Strona 1 z 2

Batony proteinowe własnej roboty

: 27 lis 2015, 18:07
autor: kaminski.rafal
Hej,

Szukałem odpowiedniego tematu ale nie znalazłem :( Jeśli jest gdzieś w odchłani forum to przepraszam za powielanie. Nie chcę kupować gotowych bo uważam, że własnej roboty na pewno będą lepsze!

Pytanie jest do was następujące: czy robicie sami w domu batony proteinowe? Czy warto je robić i czy są dobre na potreningową przekąskę albo na przekąskę w ciągu dnia?

Będę wdzięczny za przepisy i opinie :)

Pozdrawiam,
Rafal

Re: Batony proteinowe własnej roboty

: 27 lis 2015, 20:59
autor: FilipO
Ostatnio próbowałem batonika od kumpla zrobionego z 3 prostych składników:
-30 gram odżywki białkowej, kokosowej
-40 gram płynu VitaFibre
-3 kostki czekolady (niekoniecznie, ale dodaje smaku).

Baton genialny, prosty w "produkcji" i ma dobre makro. Czekoladę można podmienić orzechami, wiórkami kokosa, bakaliami lub w ogóle zrezygnować z dodatków.
Generalnie po tej degustacji jestem zachwycony tym słodzidłem (Vitafibre) i planuję go kupić i przetestować. Dodam, że nikt (NIESTETY :P...) mi nie płaci za reklamowanie ;).

Re: Batony proteinowe własnej roboty

: 27 lis 2015, 21:09
autor: Yahoo
FilipO pisze:Ostatnio próbowałem batonika od kumpla zrobionego z 3 prostych składników:
-30 gram odżywki białkowej, kokosowej
-40 gram płynu VitaFibre
-3 kostki czekolady (niekoniecznie, ale dodaje smaku).

Baton genialny, prosty w "produkcji" i ma dobre makro. Czekoladę można podmienić orzechami, wiórkami kokosa, bakaliami lub w ogóle zrezygnować z dodatków.
Generalnie po tej degustacji jestem zachwycony tym słodzidłem (Vitafibre) i planuję go kupić i przetestować. Dodam, że nikt (NIESTETY :P...) mi nie płaci za reklamowanie ;).
I co to dajesz do piekarnika?
Bo mysle, ze dla autora to chodzilo o pieczenie.

Ja widzialem z olejem kokosowym, miodem, z wiorkami kokosowymi, maki kokosowej i sezamu.

Jak znajde, to podrzuce video.

Re: Batony proteinowe własnej roboty

: 28 lis 2015, 11:26
autor: kaminski.rafal
Wiem, że mogą być pieczone jak również takie co wkłada się do lodówki i czeka jakiś czas.

W zasadzie bez różnicy dla mnie ;)

Kamyk

Re: Batony proteinowe własnej roboty

: 28 lis 2015, 12:07
autor: FilipO
Właśnie hit tego jest taki, że żadnego pieczenia nie potrzeba. Z tego co wiem, to rozgrzewasz ten słodzik/płyn, dodajesz później resztę (białko, dodatki), trochę mieszasz i na folii wrzucasz do lodówki.

Jeśli chodzi o pieczone batony itd. to polecam też wyszukać przepisy kucharki drużyny Tinkoff Saxo (zespół naszego Rafała Majki). Kolarze mają podobne (jeśli nie większe) zapotrzebowania, co my. Babka ma genialne przepisy i wydała swoją książkę:
Link do książki: http://www.hannahgrantcooking.com/#!book/c1ywd
Link do przepisu (batoniki, ale nie białkowe, a energetyczne): https://www.youtube.com/watch?v=RG7bWKK ... m31CPtemdW

Re: Batony proteinowe własnej roboty

: 11 gru 2015, 10:18
autor: Yahoo
Masz, masę przepisów, tylko robić i testować ;p

Baton musli:
Składniki:

2 szkl. płatków owsianych
3/4 szkl. poszatkowanych migdałów
1/4 szkl. poszatkowanych orzechów laskowych
1/2 szkl. wiórków kokosowych
3 łyżki masła
1/2 szkl. brązowego cukru
1/3 szkl. miodu
2 łyżki cukru waniliowego
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1/2 szkl. suszonej żurawiny
1 szkl. suszonych moreli

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Blaszkę o wysokim brzegu smarujemy delikatnie masłem, wykładamy papierem do pieczenia i tym razem papier znowu smarujemy odrobiną masła.

W misce mieszamy płatki owsiane, orzechy oraz wiórki. Wysypujemy całość na blaszkę, uklepujemy i wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Wyciągamy i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.

W garnku, na małym ogniu, rozpuszczamy cukier, miód i masło. Usuwamy z ognia i dodajemy cukier waniliowy, cynamon oraz sól. Wlewamy do płatków i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy suszone owoce, ponownie mieszamy i wysypujemy na blaszkę. Baton ma mieć około 2 cm wysokości. Ręce moczymy w zimnej wodzie i dokładnie wygładzamy powierzchnię dociskając tak by nigdzie nie było pustej przestrzeni.

Pieczemy około 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Zaraz po wyciągnięciu nasz baton będzie jeszcze dosyć miękki natomiast po około dwóch godzinach nabierze odpowiedniej twardości. Porcjujemy według upodobań i dzielimy się batonem musli z najbliższymi...;)

*********

Składniki na placki ze spiruliną:

Płatki owsiane ( 1/3 opakowania)
Jajka ( 4 sztuki)
Serek śmietanowy – naturalny ( jedna sztuka)
Papryczka chili ( w zależności od tego jak ma być ostre)
Przyprawy ( pieprz / sól)
Spirulina w proszku ( jedna mała łyżeczka)

Przygotowanie:

Płatki śniadaniowe, jajka i serek śmietanowy mieszamy w jednym pojemniku, dodajemy na koniec posiekaną papryczkę chili oraz doprawiamy przyprawami, na koniec jeszcze dodajemy ten magiczny zielony składnik spirulinę, która zabarwia nam wszystko na zielono z doświadczenia już wiem, że lepiej żeby to było rzadsze, bo lepiej się będzie rozchodziło na patelni. Tak przygotowane smażymy na patelni ja robię to na oliwie z oliwek.

******

batoniki musli domowej roboty - składniki

owoce leśne lub inne ( mogą być mrożone),
1,5 szklanki płatków owsianych,
0,5 szklanki otrębów owsianych
2 szklanki bakalii,
50g cukru,
ok. 80 ml miodu
50g masła


Batoniki musli
Otręby i płatki owsiane prażymy chwilę na patelni, potem dodajemy je do wszystkich bakalii. Masło, miód i cukier rozpuszczamy w garnku a następnie mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami. Przekładamy równomiernie całą masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do lodówki. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i zostawić na noc w chłodzie. Rano wystarczy pokroić wszystko w prostokąty.

******

baton energetyczny:


Szklanka orzechów laskowych
Pół szklanki orzechów ziemnych
Trzy szklanki płatków owsianych
Trzy banany
Dwie szklanki suszonych daktyli
Szklanka suszonej żurawiny
Szklanka miodu (najlepiej takiego swojskiego od sąsiada)
Szklanka masła orzechowego (najlepiej takiego,jakie sobie sami zrobimy :) )
Kakao i cynamon
Szklanka wody do końcowej fazy

Bardzo ważne są zlepiacze czyli miód/masło orzechowe i woda – jak zapewnimy mało zlepiaczy – nasz baton będzie sypki i rozwali się w drodze.
Dzięki orzechom dostarczymy sporo zdrowych tłuszczy i będziemy syci po zjedzeniu batona, dostarczy nam on na długo energii podczas biegu. Natomiast daktyle, miód i banan wrzucą w nasz organizm bardzo szybko łatwo przyswajalnego węgla, żurawina doda trochę kwaskowego smaku, a kakao sprawi,że baton będzie bardzo pyszny !



Krok 3) Za pomocą blendera rozdrabniamy orzechy i mieszamy je z płatkami owsianymi (warto to zrobić dokładnie, bo oba składniki są sypkie i łatwo je wymieszać)

Krok 4) Dodajemy pokrojone daktyle i banany, dorzucamy kilka łyżek kakao oraz cynamonu (jeśli preferujecie inne przyprawy- jak najbardziej).

Krok 5) Dodajemy nasze zlepiacze – czyli masło orzechowe, miód oraz wodę

bardzo ważne, aby wszystko dokładnie i starannie wymieszać.

Po tym etapie należy przygotować blachę z papierem do pieczenia i rozsmarować naszą masę :

warto już wstępnie masę przedzielić nożem na prostokątne elementy, bo później po wypieku jak stwardnieją może to być bardziej uciążliwe.

Całość wsadzamy do piekarnika na 150 stopni i 30 minut

*****

Ciastko mocy:


Owsianka (glutenowa lub bezglutenowa) lub mąka (ja używam jeśli już to ryżowej lub jaglanej lub obie)
Owoce – banan, jabłko, ananas
Słodzik – miód (jeśli nie jesteś restrykcyjnym/ą weganinem/ko) lub agava, syrop klonowy
Przyprawy – niektórzy muszą używać soli, pieprzu więc jak uważasz że musisz to dodaj (sól powinna być spoko jeśli będziesz to jeść w takcie długich treningów)
Mocne przyprawy (kardamon, cynamon, imbir)
Sklejacz – zalane wrzątkiem siemię lub masło orzechowe, awokado, dynia
Czekoladowy posmak – kakao, karob
Podkręcacze: orzechy, wióry kokosowe, rodzynki, żurawina, jagody goji, słonecznik, sezam, pestki dyni, suszone owoce (śliwka, morele, itd) – to jest ważne!

Możesz wszystko wrzucić w michę i zblendować lub zostawić sobie niektóre składniki w całości. Ja lubię mieć w całości podkręcacze i owsiankę. W mym przypadku jest tak: miele wszystko bardzo dokładnie i na koniec dodaję owsiankę i podkręcacze (niektóre dobrze jest podziabać na kawałki) i mieszam łyżką. Teraz tak mase ciastkową powinieneś doprowadzić do suchego stanu. Jeśli masa jest za sucha możesz dodać jakiegoś mleka roślinnego lub wody. Jeśli jest zbyt wodnista dodaj więcej owca. Na koniec papier do pieczenia 150stopni, piekarnik i budzik na 15-20min i dziękuję. Jeśli chcesz możesz sobie to również usmażyć na patelni. Spróbuj rzucić 1/4masy na patelnie, a resztę do piekarnika. Jeśli masz wszystko w chacie to zrobisz to w 25min.

*****

Kick – Ass jabłko & banan Cookie

1 jabłko duże

2 banany

100ml syropu klonowego

Sklejacz – 120g masło orzechowe

1 łyżeczki cynamonu + 1 łyżeczki imbiru

400g płatków owsianych

podkręcacze – wszystkie możliwe tak żeby było ich w miarę gęsto

80g karob + 20g kakao

10 daktyli mielonych z całą masą

Łyżeczka mała -5g

Możesz jeszcze dodać trochę zapachowego ekstraktu takiego jak wanilia lub jeśli jesteś fanem tiramisu i innych takich wynalazków to dodaj kawiny rozpuszczalnej (nie będziesz przysypiać na porannych treningach).

Takie wytwory smakują nawet dzieciom. Jeśli jesteś wytworną mamą lub tatą przy okazji zadbasz o dziecię swe.

******

Domowe batoniki:

Składniki

250 g herbatników
100 g gorzkiej czekolady
150 g masła
2 łyżki miodu
100 g orzechów laskowych ( mogą być inne)


Wykonanie

- Do miski włożyć pokrojone masło i połamaną czekoladę . Miseczkę położyć na garnku z gorącą

wodę. Gdy czekolada i masło rozpuszczą się . Miskę odstawić .

- Orzechy posiekać lub zmielić. Herbatniki pokruszyć . (to rola moich dziewczyn)

- Do miski z roztopiona czekolada dodać : orzechy posiekane, miód,pokruszone herbatniki. Dokładnie

wymieszać.

- Foremkę 25 x 30 cm wyłożyć papierem lub folią do pieczenia . Na folię wyłożyć masę ,rozłożyć

równo , mocno ugnieść . odstawić do lodówki na ok 2 godzin .

- Schłodzone i zastygniętą masę ,pokroić w batoniki.


********

Domowe batoniki owsiane

To czego potrzebujemy to rozgnieciony widelcem, dojrzały banan, łyżka miodu i ok. szklanka płatków owsianych. Pozostałe dodatki to już kwestia tego co lubicie i co macie w domu. Ja dodałam:

jagody goji
posiekane suszone morele
pokrojone suszone daktyle
posiekane pestki dyni
posiekane płatki migdałów
mielone siemię lniane i ostropest
zarodki pszenne i otręby owsiane

Można dodać też:

żurawinę
rodzynki
pestki słonecznika
wiórki kokosowe
cynamon, kardamon
amarantus

Tak wymieszaną masę wrzucamy do formy (najlepiej takiej keksowej, podłużnej) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie „ubijamy” to aby ładnie nam się skleiło i było płaskie, a potem pieczemy w temp. ok. 180 stopni przez 20 minut. Po wyjęciu studzimy (można dodatkowo schłodzić w lodówce) i kroimy.

********

Batoniki energetyczne

Składniki (na ok 12 dużych batonów):



* 300 g płatków owsianych

* 50 g wiórków kokosa

* 80 g ziaren dyni

* 40 g ziaren słonecznika

* 3 łyżki sezamu

* 150 g suszonej żurawiny

* 60 g słupków migdałów

* 1 szklanka poppingu z amarantusa

* 30 g brązowego cukru

* 70 g masła

* 200 ml miodu



Płatki łączymy z kokosem, ziarnami dyni i słonecznika. Wysypujemy na dużą blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy 10 minut, średnio co 3 minuty szybko mieszamy płatki łyżką, aby nie spiekły się tylko z wierzchu. Po podpieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i przesypujemy do miski a następnie łączymy z migdałami, żurawiną i amarantusem. Mieszamy.

W garnku z grubym dnem łączymy miód, masło i cukier. Doprowadzamy je do wrzenia i na małym ogniu gotujemy około 2 minuty (uwaga - masa mocno się pieni). Gorącą masą zalewamy płatki z dodatkami i dokładnie mieszamy.

Blaszkę o wymiarach 35x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią masę owsianą, którą mocno dociskamy (zwłaszcza po bokach). Najlepiej dociskać? dłońmi, ale trzeba je wcześniej zamoczyć? w zimnej wodzie - w przeciwnym razie płatki będą się przyklejać? do rąk.

Formę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 15-18 minut. Po wyjęciu z piekarnika masę odstawiamy na około 1,5 godziny do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z blachy i bardzo ostrym nożem kroimy na batony.

Re: Batony proteinowe własnej roboty

: 11 gru 2015, 13:05
autor: kaminski.rafal
Wow! :szok: Super dziekuję! Taką właśnie listę szukałem!

Pozdrawiam,
Kamyk

Re: Batony proteinowe własnej roboty

: 11 gru 2015, 13:14
autor: Adam Klein
A tak z ciekawości, do czego wam te batony? Tzn wiem, że do jedzenia, ale kiedy je spożywacie?

Re: Batony proteinowe własnej roboty

: 11 gru 2015, 13:38
autor: manfred
Adam Klein pisze:A tak z ciekawości, do czego wam te batony? Tzn wiem, że do jedzenia, ale kiedy je spożywacie?

Zazwyczaj zawsze zabieram w góry jak idę na cały dzień. Zawsze w Alpy jak jadę na kilka dni świetna przekąska.

Re: Batony proteinowe własnej roboty

: 11 gru 2015, 13:41
autor: Lisciasty
Może to i dobre, ale tyle roboty i babraniny żeby kupić różne fikuśne składniki.
Mi się nigdy nie chciało tak bawić, biorę 1kg orzechów laskowych w plecak,
do tego woda lub kawa jak się trafi i można spokojnie na tym ciągnąć :]

Re: Batony proteinowe własnej roboty

: 11 gru 2015, 13:53
autor: manfred
Lisciasty pisze: do tego woda lub kawa jak się trafi i można spokojnie na tym ciągnąć :]

To zapraszam na 10 dni wspinaczki połączonej z bieganiem w Alpach ;-)

Re: Batony proteinowe własnej roboty

: 11 gru 2015, 14:31
autor: Lisciasty
To trzeba wziąć 5kg orzechów ;P

Re: Batony proteinowe własnej roboty

: 12 gru 2015, 09:30
autor: manfred
Lisciasty pisze:To trzeba wziąć 5kg orzechów ;P
Bez komentarza szkoda mojego czasu.

Re: Batony proteinowe własnej roboty

: 12 gru 2015, 11:12
autor: katekate
:hahaha:

Re: Batony proteinowe własnej roboty

: 12 gru 2015, 11:58
autor: Lisciasty
manfred pisze: Bez komentarza szkoda mojego czasu.
No ale za wiele treści to nie przekazałeś.
Nie rozumiem, w czym batony proteinowe czy inne są lepsze niż orzechy laskowe,
więc może mnie oświecisz?