Jakie buty do 200 zł, sredni pronator, 88 kg

Awatar użytkownika
kubako83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ponieważ bieganie mnie wciągnęło postanowiłem kupić porządne buty. Tym bardziej, że obniżki w sklepach kuszą i chyba lepiej teraz o tym pomyśleć. Poniżej znajdziecie fotki moich wodnych śladów i achillesów. Ważę ok. 88 kg przy wzroście 179. Biegam głównie po asfalcie. Szukam butów do maks. 200 zł (jak będzie taniej to się nie obrażę...), bez zbędnych bajerów.

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 sty 2010, 13:59 przez kubako83, łącznie zmieniany 1 raz.
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
PKO
greggor
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witaj,

Fachowcem w tym względzie nie jestem, ale już teraz mogę napisać, że w Twoim poście brakuje jednej rzeczy - objętości treningu, czyli jaki kilometraż w jednostce czasu, np. w tygodniu? Dopiero po podaniu tej informacji można nad czymś myśleć.

Na razie dumam sobie, że Twoja masa (nie imponująca, ale też nie mała) + asfalt = porządna amortyzacja butów. Przypuszczam też, że za 200zł nic konkretnego nie będzie a jednocześnie jestem pewien, że taniej nic przyzwoitego nie trafisz. Chyba, że ceny obuwia spadły na łeb - ja moje ostatnie buty kupowałem 1,5 roku temu i obecnych cen nie znam, chociaż powinienem, bo szykuję się do kupna kolejnej pary.

Nie znam też Twojego zaawansowania wiedzy w temacie, ale gdyby była nieduża to powiem tak - uderzaj w markę Asics, a będziesz okrutnie zadowolony. To mówię z własnego doświadczenia.
greggor
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dodam jeszcze tyle, że kiedy ja kilka wstecz rozpocząłem przygodę z bieganiem i na początek założyłem "adidasy" za jakieś 30zł, to po dwóch tygodniach bolały mnie wszystkie stawy od biodrowych w dół i chodziłem jak robokop.

Kiedy się wykurowałem i poszedłem po rozum do głowy, zakupiłem porządne buty, a konkretnie Asics 2100. Takiego uczucia doświadcza się tylko raz - zakładasz porządne, dedykowane do biegania buty i czujesz się, jakbyś biegł po niezwykle sprężystej gąbce. Kiedy kupisz kolejną parę, już takiego wrażenia nie będzie, ale już nigdy nie będziesz biegał w jakimś badziewiu.

Sugeruję zagospodarować jakieś 300zł i zacząć się rozglądać.
Awatar użytkownika
kubako83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Biegam juz od jakiegos czasu. Mniej wiecej 4 razy w tygodniu po ok. 5 km. Na razie nie mam problemu z bolem nog.

Wlasciwie zalezy mi glownie na ustaleniu typu stopy - buty dobrac moge sam...
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
radeon
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Tak na moje oko bo sam niedawno dokonalem wyboru i mam dosc podobne parametry wagowe (rowniez jesli chodzi o stopy i slad wodny)

Masz stope neutralna/lekka pronacja czyli kategoria butow przy twojej wadze cushioning i stability (bez motion control)

W cenie do 200 zl sie zmiescisz. bo wyprzedaze sa naprawde konkretne (zwlaszcza decathlon) ale najlepiej by bylo zebys udal sie do sklepu i sam sobie przymierzyl buty i sprawdzil ktore ci najbardziej pasuja.

nie biegasz jeszcze zbyt szybko z tego co widzialem wiec omijaj startowki i proponowalbym ci buty z dobra amortyzacja w ktorych nawet sie troche plywa :) nie zniechecisz sie nie beda bolaly sie stawy a i kontuzje powinny omijac.

Wg mnie wybierz cos z nastepujacych modeli (w nawiasach ceny z mojego decathlonu+ moje wrazenia)

Asics Kayano 15 (199 zl, kapitalna amortyzacja stopy mozna ladowac na niej i sie niczym nie przejmowac, z kolej palce i srod stopie twarde)

NB 1063 (1062) 249 zl bardzo fajny but masa amortyzacji ale nie az tak zroznicowanej jak w kayano (cos pomiedzy tymi modelami) wzialbym je ale rozmiar 46 (11.5 uk)byl na mnie ciut za duzy a 45 za maly (10uk) bo kazdego

Mizuno Wave Fortis 2, Wave Cyclone (149 zl, Cyclone jest dla lekkiego pronatora, fortis neutralne, moja stopa lepiej czyla sie w cyclone fajny but troche sztywna amortyzacja ale i tak bardzo wygodne (choc raczej do biegu <10k ) gdybym wybieral jedna pare butow zamiast dwoch par wzialbym NB jesli bylyby w odpowiednim rozmiarze lub Cyclone wlasnie.

Nike Pegasus 25 (199 zl, mam osobiscie pegasusy trialowe i bylem z nich zadowolony dopiero po wymianie wkladki bo wczesniej mialem przez nie spory bol stopy, bardziej stabilne i mniej amortyzujace niz vomero, dla ciebie moze byc bdb wyborem( ja jestem prawie 10 kg od ciebie ciezszy i dla mnie nie do konca)

Adidas Responce Stabilty (149 zl, to juz but troche na skraju Motion control, dla mnie niczym specjalnym sie nie wyroznial i niepasowal do mojej stopy, moze do twojej bedzie idealny?)

Kiprun 2000 (89 zl, troche za malo wg czuc amortyzacje, dla pronatora)

Puma Velosis (249 zl Intersport tez bardzo ciekawy but, klasy New balance wg mnie; ale lepiej do mojej stopy dopasowany - polecałbym)
ponoc sa jeszcze asics gel oberon (99zl ) asics lynx2 (99 zl) mysle ze dla ciebie tez bylyby tak naprawde wystarczajace

te wszystkie modele obadalemi takie mam odczucia, o testach to bedzie mozna mowic jak w tych butach zrobie kilkaset km.

Pozdro
Ostatnio zmieniony 04 sty 2010, 08:11 przez radeon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Samo podbicie masz ok - neutralne.
Ale ustawienie piety, zwłaszcza lewej - pronujące, prawej lekko pronujące.
Wziąłbym jakieś buty dla pronatora, zwłaszcza, że Twoja waga pewnie jeszcze mocniej tę pronację pogłębia.
(Chyba, że wiesz, że spadasz ewidentnie na przód stopy, ale pewnie tak nie jest)

Co do modeli to trudno jest kupić coś naprawdę dobrego za jednak małe (200 zł) pieniądze.
Ale - są teraz (lub będą) pewnie spore obnizki więc możesz coś trafić.

Oczywiście - możesz pójść w ekstremum - i biegać boso (lub prawie boso) choćby w tym - ale taniej Cię to nie wyjdzie. :)
Awatar użytkownika
kapan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:51
Życiówka w maratonie: 2:59:29

Nieprzeczytany post

A ja uważam, że można kupować bardzo dobre buty po przystępnych cenach.I teraz jest właśnie odpowiednia pora. Po prostu nie mamy nadmiaru kasy, aby wydawać 300 zł X 3 pary rocznie X 2 osoby. OJOJ! Już dawno (kilka lat) nie kupiłam butów droższych niż za 120-130 zł. Zakupy robię w Decathlonie i Outlet Factory (czasem też coś dostaję). W Decathlonie można liczyć na doradztwo, a w Outlecie, trzeba samemu wiedzieć czego się chce. Ostatnio chciałam wydać 200 zł na buty (miałam bony)- wydałam 229zł na 2 pary: Asics Gel Stratus i Adidas ATS (będę w nich biegać jednak jak śnieg stopnieje) w Decathlon Reduta-Warszawa. Mój tata niedawno kupił Adidas Adistar Cushion za 119 zł w Outlet Factory Wrocław. Jak się chce to można. :taktak: I jeszcze jedno, jeśli nie znasz się na butach, możesz poprosić kogoś kto jest w domu, aby sprawdził w internecie, kiedy do niego zadzwonisz dla kogo przeznaczony jest ten model, który właśnie trzymasz w łapkach. Warto też się zdać na intuicję-nawet bardzo dobry but może tobie nie leżeć-on się nie ułoży! I obowiązkowo rozmiar większe. Chodziłam w 36 i początkowo szukałam takich do biegania-teraz biegam w 38 i skończyły się problemy z odciskami i czarnymi paznokciami po maratonie.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Radeon, dzięki za konkretne informacje! Ja mam podobne parametry więc również chętnie skorzystam.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie bierz buty dla pronatora ; )
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
MizunoFan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bbecnie są dosyć spore przeceny. Niestety z oferty dctln nie wszystko jest na stronie www, a wczoraj udało mi się wyłuskać ostatnie sztuki Mizuno Wave Avenger (model z roku 2007) za 149zł. Jak wszyscy wiemy Mizuno od 25 lat uskutecznia swoją technologię opartą na pofalowanej elastycznej płytce i unikalnym kształcie podeszwy, zatem 2letni (prawie 3 letni) model nie różni się diametralnie od nowszych, oprócz jednego szczegółu - ceny. Avenger na ebayu kosztuje 110 euro, w sportowych sklepach brytyjskich 65 funtów, w dctln jest po dwukrotnej przecenie 429zł do 219zł do 149 zł.
greggor
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Koleżanki i koledzy, zrobię lekki off top i zapytam - czy kultura zakupu butów, że tak powiem, u nas się zmieniła? Bo kiedy ja kupowałem pierwszą parę, sytuacja miała się tak:

1. Kategoria buta wg katalogu/producenta często nie przystawała jednoznacznie do właściwości stopy (pronacja, supinacja, neutral). Była w tym temacie duża niejednoznaczność i dowolność interpretacji i nikt nie wiedział, jak to naprawdę jest.

2. Powszechnie było wiadomo, że odcisk wodny stopy i zużycie starych butów nie zawsze jednoznacznie określają anatomię stopy/mechanikę biegu i jedynym wyznacznikiem w tej kwestii był doświadczony sportowy lekarz oraz aparat o nazwie podoskop. Wszystko inne, to było duże przybliżenie z nutką szczęścia.

3. Powszechnie było wiadomo, że obsługa w polskich sklepach sportowych być może ma blade pojęcie o marketingu, ale na pewno żadnego pojęcia o doborze butów biegowych dla konkretnej osoby. Jeżeli coś w tym względzie się zmieniło, to chylę kapelusza.

4. Czy wzrosło zaufanie społeczności internetowej do porad udzielanych on line i/lub fachowość doradzających? Pytam, bo kiedy kupowałem pierwszą parę, chciałem aby te pieniądze były wydane mądrze. Porozmawiałem z kilkoma osobami, jak mogłem, zweryfikowałem ich fachowość, wyciągnąłem wnioski i dopiero potem zakupiłem buty - dla stopy neutralnej z lekką skłonnością do supinacji. Kiedy się tym pochwaliłem na tym forum, ktoś mi wywróżył bardzo szybką katastrofę zdrowotną, bo rzekomo zakupiłem buty dla pronatora. Okazało się ostatecznie, że w butach tych przebiegłem 940km i przemaszerowałem 320km i żyję, mam się dobrze, forma wzrasta a zdrowie dopisuje.

I na koniec ostatnie pytanie - czy te ekstremalnie niskie ceny podawanych tutaj niektórych markowych butów dotyczą jedynie nietypowych rozmiarów, czy całej rozmiarówki? Bo taki na przykład przywoływany tutaj Asics Kayano 15 w rzeczonej cenie kosztuje w uznanym przeze mnie internetowym sklepie sportowym blisko dwa i pół raza więcej.
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14

Nieprzeczytany post

Nie wiem kiedy kupowales buty, ale poprawa pewnie jest. Nie ktore sklepy maja maszyny do sprawdzania stopy. Obsluga generalnie zna sie np. Sizeer, nb, nike. W przypadku reeboka pan zapytal mnie jakie buty chce do biegania, materialowe czy skorzane i dal mi najdrozszy model.

Pozdrawiam
radeon
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

greggor pisze: I na koniec ostatnie pytanie - czy te ekstremalnie niskie ceny podawanych tutaj niektórych markowych butów dotyczą jedynie nietypowych rozmiarów, czy całej rozmiarówki? Bo taki na przykład przywoływany tutaj Asics Kayano 15 w rzeczonej cenie kosztuje w uznanym przeze mnie internetowym sklepie sportowym blisko dwa i pół raza więcej.

Nie ja kupilem rozmiar 46 ale byl tez 44, 45 tak wiec najczęściej wybierane modele.

Inna sprawa ze na metce była cena tych kayano 399 zl. pogadalem jednak z osoba kompetentna bo wcześniej widziałem przecenione kayano 15 w innym kolorze za 249, czy to jest właściwa cena i okazało sie ze kosztują jak dla mnie teraz 199 zl (tak osoby w sklepach maja juz jakies pojecie o marketingu, zasada ograniczonego czasu promocji w uzyciu:) dla mnie oferta byla to bardzo dobra oferta wiec wzialem.

New balance 1063 tez na metce 349 zl po zapytaniu o cene 249. Decathlony maja fajna politykę (zamawiaja sporo tych butów, wiec maja pewnie konkretne znizki u dostawcow) i jak im zostaja buty z poprzedniego sezonu to ida prawdziwe wyprzedaze a nie jakies pitu pitu.
MizunoFan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

radeon pisze:
greggor pisze: Decathlony maja fajna politykę (zamawiaja sporo tych butów, wiec maja pewnie konkretne znizki u dostawcow) i jak im zostaja buty z poprzedniego sezonu to ida prawdziwe wyprzedaze a nie jakies pitu pitu.
Potwierdzam. Pisałem wyżej co udało mi się dorwać. Biegówki warto kupować poza sezonem i w dużych sklepach sportowych. Spieszyć też się nie należy. Ja swoich szukałem pieczołowicie przez dwie godziny, w sumie w 4 sklepach, porównując ceny, kończąc na kilku przymiarkach w decathlonie i decydując się w rezultacie na buty przecenione o 280zł.
greggor
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A czy takie ekstra obniżki trafiają się jedynie w naziemnych sklepach, czy można chycić coś w tej cenie również on line?
Jeżeli tak, to gdzie kierować się w pierwszej kolejności?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ