5 marca 2007 Redakcja Bieganie.pl Zdrowie

Dieta wysokowęglanowa – przykład


Dla tych co traktują bieganie poważnie

Dieta wysokowęglowodanowa charakteryzuje się tym, że w pierwszych dniach
spożywania posiłków praktycznie bazujemy na produktach zawierających znaczne
ilości białka a minimalne węglowodanów. Dopiero w trzecim dniu przed startem
sytuacja odwraca się, gdzie znaczną przewagę zyskują produkty zawierające
znaczne ilości węglowodanów.

Dieta:

7-my dzień przed startem:

Trening popołudniowy 1 godzinny w terenie, który kończymy na stadionie. Z
chwilą, gdy wartość tętna osiągnie 120 uderzeń na minutę wykonujemy trening
biegowy na poziomie submaksymalnym-maksymalnym, biegając 6-8x400m.

6-ty dzień przed startem:

Wykonujemy zadania treningowe o normalnej intensywności wynikające z planu.

  • Śniadanie I:
    350ml mleka, 150g szynki chudej, sałata,
    pomidor, 2 pomarańcze i 1 kromka czarnego chleba.
  • Śniadanie II:
    1 gotowane jajko, 250ml jogurtu
    naturalnego z dodatkiem łyżki stołowej otrębów pszennych oraz około 1,5dkg
    kiełków pszennych, 1 grejpfrut.
  • Obiad:
    zupa z marchwi i włoszczyzny (bez ziemniaków)
    gotowana na kurczaku [350ml], 300g kurczaka dowolnie przyrządzonego, bukiet z
    jarzyn [450g], sok z czarnej porzeczki niesłodzony.
  • Podwieczorek:
    truskawki ze śmietaną (bez cukru) [300g],
    1 kefir lub jogurt z dodatkiem kiełków pszennych i natki pietruszki.
  • Kolacja:
    wątróbka smażona na oleju sojowym lub
    słonecznikowym z dodatkiem cebulki [250g], 1 kawałek białego chleba, bukiet
    jarzyn [300g], sok pomarańczowy [300ml].

Pomiędzy posiłkami dowolna
ilość wody mineralnej.

5-ty dzień przed zawodami

Wykonujemy zadania treningowe o normalnej intensywności wynikające z planu.

  • Śniadanie I:
    200g twarogu chudego ze śmietaną, 1 kawałek
    ciemnego pieczywa, 350ml mleka, około 1,5dkg kiełków pszennych do twarogu,
    papryka, sałata, pomidor, 1 pomarańcz.
  • Śniadanie II:
    jajko w szynce z majonezem, kefir lub
    jogurt z otrębami i kiełkami [1dkg], 1 pomarańcz.
  • Obiad:
    zupa z zielonego groszku podprawiana śmietaną i
    żółtkiem [350ml], polędwica wołowa grubości około 3cm smażona na maśle przez
    krótki okres czasu (krwiste mięso) doprawiona do smaku [200g], bukiet jarzyn
    [400g], sok owocowy naturalny nie słodzony [300ml].
  • Podwieczorek:
    1 pomarańcza z bitą śmietaną [250g], 1
    kefir lub jogurt z kiełkami i natką pietruszki.
  • Kolacja:
    ryba pieczona [300g], 1 kawałek białego chleba,
    dowolne jarzyny [300g], sok pomarańczowy [250ml], przed snem 250ml ciepłego
    mleka.

4-ty dzień przed zawodami

Wykonujemy zadania treningowe o normalnej intensywności wynikające z planu.

  • Śniadanie I:
    mleko [350ml], 1 jajko, 5dkg twarogu ze
    śmietaną i kiełkami, 5dkg szynki, 5dkg sera żółtego, 1 kawałek czarnego chleba,
    sałata, pomidor, papryka, 150g świeżych owoców.
  • Śniadanie II:
    kefir, jogurt z otrębami [250ml], parówka
    z ketchupem [100g], 1 kawałek białego chleba, 1 pomarańcza.
  • Obiad:
    zupa szparagowa [350ml], cielęcina dowolnie
    przygotowana [200g], bukiet jarzyn [400g], sok owocowy [250ml].
  • Podwieczorek:
    kefir lub jogurt z kiełkami [250ml], 2
    pomarańcze.
  • Kolacja:
    polędwica wołowa przygotowana jak "tatar" z
    jajkiem [200g], 1 kawałek białego chleba, sok pomarańczowy [350ml], bukiet
    jarzyn [250g].

3-ci dzień przed zawodami

Intensywność treningu zmniejszamy do 75%.

  • Śniadanie I:
    zupa mleczna z płatkami owsianymi [350ml],
    2 rogale, 1dkg masła, miód spadziowy, dżem, 5 dkg chudej szynki, sałata,
    pomidor, sok pomarańczowy słodzony [250ml].
  • Śniadanie II:
    jogurt z kiełkami [250ml], kutia (20dkg
    maku, 5dkg orzechów włoskich, 5dkg rodzynek, miód, 1/8l śmietany), sok
    pomarańczowy [250ml].
  • Obiad:
    zupa fasolowa [350ml], pieczywo białe [50g],
    naleśniki z twarogiem, cukrem i śmietaną [400g], surówka z brzoskwiń i gruszek
    (10 dkg brzoskwiń, 10 dkg gruszek, cytryna, cukier), kompot z malin lub
    truskawek słodzony [250ml], 1 banan.
  • Podwieczorek:
    lody [250g], ciastko [50g], 1 banan.
  • Kolacja:
    pieczywo ciemne [200g], wątróbka [250g], masło
    [1dkg], marchew gotowana w całości posypana bułką tartą i masłem [10dkg],
    truskawki z cukrem [350g], sok owocowy słodzony [250ml], przed snem szklanka
    ciepłego mleka.

2-gi dzień przed zawodami

Intensywność treningu na poziomie 75%.

  • Śniadanie I:
    zupa mleczna z zacierkami [350ml], chleb
    biały [100g], bułka paryska [100g], miód [50g], kiełki pszenicy [1,5dkg], szynka
    [50g], sałata, pomidor, ciasto [100g], sok pomarańczowy słodzony [250ml], masło
    [1dkg], omlet z truskawkami lub poziomkami (1 jajko), mleko [50g], truskawki lub
    poziomki, 1-2 łyżeczki cukru pudru, sól, tłuszcz).
  • Śniadanie II:
    napój z koncentratu dzikiej róży [250ml],
    jagody ze śmietaną i cukrem [300g], babeczka śmietankowa [70g], 1 banan.
  • Obiad:
    zupa owocowa [350ml] (może być z 30dkg jabłek),
    kurczak dowolnie przygotowany [300g], bukiet jarzyn [150g], surówka z moreli lub
    brzoskwiń, sok grejpfrutowy słodzony [250ml].
  • Podwieczorek:
    kutia, kefir lub jogurt z dodatkiem
    kiełków, 2 pomarańcze.
  • Kolacja:
    makaron spaghetti z twarogiem na słodko [300g],
    szynka gotowana [50g], masło [0,5dkg], sałatka z rzodkiewek, mleko [250ml], 1
    banan.

1 dzień przed zawodami

Intensywność treningu należy ustalić z trenerem.

  • Śniadanie I:
    zupa mleczna z makaronem [350ml], 2 rogale,
    masło [1dkg], miód [50g], 1 jajko, szynka [50g], chrzan [1,5dkg], kiełki,
    sałata, napój z koncentratu dzikiej róży [250ml], 1 banan.
  • Śniadanie II:
    kutia, kefir lub jogurt, ciastko [50g].
  • Obiad:
    zupa poziomkowa (25dkg poziomek, 0,5l wody, 1
    żółtko, 8dkg cukru i 1/8l śmietany), spaghetti z dowolnym dodatkiem [400g],
    surówka z pomarańczy (2 pomarańcze, 5dkg orzechów włoskich, 1/8 śmietany
    kremowej, 6-8dkg cukru pudru, wanilia), kompot z dyni (słodzony) [250ml].
  • Podwieczorek:
    lody [250g], sok grejpfrutowy [250ml].
  • Kolacja:
    chleb graham [100g], ser żółty [50g], sałata,
    pomidor, keks [100g], makaron z drobno pokrojoną szynką i dodatkiem oleju, mleko
    [250ml], 1 banan.

Odżywianie w dniu zawodów:

  1. Jeżeli zawody odbywają się do południa to ostatni posiłek spożywamy na 2,5-3
    godziny przed startem:

    • Śniadanie:
      2 biszkopty z miodem, 2 biszkopty z masłem
      (cienko), płatki owsiane na mleku [250ml], mięso wołowe [100g], sałatka z jarzyn
      z dodatkiem cytryny i oleju słonecznikowego, 2 świeże dojrzałe owoce, sok
      owocowy [250ml].
      Następnie co 1 godzinę wypijamy 250ml soku owocowego z
      dodatkiem miodu. Na 0,5 godziny przed startem ok. 350 ml niegazowanej wody
      mineralnej.
  2. Jeżeli zawody odbywają się po południu:
    • Śniadanie:
      do wyboru 1, 2 lub 3-ciego dnia przed
      startem.
    • Obiad:
      jadłospis jest podobny do śniadania spożywanego
      przy starcie popołudniowym, z tą tylko różnicą, że do mięsa dodajemy 300g
      ziemniaków. Obiad spożywamy co najmniej 3,5 godziny przed startem.
      Po
      obiedzie co 1 godzinę pijemy sok z miodem a na 0,5 godziny przed startem
      odgazowaną wodę mineralną.

Uwagi końcowe

Pomiędzy posiłkami w 3-1 dniu przed zawodami wypijamy do 1,5l ciemnego piwa
wysoko słodzonego. W diecie w zależności od pory roku i możliwości własnych
możemy zamiennie stosować inne produkty np. owoce, soki, i tym podobne.

Możliwość komentowania została wyłączona.