Mówi się, że "cel to marzenie z datą realizacji"; znam już miejsce i datę tylko droga nie do końca jest mi znana.
Cel jest wisienką na torcie, natomiast najbardziej fascynująca jest droga do niego, zwykle długa, wymaga dużo poświęcenia, determinacji, konsekwencji i wielu innych czynników, ale dająca ogrom doświadczeń.
I właśnie tego od niej oczekuję obierając cel w moim mniemaniu na granicy osiągalności.
Bo mimo iż metabolicznie mam 28 lat i "talencik przeolbrzymi", to już wszystkie swoje atuty ujawniłem i z nich skorzystałem, gdzie lista ograniczeń jest równie długa i z dowodu mam lat 43, a zrobić zamierzam to bez dubla.
Na papierze to tylko zlepek cyfr, lecz w rzeczywistości to styl życia przez kolejne 643 dni, bo tyle trwać będzie ta droga podczas której jest kilka liczb jakie mają doprowadzić mnie do celu.
Plan drogi według hierarchii celów rosnąco:1. 3000m - 10:45
2. 15000m - 58:59
3. Podium na zawodach
4. 5000m - 18:29
5. 10000m - 38:29
6. 21095m - 1:24:59
7. 42195m - 2:59:59
8. ZdrowieOpis celów:1,2. – Starty na dystansach 3 i 15km mogą się wydarzyć jak i nie, a jeśli tak to właśnie tyle chcę nabiegać.
3. - Wierzę że z każdą urwaną sekundą zbliżam się do podium i przyjdzie taki dzień, że w jakimś biegu na jakimś dystansie, dumny i szczęśliwy stanę na nim unosząc jednocześnie puchar i czek w górę.
4,5. – Startów na 5 i 10km będzie kilka, zapewne więcej na dłuższym dystansie lecz przygotowań specjalnych pod nie przewiduję, niemniej (5, 10, 21)km szły u mnie zawsze spójnie toteż liczę że z poprawą w HM i na krótszych będzie adekwatny progres.
6. - Na dystansie HM skupiam się treningowo i wynikowo gdyż to on jest przepustką do ostatniego etapu drogi z myślą o realizacji celu głównego.
7. – Czym jest 10779 sekund w maratonie tłumaczyć chyba nie muszę - większość nawet nie marzy, pozostali jedynie marzą, a tylko garstka urealnia.
8. – Zdrowie, od tego się zaczęło i to musi być na końcu – piszę aby sekundy mi tego nie przyćmiły.
Przyjęty kilometraż w powyższej drodze:
Okres biegania: 150-200km/miesiąc; 4 treningi/tydzień
Okres trenowania pod HM: 200-250km/miesiąc; 4 treningi/tydzień
Okres trenowania pod M: 250-300km; 4-5 treningi/tydzień
Styczeń, Luty; okres biegania
Marzec, Kwiecień, Maj; okres biegania/trenowania
Czerwiec, Lipiec, Sierpień, Wrzesień; okres trenowania
Październik; start/y docelowe
Listopad, Grudzień; okres biegania
Pierwszy mój start w maratonie był eksperymentem z metafizyczną końcówka, drugi będzie świadomym kunsztem metodyki, już za 643 dni - stanów pośrednich nie przewiduję.
W drogę, hej…
Nastawienie jest małą rzeczą, która robi dużą różnicę - Winston Churchill
P.S.
Powyższe cele są ważne ale w życiu nie najważniejsze i jeśli pojawi się coś życiowo ważniejszego zejdą na plan dalszy.