zestaw ćwiczeń wspomagających- uzupełnienie treningów

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
nowy_chopak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 52
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

poszukuję dobrego zestawu ćwiczeń, które pomogą zabezpieczyć się przed kontuzjami.

Wracam do biegania po długiej przerwie... Wytrzymałość wraca bardzo szybko, ale wracają też stare urazy. :)

Większość rzeczy to prawdopodobnie brak odpowiedniego rozciągania i brak ćwiczeń dodatkowych i kiepska technika.

pojawiają się drobne problemy z piętami (lekki ból poniżej zaczepów achillesa.. więc albo achillesy albo ostroga :) ) i z kolanami (więzadła stabilizujące z boku kolana od zewnątrz). Nie jest to ból, ale trochę czuje te miejsca- a nie chcę mieć kontuzji. Bo pewnie jak to oleje i będę dalej tak biegał to zaczną te miejsca boleć i będzie kontuzja.

Planuję kupić te wkładki:
http://www.sklepbiegacza.pl/akcesoria/w ... king_black

Kiedyś miałem problemy z shin splints ale pomogła praca nad techniką biegu i dodatkowe ćwiczenia.

obciążenia tygodniowe na razie są niewielkie 20-30 km w tygodniu.. biegam też wolno ( wolne wybieganie ok 6:40 - 7:30 min/km (7:30 bo czasem biegam z żoną :D), szybsze biegi ok 5:20 - 5:30, bieg w tym tempie to pewnie ok 20-30% w tygodniu). Moja forma to 10 km w 56 min-zawody.. Ale czas słaby bo ciągle nie rozbiegałem wytrzymałości. Po prostu wszystko szybko wraca do formy i niedługo z tych 56 min zrobi się 52 min na 10 km.

Chciałbym wzmocnić mięśnie stabilizujące i wspomagające stawy. Do tego chciałbym umieć dobrze i skutecznie wszystko rozciągać (na razie po treningu rozciągam się po swojemu, ale na pewno da się coś tutaj jeszcze poprawić). Chodzi mi o wszystkie partie które biegacz musi rozciągać i wzmacniać. Tak jak pisałem, na razie kontuzji nie ma, i celem jest zapobieganie a nie leczenie :)

Doradzi ktoś coś? Na forum jakoś nic nie znalazłem ale przyznam się, szukałem tylko 10 - 15 minut. :) więc jak można mnie gdzieś linkiem odesłać to poproszę.

pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak problemy z kolanami to zainteresowałbym się przejściem na śródstopie ale uważnie bo może generować inne kontuzje :)
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nowy_chopak pisze:Doradzi ktoś coś? Na forum jakoś nic nie znalazłem ale przyznam się, szukałem tylko 10 - 15 minut. więc jak można mnie gdzieś linkiem odesłać to poproszę.
Opisujesz kilka dolegliwości, które (wbrew pozorom) mogą być ze sobą związane. Stopa, kolano, wcześniej były shin splits, pewnie za chwilę wyjdzie biodro :) Proponowałbym Ci udać się do kumatego fizjoterapeuty sportowego - powinien Cię zdiagnozować i pokazać Ci ćwiczenia odpowiednie dla Ciebie. Uważam, że lepiej teraz (oczywiście w miarę możliwości) wydać te kilka złotych niż na własną rękę kupować wkładki (pewny jesteś, że są Ci potrzebne?) i robić ćwiczenia nie do końca Ci potrzebne. BO nie wierzę, że będziesz robić wszystkie - najpewniej skupisz się na kilku ćwiczeniach tylko i ważne, żeby były to te właściwe. co do techniki - nie wiem skąd jesteś, ale teraz jest w wielu miastach "biegam bo lubię" albo może są treningi lub kluby prowadzone przez trenerów - jak Cię sensowny trener obejrzy z jednego treningu dostaniesz sporo wskazówek.
biegam ultra i w górach :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ