Plan treningowy dla 20 latka.
-
kornelgora
- Rozgrzewający Się

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam mam 20 i chciałbym wreszcie przebiegnąć swój pierwszy maraton.Ostatnio biegałem 2 lat temu i najdłuższy dystans jaki udało mi się zrobić to był 10 km. Chciałbym wrócić do biegania i zrealizować zamierzony cel.Jak odpowiednio mam zacząć aby wszystko było ok. Biegać planuje 3 razy w tygodniu Poniedziałek środa i niedziela. Moja waga to 55 a wzorst 170 cm jeśli to ma jakieś znaczenie przy planie treningowym.
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach

a po co Ci ten maraton teraz? i to ledwie z trzech treningów/tydzień? pewnie go przebiegniesz, bo jesteś młody i lekki, ale po co się szarpać bez przygotowania? ani czasu rewelacyjnego nie będzie, ani przyjemne to nie będzie .... nie lepiej podciągnąć się na dychę?
z trzech treningów w tygodniu cudów nie da się zrobić.
moja rada - rozpoznaj punkt wyjściowy w zawodach na 5km lub 10km, a następnie zapodaj sobie najpierw porządny plan na dychę. przygotuj się, że 3 treningi na tydzień to może być zbyt mało. a maraton później, a nie teraz na zaliczenie / dotarcie do mety.
z trzech treningów w tygodniu cudów nie da się zrobić.
moja rada - rozpoznaj punkt wyjściowy w zawodach na 5km lub 10km, a następnie zapodaj sobie najpierw porządny plan na dychę. przygotuj się, że 3 treningi na tydzień to może być zbyt mało. a maraton później, a nie teraz na zaliczenie / dotarcie do mety.
Go Hard Or Go Home
-
Patryck
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 35'
Warunki masz bardzo ładne.
Pobaw się kilka lat w biegi krótsze. Potem wróć do tematu maratonu. Zrobić to zapewne byś był w stanie dziś go, ale po co?
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Przede wszytskim wyjdź i pobiegnij. Trochę biegałeśdwa latatemu to wiesz, ze nie należy, przynajmniej na poczatku, przesadzać z tempem. Napisz jak Ci poszło to spróbujemy coś doradzić. Większość odradza maraton, bo ten może być przeżyciem doniosłym lub traumatycznym. Dla nieprzygotowanych zwykle jest tym drugim. masz 20 lat, więc masz czas aby się do niego przygotować. Nie muszą to być lata, ale jeżeli chcesz go pobiec przyzowicie (a warunki wiekowo-wagowe kum temu z pewnością masz) to warto trochę pobiegać i nie porywać się na ten dystans przynajmnije do wiosny przyszłego roku. Jeśli z jjakiegoś powodu koniecznie kmusi być maraton i koniecznie jak najszybciej to możesz spróbować tego lub tego planu, ajeśli 4 dni w tygodniu to tego.kornelgora pisze:Witam mam 20 i chciałbym wreszcie przebiegnąć swój pierwszy maraton.Ostatnio biegałem 2 lat temu i najdłuższy dystans jaki udało mi się zrobić to był 10 km. Chciałbym wrócić do biegania i zrealizować zamierzony cel.Jak odpowiednio mam zacząć aby wszystko było ok. Biegać planuje 3 razy w tygodniu Poniedziałek środa i niedziela. Moja waga to 55 a wzorst 170 cm jeśli to ma jakieś znaczenie przy planie treningowym.
Krzysiek
-
kornelgora
- Rozgrzewający Się

Wiec tak na początek wybrałem plan treningowy http://treningbiegacza.pl/training-plan ... iu.Dzisiaj zrobiłem pierwszy bieg na 6 km w czasie 38:01 i średnim czasie na 1 km 6:19.Dobry plan wybrałem i dobrze zacząłem .Czy z czasem będę szybciej biegał??
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 38:38
Tak, z czasem będziesz biegał szybciej. Treningi mają to do siebie, że rozwijają umiejętności.
- małymiś
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 0:53:02
To czy to dobry plan to się okaże. Ponadto link sie nie otwiera.
Na twoim miejscu zrobiłbym sobie test Coopera i na tej podstawie próbował określać jakieś cele treningowe. W szczególności wtedy bedziesz miał wskazówke czy te 6:19 to szybko czy wolno. Nikt tego nie wie jak bardzo Cię to sponiewierało i czy zwolnić, przyspeiszyc albo pozostawić to tempo
Na twoim miejscu zrobiłbym sobie test Coopera i na tej podstawie próbował określać jakieś cele treningowe. W szczególności wtedy bedziesz miał wskazówke czy te 6:19 to szybko czy wolno. Nikt tego nie wie jak bardzo Cię to sponiewierało i czy zwolnić, przyspeiszyc albo pozostawić to tempo
-
Rolli
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Świetne filmiki... ale co to ma wspólnego z bieganiem maratonów dla początkujących?trenujebolubie pisze:cześć! zachęcam Cię do zapoznania się z zupełnie nowym systemem treningowym - MIĘŚNIE NÓG - poziom podstawowy
Ćwiczenia oparte o kalistenikę oraz gimnastykę sportową (przy ich tworzeniu sporą cegiełkę dołożył olimpijczyk Roman Kulesza)
https://www.youtube.com/watch?v=EekEokX ... 3mXq2tO2kX
pozdrawiam,
trenujebolubie
Kulesza nie da nawet rady przebiec maratonu. (chyba żeby...
No tak, ale "kalistenika" bardzo modne.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach

Przeciez to zwykly spamer jest. Powinno sie go zbanowac, a nie wdawac w dyskusje...