Spirulina / maca / nasiona Chia - dyskusja.
: 21 kwie 2015, 16:34
Ktoś spożywa regularnie spirulinę, macę oraz nasiona chia ? Co o nich sądzicie ? Zauważyliście zmiany w wysiłku fizycznym ?
Nasiona Chia
Spirulina
Nasiona Chia
Maca:Wspomagają nawilżanie organizmu ponieważ mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców. Jedną z zadziwiających możliwości nasion chia są własności hydrofilowe – nasiona są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji ponad 12 do 1 (wagowo). Ta własności utrzymywania wody koloidalnej przedłuża okres uwadniania organizmu. Płyny i elektrolity zapewniają środowisko, które wspiera procesy życiowe każdej komórki. Stężenie elektrolitów, ich skład podlegają regulacji, aby zachować jak najbardziej stałość warunków środowiska [homeostaza]. Poprzez konsumpcję nasion chia nasz ustrój utrzymuje bardziej efektywną regulację w odniesieniu do absorpcji pożywek i utrzymania odpowiednich stężeń płynów ustrojowych. Ta efektywność pozwala na lepsze utylizowanie płynów ustrojowych oraz utrzymania równowagi jonowej w organizmie.
[...]
Spośród wszystkich olejów to właśnie olej z nasion chia jest najbogatszym źródłem kwasów omega-3, które składają się na niego w 63%. Dla porównania - olej z nasion lnu zawiera 54% kwasów omega-3.
wspomaga regenerację organizmu po wysiłku fizycznym
wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej,
przeciwdziała zmianom miażdżycowym.
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego dla osób prowadzących aktywny tryb życia, sportowców, wegetarian.
[...]
makę poleca Jerzy Zgirski, opiekun licznych australijskich mistrzów triatlonu, tenisa i piłkarzy. - Maca posiada wyjątkowe wartości odżywcze zawarte w aminokwasach, witaminach, minerałach i sterolach.
Dzięki pełnowartościowym białkom w niej zawartym utrzymywany jest w całym organizmie prawidłowy odczyn płynów ustrojowych, np. w płynie mózgowo-rdzeniowym - mówi współautor sukcesów Petera Robertsona, ubiegłorocznego mistrza świata w triatlonie (niezwykle ciężkiej trójdyscyplinie sportowej, składającej się z pływania, wyścigu kolarskiego i biegu).
Bardzo dobre efekty dało spożywanie maki przez zawodników znajdujących się pod opieką dr Miroslavy Plchowej, kierownika czeskiego Centrum Sportu i Medycyny Zapobiegawczej.
Również w Stanach Zjednoczonych sportowcy i kulturyści zaczęli powszechnie używać Lepidium peruvianum, a trenerzy różnych dyscyplin - w tym słynnych drużyn koszykarskich z ligi NBA - zalecają jej stosowanie swoim podopiecznym.
Spirulina
http://www.spirulina.pl/suplementy/chce ... wnych.html
podstawowy budulec to białko. Zawiera go 4 razy więcej niż taka sama ilość mięsa
zawiera 8 aminokwasów, które nie mogą być wyprodukowane przez nasz organizm – aminokwasy egzogenne
zawiera beta-karoten – źródło witaminy A, której ilość jest 20 – 25 razy większa niż w marchewce
zawiera witaminę B1 w ilości większej niż warzywa czy owoce
zawiera witaminę B2 w ilościach 5 – 20 razy większej niż w innym pożywieniu
zawiera witaminę B12 która wpływa na poprawę pamięci i zapobiega anemii. Większość ludzi spożywa witaminę B12 zawartą w wątrobie zwierzęcej jednak spirulina zawiera jej do 2.5 razy więcej. I może być spożywana przez wegetarian
zawiera kwas gamma-linolenowy (GLA), który jest bardzo ważnym kwasem tłuszczowym redukującym cholesterol, a także zapobiegającym nadciśnieniu i chorobom serca
[...]
W mięśniach liczą się nie tylko białka
W pierwszej chwili każdy, komu zależy na wzmocnieniu mięśni, skupia się na białku. To o tyle słuszne, że substancje z tej grupy stanowią podstawowy budulec, ale łączenie aminokwasów w łańcuchy peptydowe byłoby niemożliwe bez potężnego arsenału enzymów, a mięśnie, nawet wyposażone w bardzo solidne niteczki białek, nie mogłyby poprawnie funkcjonować bez dostępu kilkunastu różnych pierwiastków. Spirulina działa kompleksowo, ponieważ dostarcza także jonów sodu, wapnia, potasu czy choćby żelaza, które dla pracy mięśni są niezbędne.
[...]
żelazo jest niezbędne w syntezie hemu, substancji odpowiedzialnej za transport gazów oddechowych w hemoglobinie. I to jest prawda, natomiast w mięśniach tworzone są specyficzne rezerwy tlenowe, za których utrzymanie odpowiada substancja podobna do hemoglobiny – mioglobina. Również w jej przypadku centralnym atomem jest atom żelaza, więc Spirulina przyczynia się nie tylko do rozbudowy mięśni, ale także do zapewnienia im rezerwy tlenowej na czas wzmożonego wysiłku.
[...]
Sport może być niebezpieczny
Mówi się, że sport to samo zdrowie, jednak w pewnych przypadkach niekoniecznie będzie to prawdą. Każdy kolejny podział komórek satelitarnych w mięśniach powoduje, że liczba możliwych podziałów w przyszłości jest ograniczona, a zwiększa się ryzyko powstawania błędnie skonstruowanych komórek, ponieważ w warunkach intensywnego wysiłku i częstych podziałów komórkowych nietrudno o uszkodzenia łańcucha DNA. Spirulina zawiera substancje, które odpowiedzialne są za intensyfikację procesów autonaprawy cennej zawartości jąder komórkowych, dzięki czemu powstające z komórek satelitarnych komórki mięśniowe osiągają pełną sprawność, a same komórki satelitarne dłużej zachowują swoją sprawność.