Pixa napisał(a):
Witam,
zastanawiam się - ile razy w tygodniu i jakie dystanse trzeba biegać, żeby mogło dojść do złamania zmęczeniowego? Wiadomo, że dużo zależy od danej osoby, ale jednak może można wysnuć jakieś ostrożne założenia? Czy jak ktoś biega 3 razy w tygodniu po 6/6-8/12-15 km i ma powiedzmy 2 lata stażu w bieganiu to może mu się to przydarzyć?
Kordyt napisał(a):
Z tego co mi fizjoterapeuta kiedyś mówił złamanie zmęczenieniowe raczej zdarza sie u ludzi którzy zaczynają biegać nie sa w zaden sposob wycwiczeni i biegaja za dużo. W czasie biegania wzmacnia sie uklad kostny więc ktoś z kilkuletnim stażem nie powinien miec takiego złamania chociaż wiadomo że są różne przypadki.
To poniżej to mój kilometraż w przygotowaniu do MW2015, czerwony znaczek wskazuje zmęczeniowe złamanie piszczela. biegam od końcówki 2012. 15 lat basketu, 3 lata biegania, zmęczeniowe.
Phalandir napisał(a):
Pixa napisał(a):
I w jaki sposób to ogarnąłeś? Bo też coś takiego u siebie wyczuwam i piszczel mnie trochę boli.
Wybrałem się do Fizjoterapeuty właśnie. Właściwie to w tamtym okresie byłem praktycznie u niego często.
Wyczuł to miejsce i odprawił te swoje rytuały

Bolało konkretnie, ale przeszło. Chyba 5 dni miałem po "zabiegu" nie biegać. Potem wszystko już było dobrze.
Można próbować to miejsce też rolować, ale nie zrobisz tego z taką siła jak ci zrobi fizjoterapeuta palcami.
Rzuć okiem na wątek "ile razy w tygodniu się rolować?"