFM. Oczywiście zgodzę się z tymi osobami, ale nie wszystko da radę odczuć To trzeba też wziąć pod uwagę. 
Dla takich osób liczy się ilość a nie jakość/pewność dobrego zakupu. 
Niestety nie każdy ma ochotę płacić 200zł za 2kg odzywki białkowej, która nie zawiera ponad połowy najważniejszych frackji białkowych! 
Dlatego wybierajmy te produkty, które są najbardziej wartościowe, szczególnie że kosztują niewiele więcej, a rynek jest teraz bardzo zapchany i firmy wymyślają różne reklamy dla zdobycia klienta, nie zawsze idąc w dobrą stronę z jakością.
brujeria pisze: Widzę, że kolega pisze strumieniem świadomości :)

Mała prośba. Więcej kropek kończących zdania, bo trudno się połapać, szczególnie gdy zdanie wielokrotnie złożone bez znaków przestankowych dotyczy kwestii dość specjalistycznych.
Słuchaj piszę na forum nie piszę dyktanda ok? to zejdź ze mnie :bum:
spid3r pisze:a może ta białencja będzie dobra ?
http://www.optimumnutrition.com/product ... baa92c0bf7
Ta i gold to najlepsze białka na rynku to najwyższa półka

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
r2d2
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

witam,
Właśnie takie teksty wpływają na ludzi. Są skłonni wyrzucać kilka stówek po przeczytaniu o fantastycznych procesach fizyko-chemicznych zastosowanych podczas produkcji, o kilku procentowo wyższej zawartości jakiegoś składnika w porównaniu do produktu konkurencji.
Od 23 lat siedzę w przemyśle spożywczym i wiem jak to działa.
Kilka odżywek białkowych przetestowałem osobiście i wiem,że nie zawsze te z "wyższej półki"( w mniemaniu producenta),są najwyższej jakości.
Radzę, zbilansowaną dietę, zdrowy rozsądek i nie dać się naganiać na zapełnianie kont producentów.
Obrazek
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

r2d2 pisze:Właśnie takie teksty wpływają na ludzi. Są skłonni wyrzucać kilka stówek po przeczytaniu o fantastycznych procesach fizyko-chemicznych zastosowanych podczas produkcji, o kilku procentowo wyższej zawartości jakiegoś składnika w porównaniu do produktu konkurencji.
Takie teksty pozwalają odkryć i zrozumieć produkcję białek dla kulturystów co potrzebne jest przy doborze białka dla siebie, wiedzieć gdzie kryje się marketing a gdzie to czego szukamy. Widać z twojego opisu że nie wyniosłeś płynącego sensu z tego tekstu .
r2d2 pisze:Od 23 lat siedzę w przemyśle spożywczym i wiem jak to działa.
Proszę ciebie nie rób sobie jaj, przemysł spożywczy to nie suplementy...Mając jakiś podrzędny sklepik nie możemy stawiać się w świetle eksperta i kwitować to tak: "...co ty mi będziesz gadał bo ja sprzedaje serki i mleko to jestem dupny...".
r2d2 pisze:Kilka odżywek białkowych przetestowałem osobiście i wiem,że nie zawsze te z "wyższej półki"( w mniemaniu producenta),są najwyższej jakości.
Prawdopodobnie "testowanie" jak to określiłeś nie było specjalnie niezamierzone a przypisujesz sobie taki stan rzeczy, ćwiczyłeś i używałeś kilku białek które nie wywołały super wzrostu tkanki mięśniowej, dlaczego? bo miałeś trening do dupy...
r2d2 pisze:Radzę, zbilansowaną dietę, zdrowy rozsądek i nie dać się naganiać na zapełnianie kont producentów.
Też tak myślę, ale wiedzy nigdy za mało, masz sklep lub hurtownię? tak lub nie i wiesz jak to działa, bo pisałeś wyżej, tak samo naganiasz rzeczywistość i ceny w spożywczym jak i oni...

pozdro
Awatar użytkownika
r2d2
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam
No i właśnie takiego podejścia do sprawy nie lubię.
Nic nie napisałem czym się zajmuję, a kolega już teorię sobie na mój temat wyrobił i ją szerzy.
Jak dla kolegi przemysł spożywczy to tylko "podrzędny sklepik" to fajnie.......
23 lata mam do czynienia z procesami produkcyjnymi,m.in. od produkcji chleba poprzez mleczarstwo do czekolady.
Z doświadczenia wiem, że piękna etykieta i rzekome badania producenta, nie idą w parze z super jakością.
A kolega ma doświadczenie w produkcji żywności, czy tylko się naczytał i ma wiedzę teoretyczną?
Trochę więcej pokory.
Obrazek
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i oto mi chodziło dowiedzieć się czegoś więcej to mała podpucha, produkcja chleba to pryszcz, produkcja mleka to pryszcz, czekolada lepiej, ale nabiera się trochę doświadczenia na temat technologii wyrobu pożywienia i jak wszędzie wiesz co i jak robisz to wiesz czy to kupić czy nie, ludzie muszą wiedzieć jak się co robi żeby mieć świadomość co kupują a takie oto teksty człowieka uświadamiają. Z resztą się zgodzę, nie piszę by robić ferment piszę obiektywnie, a doświadczenia mam wystarczająco dużo by podyskutować na temat produkcja-wyrób-marketing-klient jest to dalece sfiksowane na świecie a najwięcej u nas w Polsce obecnie jesteśmy poligonem doświadczalnym w czymkolwiek. Pokora jest :) A tekst w CODE ewidentnie ukazuje żeby nie kierować się etykietą tylko technologią produkcji.

pozdro
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

jak na razie wypróbuje zwykłą serwatkę, nie zależy mi na masie mięśniowej
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Masz kasę to lepiej wyjdziesz na tym kupując sobie optimum gold niż serwatkę, serwatka jest własnie do budowy masy, lepiej zregenerujesz mięsień po optimum niż po serwatce, takie są niestety fakty i lepiej go wybudujesz. :bum: To jest jak maluch i jambojet.

pozdro
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pewnie tak, ale szkoda mi tyle kasy na odżywkę, to za 1/5 ceny mam jej o wiele więcej
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
GG 730243
Awatar użytkownika
r2d2
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

I dobrze, trzeba mieć zdrowy rozsądek.
Obrazek
HealthAndBeauty
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dokładnie tak,popieram to w 100%. Mi tez szkoda byłoby kasy na taką droga odżywkę. A serwatki nigdy nie próbowałem,po waszych pozytywnych opiniach chyba ja kupie i będe próbował.
Sprzęt fitness, sprzęt sportowy : atlasy, rowery treningowe - www.HealthandBeauty.pl
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piliście kiedyś mamrota a "Gray Fox vineyards" ? no to własnie taka różnica jest, między tymi białkami, szybciej wchodzą do krwiobiegu i mają rożne czasy trawienia, do tego są zwiększone specjalnie niektóre aminokwasy i dodane laktazy + tłuszcz nasycony.

pozdro
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

F@E pisze:Piliście kiedyś mamrota a "Gray Fox vineyards" ? no to własnie taka różnica jest, między tymi białkami, szybciej wchodzą do krwiobiegu i mają rożne czasy trawienia, do tego są zwiększone specjalnie niektóre aminokwasy i dodane laktazy + tłuszcz nasycony.

pozdro
nie sądzę, żeby dla amatorów jak my jakiś tam % szybkości wchłaniania był istotny, raczej liczy się sam fakt szybszej regeneracji po biegu, nawet jeśli jest ona o ileś tam % wolniejsza czy mniejsza
GG 730243
Awatar użytkownika
r2d2
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dokładnie.
Kilkanaście lat temu nie było "kosmicznych" odżywek a mięśnie ludziom rosły.
Obrazek
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jesteście panowie z epoki lodowcowej :bum: teraz rosną szybciej, podobno też są szybsze samochody :bum:
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Auta moze sa i szybsze ale luedzie maja tyle supli i gadzetow , ze strasznie spowolnili , w stosunku do wynikow sprzed lat.

Kiedys bylo siadle mleko, kefir i ew. Tybetanski Grzybek. Teraz ludzie traca czas na badanie zawartosci cukru w cukrze, zamiast po prostu wyjsc na trening.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
ODPOWIEDZ