Buty minimalistyczne
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Pomysłu na zrobienie sobie czegoś na podobieństwo gruboziarnistego papieru ściernego na podeszwie jeszcze nie próbowałem. Przetrzyj ścieżki i opracuj metodę. Może się przyjmie.
Zenek ma natomiast w planie ponowne podejście do przyprawienia zenkom kolców, ale to po skończeniu obecnego projektu grupowego testu. W każdym razie mocowanie kolców jest już ambitnym zadaniem. Zazwyczaj kolce lekkoatletyczne, czy przełąjowe są wąski i sztywne. Chodzi więc o to, żeby nie tracąc komfortu i miękkości uzyskać bardzo wygodne buty startowe w teren. Jedna udana próba już była lecz na fabrycznych kolcach. Teraz pora na zrobienie kolców z ekidena 50.
Po głowie chodzi mi coś takiego jako oprawa kolca:
nakrętka kłowa

Ta nakrętka ma za zadanie wbić się przez piankę od wewnątrz buta i zagnieździć wystającymi zadziorami w twardej gumie. Natomiast gwint ma przejść przez wcześniej wywiercony na wylot w podeszwie otwór. Na gwint kolca wejdzie szeroka podkładka i całość po skręceniu i ściśnięciu ścianki podeszwy ma stanowić kompletne mocowanie.
Zenek ma natomiast w planie ponowne podejście do przyprawienia zenkom kolców, ale to po skończeniu obecnego projektu grupowego testu. W każdym razie mocowanie kolców jest już ambitnym zadaniem. Zazwyczaj kolce lekkoatletyczne, czy przełąjowe są wąski i sztywne. Chodzi więc o to, żeby nie tracąc komfortu i miękkości uzyskać bardzo wygodne buty startowe w teren. Jedna udana próba już była lecz na fabrycznych kolcach. Teraz pora na zrobienie kolców z ekidena 50.
Po głowie chodzi mi coś takiego jako oprawa kolca:
nakrętka kłowa

Ta nakrętka ma za zadanie wbić się przez piankę od wewnątrz buta i zagnieździć wystającymi zadziorami w twardej gumie. Natomiast gwint ma przejść przez wcześniej wywiercony na wylot w podeszwie otwór. Na gwint kolca wejdzie szeroka podkładka i całość po skręceniu i ściśnięciu ścianki podeszwy ma stanowić kompletne mocowanie.
KALKULATOR LSS: https://parawruch.pl/kalkulator-lss/
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Podaję aktualny stan inwentarza
Zaszalałem na poczcie z wypasionymi opcjami doręczeń autostradami w 3 godziny do każdego zakątka Polski, dlatego poproszę o dodatkowe 5 złotych na bramkach, bo niedoszacowałem kosztów wysyłki.
ps. w adresach do wysyłki podawajcie nr telefonu.
Zaszalałem na poczcie z wypasionymi opcjami doręczeń autostradami w 3 godziny do każdego zakątka Polski, dlatego poproszę o dodatkowe 5 złotych na bramkach, bo niedoszacowałem kosztów wysyłki.
ps. w adresach do wysyłki podawajcie nr telefonu.
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
- Życiówka w maratonie: brak
Pomysł fajny ale jakiś taki mało naturalistyczny.yacool pisze:Ta nakrętka ma za zadanie wbić się przez piankę od wewnątrz buta i zagnieździć wystającymi zadziorami w twardej gumie. Natomiast gwint ma przejść przez wcześniej wywiercony na wylot w podeszwie otwór. Na gwint kolca wejdzie szeroka podkładka i całość po skręceniu i ściśnięciu ścianki podeszwy ma stanowić kompletne mocowanie.
Bracia więcej wiary. Wiara wszak potrafi czynić cuda, to jest moja propozycja:

Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wiara na niewiele się zda, gdy brak narzędzia do trójkątnego łba.
edit:
literówka (sprawka zoltara)
edit:
literówka (sprawka zoltara)
Ostatnio zmieniony 15 paź 2014, 20:32 przez yacool, łącznie zmieniany 1 raz.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Nie jest tak źle. Wystarczy zamienić w projekcie trójkąt na sześciokąt i dodać jeszcze po dwa kolce w okolice pierwszych kości śródstopia, dla lepszego trzymania.
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
Great minds think alikeyacool pisze:Nie jest tak źle. Wystarczy zamienić w projekcie trójkąt na sześciokąt i dodać jeszcze po dwa kolce w okolice pierwszych kości śródstopia, dla lepszego trzymania.

Może ktoś chętny na testera? Wywiady, autografy... kto chętny?
Temu się darzy, kto dobrze waży.
-
- Zaprawiony W Bojach
po pierwszym biegu w nowych zekach mam mieszane uczucia. ogólnie wrażenie podobne do pierwszych czyli miód malina, ale pięta za mało ścięta, przeszkadza. yacool, muszę tak biegać czy możesz urżnąć?
waga w rozmiarze 43 pokazała 180g, jak na tłustą piętę i ochłapy gumy bardzo przyejmniutko.
waga w rozmiarze 43 pokazała 180g, jak na tłustą piętę i ochłapy gumy bardzo przyejmniutko.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Piętę zawsze można ściąć, bo but nadaje się do dalszego tuningowania wg własnych upodobań. O to w tym wszystkim chodzi.
Sugeruję jednak nieco cierpliwości, bo masz okazję sprawdzić, również swój aparat ruchu. Dlaczego pięta przeszkadza? A może to nie o piętę chodzi? Szybkie cięcie pozbawi Cię zabawy w poszukiwanie odpowiedzi.
Sugeruję jednak nieco cierpliwości, bo masz okazję sprawdzić, również swój aparat ruchu. Dlaczego pięta przeszkadza? A może to nie o piętę chodzi? Szybkie cięcie pozbawi Cię zabawy w poszukiwanie odpowiedzi.
- małymiś
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:53:02

ale zamówiłem te merelki. może sie przyda w rekonwalescencji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zastanawiam się nad tym testem naleśnika i co ma on dowodzić. Stopa nie zachowuje się jak naleśnik, a jednak ten popularny wśród minimalistów test nabrał wartości omalże relikwii. Daleko mu jeszcze do kariery marketingowej jaką zrobił drop, a zważywszy na odpływ zainteresowania rynku od nurtu minimalistycznego, już raczej podobnym hitem reklamowym nie stanie się. Giętkość, czy inaczej elastyczność buta jest jak najbardziej pożądana, ale czy nie jest tak, że diabeł tkwi w szczegółach i każda cecha ma swój optymalny zakres, powyżej którego zaczyna negatywnie wpływać na inne cechy?