Ból kolana - urwane więzadło?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
zbiniek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51:59
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam!

Jak już niedawno pisałem, ok. 3 lata temu przeszedłem zabieg kolana. Stwierdzone m. in.: naderwane, ale wydolne więzadło krzyżowe przednie oraz chondromalację I/II stopnia. Rehabilitację zaliczyłem, jakieś przepisane tabletki też zjadłem. Po konsultacji z lekarzem odstawiłem piłkę nożną. Później, jakiś rok po zabiegu, byłem kontrolnie u ortopedy, gdyż czułem taki lekki dyskomfort w tym kolanie. Żadnego bólu nie odczuwałem, ale np. przy dłuższej jeździe samochodem "czułem" kolano. Powyginał mi nogę we wszystkie strony (żadnych badań) i stwierdził, że wszystko gra. I przyszedł czas na bieganie - mniej więcej od roku. Przez ostatnie 3 tygodnie zwiększyłem liczbę biegów z ok. średnio 1 na 2 tygodnie na 3 na tydzień. Długość prawie zawsze ta sama - ok. 6 km.
Niestety od ostatniego treningu "czuję" kolano (to operowane). Jak idę po płaskim, to nic nie czuję - znaczy się żadnego bólu nie czuję :) Najgorzej jest jak schodzę schodami - pojawia się ból. Przy wchodzeniu jest znacznie lepiej, ale nie tak dobrze jak po płaskim. Nie jest on straszny. Ale boję się, że może zwiastuje coś niedobrego. Czasami jak siedzę na krześle, to właśnie w tym kolanie czuję ni to gorąco, ni to chłód. Sam już nie wiem. Trwa to tak od ostatniego poniedziałku. Żadnego upadku czy jakiegoś złego ułożenia nogi nie miałem. Czy może to być wynikiem zwiększenia ilości treningów?
Czy może więzadło puściło?

Dojrzałem do momentu, w którym postanowiłem sobie stopniowo zwiększać odległości a tu taki klops...

Tak sobie myślę, że udam się do jakiegoś specjalisty. Tylko no właśnie: czy najpierw muszę zrobić np USG? Szkoda mi siana na pierwszej wizycie, żeby usłyszeć: proszę zrobić badanie i przyjść z wynikami.

Co byście mi polecili w moim przypadku?

P.S. Chyba chwyciłem bakcyla biegowego i szkoda by było rezygnować.
Obrazek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
iChomik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

jakiś czas temu miałem podobny problem, w skrócie okazało się że mam zerwane więzadło przednie krzyżowe,
żadne USG nic nie pokaże, (może źle napisałem USG coś tam pokaże ale nie super dokładnie) szkoda kasy, też chodziłem jak baran i nikt nic nie był w stanie stwierdzić,

jedynym wiarygodnym badaniem nie inwazyjnym, okazał się to rezonans magnetyczny lub inwazyjny artroskopia,

Ty już miałeś operację, jakiś zabieg więc trudno mi doradzić, jak masz kasę to idź na rezonans magnetyczny, będziesz miał wszystko dokładnie opisane i z tymi wynikami każdy ortopeda powie co dalej, trochę kosztuje ale masz pewną diagnozę,
bez tego to zgadywanie na chybił trafił,

Nie wiem ile teraz kosztuje rezonans, usg pewnie z 10 razy taniej więc może na początek zrób, jak chcesz to mam dobrego fachowca ale niestety w Trójmieście,
Awatar użytkownika
zbiniek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51:59
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedź.

Powiem tak - zrobiłem sobie tygodniową przerwę i ból jakby minął. Zobaczymy jak przebiegnę kolejne 6 km. Nogę "czuję". Ale z tym czuciem mam tak od samego początku - lekarz powiedział, że moje kolano to barometr. I tak przyjąłem. Może jestem jednak w błędzie?

Tak sobie przypominam, a zapomniałem wcześniej napisać, że w obydwu kolanach czuję podczas robienia przysiadów takie gruchotanie, trzeszczenie. Może to kwestia kiepskiego smarowania? Coś polecicie?

P.S. Do Trójmiasta będę miał troszku daleko... Ale zorientuje się jak to wygląda w Poznaniu, chyba, że ktoś w Poznaniu przecierał już takie szlaki.
Obrazek
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trzaski w kolanie to efekt przyprawia rzepki do kości udowej. Dwie drogi wyjścia, bez gwarancji sukcesu.
1. Rehabilitacja pod okiem doświadczonego terapeuty,
2. Zastrzyk w przestrzeń stawową, koniecznie "pod USG". Zastrzyk z kwasu hialuronowego który zmobilizuje organizm do produkcji mazi/nawilża i utrzymuje wodę. Ważne, specyfik może nie pomóc a słono kosztuje.
Mechanizm działania kwasu.
Specyfik stosowany jest, min. w ortopedii i kosmetyczne. Ma absorbować wodę/płyn. W kosmetyce po prostu, wiąże wodę i wypełnia zmarszczki.
Doświadczony ortopeda nie potrzebuje RM ani USG aby stwierdzić, czy więzadła krzyżowe, przednie jest zerwane czy nie. Należy wykonać jeden ruch nogą i wszystko wiadomo.
Sport, z zerwanym więzadłem, to pisząc życzliwie, średni pomysł. W dłuższej perspektywie powoduje niestabilność kolana i wywołuj skutki odczuwalne w późniejszym okresie. Kolano jest generalnie bardzo wrażliwe i należy go dokładnie wyleczyć. Niedoleczone odezwie się wcześniej lub później,...
Na trzaski odradzam bzdety typu Artrosany, itp. Stymulujące głównie chrząstkę producentowi. Z tej grupy leków są dobre preparaty ale wyłącznie na receptę,... Preparat który w swoim składzie nie ma min. 1000mg substancji czynnej jest nic nie wart,...
ODPOWIEDZ