Kony: Czepiasz się szczegółów które nic nie mówią komuś nie obeznanemu. Miało być w skrócie a nie aptekarsko. Tak - pomyliłem "warzenie" z "zacieraniem". Ot taki lapsus
kony pisze:Ale możesz dolać wiadro wody i przefermentowac brzeczkę o ekstrakcie 12Blg i uzyskać 30 litrów trochę lżejszego piwa
A dlaczego nie dolać od razu trzech wiader? Albo całą wannę wody? Piwo homeopatyczne...
W wiadrze wody można zaparzyć torebkę herbaty, ale czy to nadal będzie herbata?
kony pisze:Ilość cukru w gotowym piwie to wynik stopnia odfermentowania.
A stopień odfermentowania zależy od proporcji cukrów fermentowalnych i niefermentowalnych. A te proporcje zależą od temperatur zacierania (tak tak - tu się walnąłem, pisząc "warzenia")
Dziwię się, że nie wytknąłeś mi braku w opisie procesu chmielenia i refermentacji
PS
Jako typowy mieszczuch nie będę woził młóta do rolnika, więc wędruje toto do kibla - sorry, jeśli Cię takie podejście uraziło
Pozdrawiam i udanych warek życzę
I udanych treningów też