Dieta - założenia ogólne dla początkującego
: 12 mar 2015, 23:43
Witam,
Mam 25 lat, pracuję głównie w pozycji siedzącej i prowadziłem do tej pory dość mało aktywny tryb życia. Przy wzroście 180cm ważę ok. 79kg, ale chciałbym pozbyć się nieproporcjonalnie dużego do reszty ciała brzucha, nabrać kondycji (była naprawdę tragiczna, głównie przez palenie tytoniu - rzuciłem na początku roku) i systematycznie dorzucać sobie ćwiczenia kalisteniczne do poprawy sylwetki i siły. Z tego powodu celem mojej diety jest raczej redukcja, ale głównie chodzi mi o nabranie właściwych nawyków żywieniowych, które będę tylko modyfikować w zależności od stopnia zaawansowania w bieganiu.
2 tygodnie temu zacząłem realizować plan biegowy (aktualnie jestem po pierwszych 5 kilometrach), ale z uwagi na dość mocno absorbującą mój czas pracę nie jestem w stanie stosować diety opartej na bardzo dokładnych wyliczeniach spożycia węgli, białka i tłuszczu.
Przeszukałem dość mocno wujka Google'a, ale nie znalazłem niestety wyczerpujących informacji o ogólnych założeniach diety biegacza, tj. kiedy i co spożywać. Wspomnę też, że biegam zazwyczaj w okolicach godziny 20:00.
Poniżej przykładowa rozpiska mojego odżywiania:
7:00 Śniadanie: płatki owsiane z mlekiem i jogurtem greckim, owoce, orzechy nerkowca/włoskie, miód, łyżka masła orzechowego, sok ze świeżych pomarańczy / jabłek
11:00 II Śniadanie: owoc (jabłko, gruszka - najczęściej)
14:00 Lunch: kanapka z chleba razowego z żółtym serem, szynką z kurczaka i warzywami
17:00 Obiad: kurczak/indyk, kasza/ryż brązowy, sałata z oliwą i warzywami
19:00 Posiłek przedtreningowy: Wafle ryżowe z twarogiem i dżemem
21:00 Posiłek potreningowy: shake bananowy (mleko, jogurt, banan)
22:00 Kolacja: chleb razowy z twarogiem/szynką z kurczaka
Największe mam problemy z posiłkami okołotreningowymi. Czytałem już tyle wersji, że nie mogę się połapać co faktycznie warto jeść. Jakby mi ktoś rozwinął ten temat - byłbym bardzo wdzięczny.
Chcę sobie zrobić batoniki proteinowe - mleko kokosowe, odżywka białkowa, masło orzechowe, płatki owsiane. O której porze dnia warto jeść taki wynalazek?
Kiedy dorzucać tłuszcze? Mam olej lniany i oliwę z oliwek.
Jajka - czy jeść często? Same białka czy razem z żółtkami? Kiedy najlepiej?
Poza tym, obawiam się, że tak późne spożywanie kolacji źle się odbije na moim celu dietetycznym... zasypiam około północy. Można odpuścić ostatni posiłek i bazować tylko na potreningowym?
Bardzo będę wdzięczny za wszelkie rady, najlepiej o ogólne określenie jakie składniki o jakiej porze dnia powinienem przyjmować w założeniu takim jak na w/w planie.
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Mam 25 lat, pracuję głównie w pozycji siedzącej i prowadziłem do tej pory dość mało aktywny tryb życia. Przy wzroście 180cm ważę ok. 79kg, ale chciałbym pozbyć się nieproporcjonalnie dużego do reszty ciała brzucha, nabrać kondycji (była naprawdę tragiczna, głównie przez palenie tytoniu - rzuciłem na początku roku) i systematycznie dorzucać sobie ćwiczenia kalisteniczne do poprawy sylwetki i siły. Z tego powodu celem mojej diety jest raczej redukcja, ale głównie chodzi mi o nabranie właściwych nawyków żywieniowych, które będę tylko modyfikować w zależności od stopnia zaawansowania w bieganiu.
2 tygodnie temu zacząłem realizować plan biegowy (aktualnie jestem po pierwszych 5 kilometrach), ale z uwagi na dość mocno absorbującą mój czas pracę nie jestem w stanie stosować diety opartej na bardzo dokładnych wyliczeniach spożycia węgli, białka i tłuszczu.
Przeszukałem dość mocno wujka Google'a, ale nie znalazłem niestety wyczerpujących informacji o ogólnych założeniach diety biegacza, tj. kiedy i co spożywać. Wspomnę też, że biegam zazwyczaj w okolicach godziny 20:00.
Poniżej przykładowa rozpiska mojego odżywiania:
7:00 Śniadanie: płatki owsiane z mlekiem i jogurtem greckim, owoce, orzechy nerkowca/włoskie, miód, łyżka masła orzechowego, sok ze świeżych pomarańczy / jabłek
11:00 II Śniadanie: owoc (jabłko, gruszka - najczęściej)
14:00 Lunch: kanapka z chleba razowego z żółtym serem, szynką z kurczaka i warzywami
17:00 Obiad: kurczak/indyk, kasza/ryż brązowy, sałata z oliwą i warzywami
19:00 Posiłek przedtreningowy: Wafle ryżowe z twarogiem i dżemem
21:00 Posiłek potreningowy: shake bananowy (mleko, jogurt, banan)
22:00 Kolacja: chleb razowy z twarogiem/szynką z kurczaka
Największe mam problemy z posiłkami okołotreningowymi. Czytałem już tyle wersji, że nie mogę się połapać co faktycznie warto jeść. Jakby mi ktoś rozwinął ten temat - byłbym bardzo wdzięczny.
Chcę sobie zrobić batoniki proteinowe - mleko kokosowe, odżywka białkowa, masło orzechowe, płatki owsiane. O której porze dnia warto jeść taki wynalazek?
Kiedy dorzucać tłuszcze? Mam olej lniany i oliwę z oliwek.
Jajka - czy jeść często? Same białka czy razem z żółtkami? Kiedy najlepiej?
Poza tym, obawiam się, że tak późne spożywanie kolacji źle się odbije na moim celu dietetycznym... zasypiam około północy. Można odpuścić ostatni posiłek i bazować tylko na potreningowym?
Bardzo będę wdzięczny za wszelkie rady, najlepiej o ogólne określenie jakie składniki o jakiej porze dnia powinienem przyjmować w założeniu takim jak na w/w planie.
Z góry wielkie dzięki za pomoc.