Potwierdzam bo miałem okazje testować. Bardzo nieudany czujnik produkcji Garmina. Lepiej by zrobili gdyby zostali przy poprzednim od Mio.grabek pisze: Wygląda na to, że akurat 235 się do niczego nie nadaje, niezależnie czy zima czy lato
http://fellrnr.com/wiki/Optical_Heart_Rate_Monitoring
Optyczne czujniki tętna zimną porą
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39,11
- Życiówka w maratonie: 3,23,05
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
Górski Ultra 100km - 14h
-
- Zaprawiony W Bojach
NIe masz racji. Ja biegam z TomTom Runner 2 i wszystkie wskazania są dokładne. Jedyne wtopy zalicza jak jest bardzo zimno (5 stopni i niżej) a to i tak tylko czasami. Np. ostatni tydzień był bardzo chłodny i biegałem dla testów codziennie. Raz było ok a czasem coś zamieszał. W lecie nie dzieje sie nic nigdy.Maario78 pisze: Jeżeli ktoś chcę na poważnie sugerować się tętnem podczas treningu radzę zainwestować w pasek.
Jaką firmę byście nie wybrali będzie to samo.
Górski Ultra 100km - 14h
Górski Ultra 100km - 14h
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja natomiast bardzo lubie na moim TomTomie po jakimś czasie analizować takie dane jak np. średnia długość snu w danym tygodniu/miesiącu. Albo automatycznie codziennie obliczane tętno spoczynkowe, albo obejrzeć sobie jak wygląda moje tętno podczas snu po maratonie a jak normalnie i tak możnaby wiele wymieniać.Rolli pisze:Tak szczerze to nie widze sensu nosic ten zegarek na 24/7. Nie lubie w ogole zegarkow i ubieram tylko do biegania.
Z innej beczki ja np. nie rozumiem tendencji i parcia do powiadomień z telefonu. To już na prawde lenistwo sięga absurdu, żeby sie nie chciało zajrzeć na telefon tylko musi mi sie wszystko wyświetlać na zegarku i zaśmiecać ?
Ciesze sie bardzo, że TomTom nie idzie tą drogą.
Górski Ultra 100km - 14h
Górski Ultra 100km - 14h
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
A w czym taka mozliwosc przeszkadza? Przecierz nie chcesz, to nie musisz tej opcji uzywac 

-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:30
- Życiówka w maratonie: brak
Te powiadomienia czasami się jednak przydają, mój zegarek w otwartym terenie na działce "widzi" telefon ze 100m i piękna sprawa zostawić tel w altanie, a i tak widzieć jak ktoś dzwoni, albo gdy przyjdzie wiadomość. Całe lato przy pracach działkowych tego używałem. Tak na codzień to nie widzę sensu.
Co do noszenia zegarka 24/7, to jednak monitor dziennej aktywności i monitor snu się przydają, zawsze jakieś tam dodatkowe info się z tego wyciągnie. Ponadto po jakimś czasie skóra pod zegarkiem jest nie opalona i siłą rzeczy trzeba coś nosić
Co do noszenia zegarka 24/7, to jednak monitor dziennej aktywności i monitor snu się przydają, zawsze jakieś tam dodatkowe info się z tego wyciągnie. Ponadto po jakimś czasie skóra pod zegarkiem jest nie opalona i siłą rzeczy trzeba coś nosić

40+ na karku
Strava
Strava
-
- Zaprawiony W Bojach
No nie wiem czy tak do konca mozna sie tego pozbyć. Np. w Polarze M600 jest to bardzo trudne. NIby to wyłączyłem a i tak powiadomienia przychodziłySikor pisze:A w czym taka mozliwosc przeszkadza? Przecierz nie chcesz, to nie musisz tej opcji uzywac
Górski Ultra 100km - 14h
Górski Ultra 100km - 14h
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Tak z ciekawosci: jakie wnioski wynosisz z monitorowania 24/7?Vault Dweller pisze:Te powiadomienia czasami się jednak przydają, mój zegarek w otwartym terenie na działce "widzi" telefon ze 100m i piękna sprawa zostawić tel w altanie, a i tak widzieć jak ktoś dzwoni, albo gdy przyjdzie wiadomość. Całe lato przy pracach działkowych tego używałem. Tak na codzień to nie widzę sensu.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Rolli ja nosze 24/7 zegarek, ale z monitorowania nie wynosze praktycznie nic
jedynie czasem widze korelacje miedzy kiepskum dniem, a kiepskim snem w nocy co mozna by przelozyc na trening na zasadzie - kirpsko spales, nie biegaj dzisiaj mocno. Jednak ja jak mam biegac mocno to i tak biegam nie patrzac na samopoczucie. Jedyne co mi sie przydaje w praktyce to zliczanie krokow i przeliczania tego na kcal do kontroli diety i z tego powodu zastanawiam sie nad zmiana mojego fenixa3 na fenixa3 hr bo teoretycznie powinien byc bardziej dokladny.

-
- Stary Wyga
1. Z monitora aktywności biorę poprawki na to, ile mogę zeżreć. Są dni, a czasami całe tygodnie, że dziennie uzbiera się po 20km z buta nie licząc biegania. Czasami nawet się tego nie zauważy a po prostu się uzbiera. Bywa też, że na tej podstawie ograniczam trochę dystans, żeby nie przeginać pały. Zupełnie inaczej mi się biega w przeciętny dzień, niż w tygodniu gdzie kilka dni z rzędu nałażę się swoje w robocie. Biegam praktycznie codziennie i muszę brać pod uwagę to, że regeneracja ma swoje limity.Rolli pisze: Tak z ciekawosci: jakie wnioski wynosisz z monitorowania 24/7?
2. Aplikacja Garmina na komórki potrafi sama zwrócić użytkownikowi uwagę, że w danym okresie śpi się nieregularnie, zbyt krótko lub niespokojnie (albo wszystko na raz

40+ na karku
Strava
Strava
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
No to nie paruj zegarka z telefonem.mareko pisze:No nie wiem czy tak do konca mozna sie tego pozbyć. Np. w Polarze M600 jest to bardzo trudne. NIby to wyłączyłem a i tak powiadomienia przychodziłySikor pisze:A w czym taka mozliwosc przeszkadza? Przecierz nie chcesz, to nie musisz tej opcji uzywac
Jezeli wtedy wciaz bedziesz dostawal powiadomienia, to cud nie technologia

-
- Zaprawiony W Bojach
Rozumie.Vault Dweller pisze:1. Z monitora aktywności biorę poprawki na to, ile mogę zeżreć. Są dni, a czasami całe tygodnie, że dziennie uzbiera się po 20km z buta nie licząc biegania. Czasami nawet się tego nie zauważy a po prostu się uzbiera. Bywa też, że na tej podstawie ograniczam trochę dystans, żeby nie przeginać pały. Zupełnie inaczej mi się biega w przeciętny dzień, niż w tygodniu gdzie kilka dni z rzędu nałażę się swoje w robocie. Biegam praktycznie codziennie i muszę brać pod uwagę to, że regeneracja ma swoje limity.Rolli pisze: Tak z ciekawosci: jakie wnioski wynosisz z monitorowania 24/7?
2. Aplikacja Garmina na komórki potrafi sama zwrócić użytkownikowi uwagę, że w danym okresie śpi się nieregularnie, zbyt krótko lub niespokojnie (albo wszystko na raz) - czasami nic się na to nie da poradzić, ale przynajmniej można się zastanowić co jest nie tak, albo dorzucić jakiś odpoczynek w dzień.
Ale jak jestes nie wyspany albo masz niespokojny sen nie wiesz sam i o tym musi tobie na to zwrocic uwage ten zegarek? Ja wiem ze nie powinno sie stawiac bokiem na technike, ale mi sie wydaje, ze to jest najprostrze uczucie, ktory tobie organizm sam powie: dzisiaj zostan w domu i idz szybciej spac. A jak nie posluchasz to zasniesz przed telewizorem.
Tak poza tym... ja trenuje na zasadzie sterowania stresem 12x w tygodniu. Ale to inna historia.
Na pewno nie bede nosil zegarka 24/7, gdyz mnie zegarki na rece denerwuje a pomiar tetna spoczynkowego: palec na szyje, 1' patrze na budzik i licze udezenia serca... i gotowe. Czas trwania pomiaru: 60s.
Moj faworyt TomTom runner 3 albo Garmin 235 (moze dokupie pasek).
-
- Stary Wyga
Problem jest trochę bardziej złożony, aplikacja zbiera dane z dłuższego okresu i jednak czasami zauważy coś, z czego można sobie nawet nie od razu zdać sprawę, po prostu analizując zmiany w czasie i porównując z wcześniejszym okresem.
Przecież nie zapisuję w notesie info o tym, kiedy danego dnia szedłem spać, o której rano wstałem i czy dobrze się spało; mało tego za 2-3 dni nawet nie będę pamiętał o której wstałem dziś, bo po co mi to ?
Zegarek jednak te dane dość skutecznie rejestruje i poprzez mobilną aplikację zaczyna ostrzegać, jeśli coś nagle się zmienia, coś jakby na zasadzie ostrzegawczej kontrolki. Jasne że nie jest to do niczego super potrzebne, ale i tak noszę zegarek cały dzień to co mi jeszcze szkodzi mieć go na łapie w nocy - nic przecież na tym nie tracę, a przy okazji nawet będę wiedział, czy nie lunatykuję czasami %-)
Przecież nie zapisuję w notesie info o tym, kiedy danego dnia szedłem spać, o której rano wstałem i czy dobrze się spało; mało tego za 2-3 dni nawet nie będę pamiętał o której wstałem dziś, bo po co mi to ?
Zegarek jednak te dane dość skutecznie rejestruje i poprzez mobilną aplikację zaczyna ostrzegać, jeśli coś nagle się zmienia, coś jakby na zasadzie ostrzegawczej kontrolki. Jasne że nie jest to do niczego super potrzebne, ale i tak noszę zegarek cały dzień to co mi jeszcze szkodzi mieć go na łapie w nocy - nic przecież na tym nie tracę, a przy okazji nawet będę wiedział, czy nie lunatykuję czasami %-)
40+ na karku
Strava
Strava
-
- Zaprawiony W Bojach
OK.Vault Dweller pisze:Problem jest trochę bardziej złożony, aplikacja zbiera dane z dłuższego okresu i jednak czasami zauważy coś, z czego można sobie nawet nie od razu zdać sprawę, po prostu analizując zmiany w czasie i porównując z wcześniejszym okresem.
Zmienia aplikacja twoje plany, jezeli cos "niedobrego" zarejestruje?
-
- Stary Wyga
Tak jak wcześniej pisałem, na pewno pod uwagę biorę "licznik" dziennej aktywności (sumując do dłuższych okresów), jak zbiera się za dużo, to trochę zmniejszam dystans biegów. Od razu tego nie odczuwam, ale jeśli przeginam pałę biegając pod 100km tygodniowo w okresach większej aktywności, to w końcu prędzej czy później przychodzi jakieś skumulowane zmęczenie.
Wskaźniki i ostrzeżenia odnośnie regeneracji traktuję bardziej jako ciekawostkę, chociaż jak pojawiało się ich za dużo, brałem i to pod uwagę. Pierwsze w życiu zawody biegłem po paru tygodniach mega stresu i chyba ilość ostrzeżeń jaka mi wyskakiwała, do końca przekonała mnie, jak bardzo jest pod tym względem źle i że coś trzeba zrobić w kierunku wypoczynku i regeneracji. Może częściowo dzięki temu poszło mi tylko trochę gorzej niż się spodziewałem, zamiast tragicznie.
Wskaźniki i ostrzeżenia odnośnie regeneracji traktuję bardziej jako ciekawostkę, chociaż jak pojawiało się ich za dużo, brałem i to pod uwagę. Pierwsze w życiu zawody biegłem po paru tygodniach mega stresu i chyba ilość ostrzeżeń jaka mi wyskakiwała, do końca przekonała mnie, jak bardzo jest pod tym względem źle i że coś trzeba zrobić w kierunku wypoczynku i regeneracji. Może częściowo dzięki temu poszło mi tylko trochę gorzej niż się spodziewałem, zamiast tragicznie.
40+ na karku
Strava
Strava
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Dyskusja nieco zboczyła z tematu. Wracając: technologia pomiaru optycznego jest w tej chwili na takim poziomie, że bardzo jeszcze zależy
od budowy fizycznej nadgarstka - odcień skóry, ilość naczyń krwionośnych, na jakiej głębokości się znajdują itp. Czyli zależnie od tego, czy
jesteś "w typie" czujnika czy nie, dostaniesz lepsze lub gorsze rezultaty.
od budowy fizycznej nadgarstka - odcień skóry, ilość naczyń krwionośnych, na jakiej głębokości się znajdują itp. Czyli zależnie od tego, czy
jesteś "w typie" czujnika czy nie, dostaniesz lepsze lub gorsze rezultaty.