Wracanie do biegania potrzebna pomoc!
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wlasnie, a interwaly rytmy i inne jednostki mamy biegac rowno, a jesli nie rowno to przynajmniej nie wolniej niz poprzednia. Szybciej tak, ale nie wolniej. Z drugiej strony jaki jest sens biegania 800m na maksa? Juz na 2 powtorzeniu pewnie nie bedzie mowy o technicznym biegu bo cala motoryka bedzie zaburzona przez spinanie sie, zeby biec na maksa. Jak dla mnie taki trening to bezsens i nie wiem co on mialby dac.
-
xSprinterx
- Rozgrzewający Się

- Życiówka na 10k: 44
Rok temu wymyśliłem te interwały i dawno nie biegałem xD.Niedługo wypróbuje i zobaczymy jak to pójdzie.Jak coś macie pomysł na jakie zmienić te 5x800?
-
Sghjwo
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 52 min
- Życiówka w maratonie: 4:15:12
To tak zaczales od du.y strony. Wymysliles trening nie majac pojecia czy jestes go w stanie zrobic.xSprinterx pisze:Rok temu wymyśliłem te interwały i dawno nie biegałem xD
Jak to mowia trzeba mierzyc sily na zamiary.
Ustal najpierw tempa z jakimi bedziesz biegal, na podstawie wlasnych mozliwosci. Jezeli juz biegasz to nie powinienes miec z tym problemu.xSprinterx pisze: Jak coś macie pomysł na jakie zmienić te 5x800?
Na wlasnym przykladzie (nie wiem czy prawidlowym).
Moje tempo dlugich wybiegan to 5:30min/km. Odcinki szybkie biegam w 4:50-4:55. Wiec zaloz na poczatek szybkie tempo o 30sek wieksze niz to Twoje cardio.
Teraz dystans. Mozesz biegac 100m/100m, 150m/150m itd. Wszystko zalezy jak dokladnie potrafisz odmierzyc dystans
Ja mierze to telefonem z Runkeeper'em, tam najmniejszy dystans jest 250m, wiec biegam 250m/250m.
Pozostaje tylko sprawdzic w praktyce ile jestes w stanie przebiec. Biegniesz 3-4km spokojnie w ramach rozgrzewki, potem zaczynasz interwaly.
Jak to juz koledzy napisali musisz trzymac caly czas tempo szybkich odcinkow. I juz masz przyblizona ilosc powtorzen, potem w miare wzrostu formy zwiekszasz ilosc i juz. Na koniec masz byc porzadnie zmeczony, ale nie zajechany, bo jeszcze trzeba 2-3km zrobic w ramach schlodzenia. Pobiegasz tak kilka razy i juz bedziesz wiedzial na co Cie stac.
Teoria jest wazna, ale trzeba ja pogodzic z praktyka
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach

Zdecydowanie pobiegnij te 5x800m na maxa z przerwą 2:30. Bardzo chętnie zobaczę jak bardzo spada wydolność przy mocnym zakwaszeniu organizmuxSprinterx pisze:Rok temu wymyśliłem te interwały i dawno nie biegałem xD.Niedługo wypróbuje i zobaczymy jak to pójdzie.Jak coś macie pomysł na jakie zmienić te 5x800?
-
xSprinterx
- Rozgrzewający Się

Biegać to już biegam od dawna tylko teraz po dłuższej przerwie wracam ponownie bo nie było czasu.Poza tym chce włączyć to na stałe jako dodatek do siłowni bo idzie za tym dużo korzyści.
Czyli rozumiem że te pierwsze interwały 10x400m będą ok.Macie jakiś pomysł jakie dać inne bo jednak wolałbym zostać przy tym 2xinterwały i 1x cardio bo im bardziej zmęczony jestem tym lepiej ,a już tak kiedyś biegałem i dawałem rade także nie powinno być tak źle.Tylko może faktycznie to 5x 800 nie ma sensu.
I pytanko na koniec co to jest ten fartel xD.Bo na necie nic nie pisze a mnie to zainteresowało.
Ps.Sorry że nie odpowiedziałem na reszte postów ale nie zobaczyłem że jest 2 strona ;p.
Czyli rozumiem że te pierwsze interwały 10x400m będą ok.Macie jakiś pomysł jakie dać inne bo jednak wolałbym zostać przy tym 2xinterwały i 1x cardio bo im bardziej zmęczony jestem tym lepiej ,a już tak kiedyś biegałem i dawałem rade także nie powinno być tak źle.Tylko może faktycznie to 5x 800 nie ma sensu.
I pytanko na koniec co to jest ten fartel xD.Bo na necie nic nie pisze a mnie to zainteresowało.
Ps.Sorry że nie odpowiedziałem na reszte postów ale nie zobaczyłem że jest 2 strona ;p.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach

Chyba nie czytales tego co pisalem ostatnio, albo czytales i nie zrozumiales. Twoje interwaly nie sa ok bo interwalow nie biega sie na maksa. Chociaz zalezy co rozumiesz przez max. Ja rozumiem przez to bieg po ktorym dochodze do siebie dlugo i nawet w 5 minut nie odpoczne na tyle, zeby pobiec jeszcze raz w tym samym czasie. O dupe rozbic te twoje interwaly sa.
"Fartel":

https://www.google.pl/search?hl=pl-PL&i ... &q=fartlek
"Fartel":
https://www.google.pl/search?hl=pl-PL&i ... &q=fartlek
-
xSprinterx
- Rozgrzewający Się

No nei przeczytałem wcześneij :p.Sorry źle się w wyraziłem na maxa miałem na myśli 80-90% max tętna.Ostatnio biegłem te 10x 400 i co prawda było ciężko(przy 8 interwale leżałem na ziemi podczas odpoczynku xD) no ale jak na pierwszy interwał po tak dużej przerwie nie było aż tak źle wg. mnie.Starałem się biedz mniej więcej w tym przedziale co pisałem wyżej tylko zamiast zejścia do lekkiego biegu po skończonym sprincie robie 1-1,5min marszu ,a potem dopiero tylko 30 sekund lekkiego biegu i znowu sprint.
Myślę że z 5 interwałów porobie i się wszystko jakoś unormuje tylko czy wystarczy ta jedna komplikacja tego rodzaju biegu czy jeszcze jakieś inne czy może krótsze jeszcze zrobić np. n x 200m lub ileś tam.No nie wiem nie chce sam za bardzo kombinować bo jak słusznie zauważyliście tylko bym marnował czas na te 800m dlatego czekam na jakieś podpowiedzi bo w końcu od tego jest forum ;/.
Myślę że z 5 interwałów porobie i się wszystko jakoś unormuje tylko czy wystarczy ta jedna komplikacja tego rodzaju biegu czy jeszcze jakieś inne czy może krótsze jeszcze zrobić np. n x 200m lub ileś tam.No nie wiem nie chce sam za bardzo kombinować bo jak słusznie zauważyliście tylko bym marnował czas na te 800m dlatego czekam na jakieś podpowiedzi bo w końcu od tego jest forum ;/.