blas
" Czyli odstawiamy warzywa i owoce bo wyrzut insuliny i wysoki poziom cukru? " Nie było w tekście żadnej wzmianki o warzywch...
Owoce w szczególności w mono posiłkach również będą powodowały wyrzut insuliny...
Różne węglowodany ? Co masz na myśli ?
O podział na proste / złożone a co dalej idąc fruktoze, maltoze, glukoze ... Skrobie ? Czy pytasz o indeks glikemiczny, insulinowy ? Bo nie za bardzo wiem co masz na myśli ?
Fruktoza niby zwiększa syntezę triglicerydów. w moim tekście nie pisałem gdzie jest metabolizowana fruktoza dokładnie... Więc rozumiem że odnosisz się do błędów w publikacjach naukowych ? To w takim razie gdzie jest metabolizowana fruktoza ?
Rozumiem, że mówimy coś żywieniu coś w stylu frutarianizmu ?
Zbyt niski poziomiom trójglicerydów też może wskazywań na pewne problemy jak chociażby nadczynność tarczycy lub jakieś problemy metaboliczne niedożywieni, zespół wchłaniania... Nie znam Ciebie więc mogę sobie tylko gdybać... Nie znam Twoich wyników tsh, hormonów, insuliny itd.
Jeżeli poziom powstał na wskutek żywienia, samopoczucie jest okej, wyniki sportowe w normie oraz sylwetka odpowiada to nic tylko się cieszyć... Tylko pytanie czemu uważasz, że taki styl żywienia który dopasowałeś do siebie będzie odpowiedni dla każdego ?
Autor miał pod pojęciem wszystkie węglowodany ponieważ jeżeli nawet będą pochodzić z pełnowartościowych źródeł typu ryż, kasza, ziemniaki, bataty, owoce itd. to w niektórych przypadkach zaznaczam niektórych ( np. uwarunkowanie somatotypowe ) to i tak będą najprawdopobniej kolidować w osiągnieciu wymażonej sylwetkii, wynikach sportowych a poniekąd również w zdrowiu aczkolwiek ten przypadek trzeba by rozważać na jakieś konkretnie osobie a nie ogólnikowo.
Aczkolwiek zdecydowanie to niebo lepsze źródła węglowodanów niż produkty przetworzone typu pizza itp.
Dlatego biorąc pod uwagę osoby dociekliwe pozwoliłem sobie nie rozbijać tego tematu uznając, że wiedza podstawowa na temat żywienia wśród społeczeństwa jest wystarczająca na porównanie dwóch produktów przykładowo pizza kontra ryż
google - badania są praktycznie na wszystko, pytanie o grupę badawczą, kto sponsorował badanie, czy badanie nie jest korelacyjne... bardziej interesuje mnie praktyka ciała in vivo i in situ do środowiska, a nie tylko badania in viro
Wieczorem wstawię przykładowe wykresy w kontekście insuliny dla zestawienia chociażby różnych rodzajów pieczywa o ile jest taka potrzeba...
Jak wsuwasz makaron na śniadanie, obiad kolacje i nie przeszkadza Ci ani gluten ani lektyny... jelita hulają jak trzeba itd. to co pisałem wyżej satysfakcjonują Cie wyniki sportowe oraz sylwetka, samopoczucie idealne to w myśl starej zasady nie naprawiaj czegoś co się nie popsuło
Tylko zawsze pozostaje pytanie w kontekście długofalowego spojrzenia na pewne kwestie... Większość rozpatrujemy tu i teraz... Bo jeden chce wynik.. Drugiemu łatwo tak się żyje.... itd. a Takie kwestie jak nietolerancje pokarmowe, kwestie tarczycowe to są efekty z reguły długofalowego złego trybu życia...
Odnośnie BMI, w skrócie - nie wiem o czym ma ten wskaźnik właściwie nam mówić bo ani nie mówi o zdrowiu jak kolega niżej napisał ani nie mówi nic o sylwetce bo wystarczy spojrzeć na BMI pomijając różne inne dyskusyjne aspekty - Mariusza Pudzianowskiego wg BMI ma znaczną nadwagę czytaj. wysoki procent tkanki tłuszczowej...