Strona 1 z 1
Komentarz do artykułu Czekolada nowym suplementem dla biegaczy?
: 13 wrz 2020, 08:21
autor: bieganie.pl
Re: Komentarz do artykułu Czekolada nowym suplementem dla biegac
: 13 wrz 2020, 09:43
autor: Ryszard N.
Nareszcie mam argument i czuje się rozgrzeszony. W badaniach brakuje mi informacji, jak się ma spożywanie czekolady gorzkiej 85% z orzechami laskowymi lub z migdałami. Z moich badań wynika, że ta kompilacja jest bardzo efektywna, nie koniecznie pod kątem wyników.
Re: Komentarz do artykułu Czekolada nowym suplementem dla biegac
: 13 wrz 2020, 13:11
autor: Mossar
Kurde, u mnie nie działa. Jem dużo i słabe wyniki mam. Myślałem, żeby więcej biegać, ale chyba jednak będe jadł więcej czekolady.
A tak na poważnie - jaka gorzka to jest ta gorzka zdrowa? Tzn. wiadomo, że typowe deserowe nieco ponad 50% mają masę cukru, ale czy takie 70-75% to już jest taka gorzka, którą można z korzyścią dla zdrowia zjadać w miarę regularnie? Mam taką ulubioną z pomarańczą z Wawelu i dałbym się za nią pokroić
Re: Komentarz do artykułu Czekolada nowym suplementem dla biegac
: 13 wrz 2020, 14:22
autor: Arasso
Mossar pisze:
A tak na poważnie - jaka gorzka to jest ta gorzka zdrowa?
https://czytajsklad.com/czekoladygorzkie/
Re: Komentarz do artykułu Czekolada nowym suplementem dla biegac
: 13 wrz 2020, 15:36
autor: Pączek
Zawsze przed treningiem walę espresso plus czekoladę 70-90%.
Re: Komentarz do artykułu Czekolada nowym suplementem dla biegac
: 08 paź 2020, 13:42
autor: R-X
Kakao sprzedawane w Polsce to "kakao obniżonej zawartości tłuszczu" - powszechnie używane w czekoladach - ma 10% tłuszczu, a pełnotłuste powinno mieć nie mniej niż 20%. Bardzo trudno u nas znaleźć kakao pełnotłuste, a znalezienie czekolady z pełnotłustym kakao jest w zasadzie nierealne. Pytanie: jakie inne negatywne skutki dla "wartości" kakao ma proces odtłuszczania?
Zanim tłum ruszy kupować czekoladę, powinien wiedzieć, że czekolada o 90% zawartości kakao jest produktem z niepełnowartościowym kakao, żeby nie powiedzieć, że kakaopodobnym.
Kiedyś będąc przejazdem w Niemczech wszedłem do byle jakiego marketu i zacząłem czytać etykiety na paczkach kakao - i zaskoczyło mnie, że wszystkie miały przynajmniej 20% tłuszczu - a w Polsce 10%, nie ważne czy "ciemne z Ghany", czy jakiekolwiek inne, u nas jest w dostępne wyłącznie odtłuszczone.
A w ogóle to dlaczego czekolada? Przecież bez kakao nie ma w czekoladzie niczego wartościowego, chyba że ktoś lubi cukier, tłuszcz palmowy i trochę chemii - zatem artykuł powinien mówić o kakao, a nie o czekoladzie.
Re: Komentarz do artykułu Czekolada nowym suplementem dla biegac
: 08 paź 2020, 16:21
autor: Sikor
Cos mi sie tu matematycznie nie zgadza. Wezmy dla przykaldu taka czekolade:
Wawel Czekolada gorzka extra 90% Cocoa.
A tutaj jest jej sklad:
https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-P ... 3007683533
Zrobiona z kakao o obnizonej zawartosci tluszczu, ktore jezeli tak jak piszesz zawieraloby go 10%,
to znaczy, ze cala czekolada moglaby by miec maksymalnie 19% tluszczu (czyli 19g w tabliczce):
9g z kakao + 10g jakiegos tluszczu domieszanego (niewazne jakiego, chodzi o wartosc maks).
Wg. skladu czekolada ta ma jednak 44g tluszczu w tabliczce, to skad on sie wzial?
Sugerujesz, ze te dane o skladzie tak totalnie klamia?
Edit:
widze, ze w skladzie jest masa kakaowa i kakao osobno, czyli pytanie jest co to jest ta masa kakaowa.
Cos mi sie wydaje, ze te czekolady "gorzkie" sa gorzkie tylko w smaku
Re: Komentarz do artykułu Czekolada nowym suplementem dla biegac
: 08 paź 2020, 17:30
autor: Arasso
W składzie jest też tłuszcz kakaowy - czyli masło kakaowe, a ono zawiera 100% tłuszczu.
Re: Komentarz do artykułu Czekolada nowym suplementem dla biegac
: 08 paź 2020, 21:25
autor: Kangoor5
To nie wiecie jeszcze, że teraz się jada surowe ziarna kakao? Wartość odżywcza:
6780 kcal/kg
tłuszcz 52%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 30%
Węglowodany 29%
w tym cukry 1,5%
błonnik 23%
białko 12%
sól 0,15%
Re: Komentarz do artykułu Czekolada nowym suplementem dla biegac
: 09 paź 2020, 11:12
autor: R-X
Czekolada zawiera kakao odtłuszczone, a potem do czekolady dodaje się tłuszcz powstały w procesie odtłuszczania kakao... - logiczne, prawda ;)? Zapewne kakao odtłuszczone ze sztucznie dodanym tłuszczem kakaowym jest tańsze niż samo pełnotłuste.
Ale meritum sprawy jest inne - trochę poczytałem - otóż obróbka kakao, od odtłuszczenia po produkcję czekolady, znacząco redukuje zawartość wspomnianych w artykule polifenoli (flawonoidów) i to nawet 10-krotnie. Jak dotąd nie opracowano standardu co do specyfikowania zawartości polifenoli np. w czekoladzie i tu jest problem, bo jednakowa nazwa produktu wcale nie oznacza jednakowej zawartości niewyspecyfikowanych składników.
Zatem opisując badanie super-myszy na "czekoladowym haju" należałoby dokładnie podać czym jej karmiono i z jaką zawartością polifenoli, bo czekolada czekoladzie nie jest równa, z kakao jest podobnie.
A prywatnie, to odnośnie wpływu na osiągi sportowe bardziej stawiałbym na narkotyczne działanie np. teobrominy, niż na flawonole.
Re: Komentarz do artykułu Czekolada nowym suplementem dla biegac
: 09 paź 2020, 12:50
autor: Sikor
Czyli krotko mowiac dupa. Nawet gorzkiej czekolady nie mozna juz ze spokojem sumienia zjesc
Jedyna szansa, to czekolady 100%, ale to nie wszystkie, tylko te robione bezposrednio z ziaren kakao, np. Edelmond.
Tylko, ze cena troche odstrasza (6-8 EUR) i smak tez (mam 2 rozne i sa pretty much niejadalne
).
Re: Komentarz do artykułu Czekolada nowym suplementem dla biegac
: 21 paź 2020, 17:09
autor: R-X
Przypomniałem sobie, że przecież mam w domu paczkę kakao - czyste, nieodtłuszczone, nawet lekko przeterminowane - i na żywca płaska duża łyżka suchego proszku do ust, aż się samo rozpłynie, byle nie oddychać bo pójdzie do nosa - coś wspaniałego - żegnaj czekolado, wyrobie kakaopodobny, nie ważne czy 90 czy 99% :)
A tego:
https://www.salon24.pl/u/blogjanosika/5 ... ow-i-majow
muszę kiedyś spróbować z mnóstwem chili :)
Re: Komentarz do artykułu Czekolada nowym suplementem dla biegac
: 24 paź 2020, 07:22
autor: Tomaszrunning
Jeśli was interesuje na forum jest już dyskusja na temat czekolady (gorzkiej)
viewtopic.php?f=53&t=19825
Na innym forum takie thready to ja łączę, aby posty były wszystkie w jednym miejscu, ale tu na Bieganiu sprawa organizacji dyskusji należy to moderatorów
Re: Komentarz do artykułu Czekolada nowym suplementem dla biegac
: 27 paź 2020, 12:53
autor: magnatic
A może by tak samemu zrobić czekoladę - wtedy mamy pewność co w niej siedzi. Przepis z sieci, który mi się spodobał:
"SKŁADNIKI NA DAKTYLOWĄ CZEKOLADĘ
150 g daktyli (ja dodaję trochę więcej, na początku trzymaj się jednak przepisu)
gorąca woda do namoczenia daktyli (tak, aby je przykryć)
3 łyżki oleju kokosowego rafinowanego
3 łyżki kako
garść ulubionych orzechów lub migdałów (u mnie zwykłe arachidowe, ale kusi mnie dodanie nerkowców)" - źródełko:
https://dpblog.pl/fit-czekolada-lepsza-od-milki/
Na zdjęciach całkiem smacznie wygląda, zmieniłbym olej kokosowy rafinowany na nierafinowany - tyle, że mogło by mocno przejść kokosem w takiej wersji, także kwestia smaku.
Re: Komentarz do artykułu Czekolada nowym suplementem dla biegac
: 27 paź 2020, 13:58
autor: dziki_rysio_997
Jak mnie irytują takie "fit" przepisy. Już pomijam fakt, że dla mnie jeśli ktoś publikuje "fit" przepis, to od razu powinien podawać tabelkę z makroskładnikami i kalorycznością żebym ja tego nie musiał liczyć we własnym zakresie.
Fit czekolada z daktyli jest pyszna i zdrowa.
No faktycznie, bo to, że daktyle to w 2/3 cukier to już nie jest istotne.
Przecież pod względem zawartości cukru ta czekolada nie odstaje znacząco od przeciętnej mlecznej.
Jak "naturalne" to zdrowe?
Sam przepis może nie jest zły, ale blogerzy powinni się odrobinę ogarnąć z nazywaniem "zdrowym" wszystkiego, co zrobili w kuchni. Jakby nie mogli napisać po prostu czegoś w stylu:
Ta "czekolada" wciąż zawiera bardzo dużo cukru, ale jej zaletą jest odrobinę niższa kaloryczność, niż typowej czekolady mlecznej.
Chociaż ta kaloryczność ciągle za duża żeby to nazywać "fit"...