Jest 10km, co teraz ?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Lambek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Coś mi w tym roku strzeliło do głowy i pomyślałem sobie... aaa spróbuję sobie pobiegać. Kiedyś moim sportem była piłka kopana, ale po ciągle odnawiającej się kontuzji skokowego (wiek ok 20) przerzuciłem się na rower górski i do dnia dzisiejszego (wiek 35) śmigam praktycznie codziennie, w tym codzienne dojazdy do pracy, 26km. W sezonie wychodzi tego między 3000 a 5000 więc sporo.
Wracając do biegania, wczoraj odbyłem swój 7 trening i udało mi się zrobić 10km, tempo chyba dość wolne, zresztą oceńcie sami:
http://connect.garmin.com/activity/344615002
Szkoda że zapomniałem zabrać czujnika tętna, kilka treningów wcześniej pobiegłem sobie interwały żeby sprawdzić swój max. puls i wyszło mi 175. Wg znalezionego tu wzoru, 220-wiek, powinienem mieć 185. To jakiś powód do zmartwień ? Może spróbuję jeszcze raz, pobiec te 100m tak do odcięcia tlenu ;)

No i w zasadzie po co ja piszę?
Proszę o wskazówki co mam teraz robić, zakładając max. 2 treningi w tygodniu, biegać więcej niż 10km, czy postawić sobie za cel np: 10km poniżej 1h.
Biegać interwały ?
Na olimpiadę już raczej nie pojadę, ale chciałbym biegać więcej/szybciej. Trochę zrzucić jeszcze z brzuszka (184cm/84kg). Może pobiec na jakiejś imprezie. No bardzo mi się to bieganie spodobało :)
PKO
Awatar użytkownika
p1niu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:21
Życiówka w maratonie: 03:01:59

Nieprzeczytany post

Stopniowo podnoś poprzeczkę.
Jeśli chcesz zrzucić wagę, to powinieneś biegać wolnym tempem, ale za to długo. Oby było powyżej pół godziny ciągłego biegu.
Z czasem dołączysz bieg w drugim zakresie, interwały, podbiegi i zobaczysz, że kondycha rośnie.
5km [00:17:57], 10km [00:37:34], 21.1 [01:24:03], 42.2km [03:16:59]
Potrzebujesz motywacji do biegania?
Lambek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, miałem trochę przerwę w sportach bo zmieniałem stan cywilny ;) potem urlop wyjazd, na którym studiowałem wpływ różnych ilości i różnych rodzajów alkoholu na ludzki organizm. Ale już jestem i dziś było całkiem nieźle druga dyszka w życiu 58:10, 2min szybciej niż ostatnio, godzinka złamana :)

To tyle co się chciałem pochwalić a teraz zapytanie, zrobiłem sobie raz specjalny trening żeby ustalić max. tętno, (4 sprinty na maxa) i wyszło mi 175.
Dziś biegłem cały czas równym tempem to max. mi wyszło 179.
Link to biegu: http://connect.garmin.com/activity/368291421

O co tu chodzi? Pomyłka sprzętu ?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ