Trening uzupełniający

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
kalki
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:20
Życiówka w maratonie: 2:53:56

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich.

Jestem nowym użytkownikiem forum i mam pewne pytanie do tutejszych ekspertów. Najpierw o sobie, mam 27 lat, 175 cm wzrostu, 65 kg wagi. Trenuje regularnie bieganie od 2 lat, 4-6 treningów tygodniowo, głównie pod dystanse od 5 do 15 km. Kilometraż z ostatnich miesięcy to średnio 250 - 300 km/miesiąc. Najlepszy wynik na 10 km z tego roku to 38:16.

A teraz pytanie. Zakupiłem i przeczytałem jakieś pół roku temu książkę J. Danielsa. Trenowałem w oparciu o plany zawarte w tej publikacji i myślę że udało się zrealizować cele na ten sezon (10 km poniżej 39 min). Daniels zaleca tam włączenie do planu treningowego tzw. trening obwodowy, czyli pompki, brzuszki, unoszenie nóg itp. ćwiczenia. Zaleca robienie takiego treningu 2-3 razy tygodniowo. Na początku października robię 4 tyg. aktywnego odpoczynku a potem zaczynam się przygotowywać do majowego maratonu w przyszłym roku (chcę przynajmniej przebiec raz w życiu). Planuje trenować 6 dni w tygodniu i włączyć do tego planu ten trening obwodowy. I moje pytanie jest kiedy mam zrealizować ten trening (zaznaczam że nie stać mnie na 2 treningi dziennie ze względu na pracę). Na tę chwilę planuję coś takiego, 2 treningi jakościowe tygodniowo, 2 dni wybiegań z 8 przebieżkami na koniec, i 2 dni z treningiem obwodowym przed biegiem (np. 10 km). Czy to jest dobry pomysł? Czy radzicie zrobić to jakoś inaczej?
PKO
Morcin
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 36:55
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przed ? Proponowałbym po biegu . Przez okres bazy u Danielsa nie ma żadnych akcentów(można polski drugi zakres biegać-szybsze biegi spokojne u Danielsa) , więc mógłbyś i nawet częściej robić uzupełniający (ale różnorodniej) .
Ale poczekaj na wypowiedzi starych wyjadaczy :D
pelski
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Proponuję po lekkim wybieganiu, od razu po powrocie do domu.
Gdy bieganie jakościowe, to taki dzień zostawił bym bez ćwiczeń.
Pompki ok, skoro brzuszki to dodał bym też grzbiety i dobre są jeszcze tzw. deski kalisteniczne.
Morcin
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 36:55

Nieprzeczytany post

nawet yoga jest spoko , ale pamiętaj jaki cel masz . Masz być lepszym biegaczem , więc znajdź z jogi coś dla biegaczy ( jako rozciąganie statyczne chociażby ).
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Gimnastyka siłowa (GS) w/g Skarżyńskiego:
http://filmy.skarzynski.pl/filmy/

Do wykonywania po rozciąganiu, po każdym treningu nie będącym akcentem. Czyli po długim rozbieganiu też robimy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ