Witam wszystkich.
Po długotrwałych badaniach laboratoryjnych i negocjacjach z kliniką doktora Zenona dostałem w końcu zgodę na autoryzację i dalszy tuning flagowego modelu jego stajni, a mianowicie modelu Zen Ekiden. Mając na uwadze liczbę zadowolonych klientów doktora z tego modelu bucika przystąpiłem do pracy w wielkim skupieniu. Zająłem się tym czego nam Nam Wszystkim brakowało w tym modelu buta, a mianowicie braku stabilności przy bieganiu po liściach, błocku i mokrych nawierzchniach industrialnych, mianowicie mokrym betonie i asfalcie. But wszak zachowuje się fenomenalnie w innych warunkach, natomiast My musimy być przygotowani na wszelkie wahania pogody. Zestaw narzędzi i materiałów pokazuje poniższa fota:

Wszyscy którzy uważnie ślędzą losy tuningu z uśmiechem na ustach poznają materiały które zostaną użyte; kto natomiast nie śledzi musi poczytać:
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=37&t=22445
Buciki w których poniższe łatki zostały po raz pierwszy użyte mają już przebieg ok.700km i nie widzę żadnych ubytków wyżej zastosowanych materiałów. To kawał dobrej, firmowej gumy, a co oznacza dobra firmowa guma każdy z Nas (Panowie i Panie?) wie.
Cały proces rozpocząłem wykonaniem pomiarów i naniesieniem skomplikowanej siatki kresek służących jako prowadnice do cięcia:

Łatka ma średnicę 10cm więc postanowiłem że każdy panel będzie miał 2cm szerokości.

Po co Ci te panele? – zapytają się zaraz zniecierpliwieni i sfrustrowani cenami nowoczesnego, firmowego obuwia minimalistycznego. A po to żeby stopa mogła swobodnie pracować, by naprężenia kawałka gumy nie blokowały swobodnego i naturalnego systemu naturalnej amortyzacji – sklepienia stopy.

Po dokładnych przymiarkach przystępujemy do akcji rozsmarowywania kleju po odpowiednio przygotowanej (wyszlifowanej – przepraszam doktorze – ale tarczą szlifierską na wiertarce) powierzchni buta.

Po pięciu minutach potrzebnych na odparowanie rozpuszczalnika naklejamy uprzednio przygotowaną łatkę:

Następnie nacinamy krawędzie łatki tam gdzie będziemy zmuszeni łatkę zagiąć:

Po ostatnio wykonanym zabiegu buty pozostawiamy w spokoju na 10 minut. To jest akurat czas potrzebny na wykonanie 100m grzybów. A więc na razie …

Po powrocie z grzybobrania zabieramy się do sfinalizowania ustawień (mniej więcej tak jak przy formacie i nowym wgraniu Windowsa). Odklejamy delikatnie folię zewnętrzną:

Zwróćcie uwagę na to by te pomarańczowe ząbki ściśle doklejać do powierzchni podeszwy. One potrafią się tutaj odklejać; potem zakumałem i odrywałem folię odwrotnie od środka na zewnątrz. Jest dużo zabawy bo zrywamy z każdego panelika osobno.
Po dokładnych manewrach z zerwaniem folii możemy dokładnie po dociskać całą łatkę by po chwili cieszyć się widokiem nowego design’u podwozia.

Guma jest miękka, można śmiało śmigać po śliskich nawierzchniach (oczywiście jakieś tam prawa fizyki Nas obowiązują – bez przesady). Jakby ktoś zdecydował się później to zerwać (np. krzywo naklei) to będzie problem, zrywa się z pianką.
Teraz trochę cyferek dla … klubu sympatyków cyferek:
Buty – 49,99 zł
Materiały (łatki i klej ogółem) – 15,80 zł
Perła – 2,39 zł
…
… o Cholerka bym zapomniał:
Znaczek Zen na lewym bucie (symbol kliniki, symbol jakości, symbol klasy, symbol … symbolu) – 400,00 zł.
Na tym kończę Swą relację. Zdrowie Wasze w gardła Nasze.