Strona 1 z 3

Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla biegacza?

: 13 maja 2014, 05:46
autor: bieganie.pl

Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b

: 13 maja 2014, 07:38
autor: Adam Klein
Chyba wole jednak poprostu (choc to nie takie proste) odstawić cukier, próbowałem kiedyś stewie i wydawała mi sie poprostu niesmaczna. 10 łyżeczek cukru w puszce Coli? Nie przesadziłeś? Ja nie pije Coli ale aż mi trudno w to uwierzyc.

Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b

: 13 maja 2014, 07:47
autor: fantom
Nie probowalem Stewii ale slyszalem ze jest "slodka obok" natomiast sporo dobrego slyszalem o ksylitolu. Przeklenstwem naszych czasow jest nie tyle cukier co syrop glukozowo-fruktozowy. Cukru sensu stricte nie uzywam prawie wcale wiec dla mnie norma 2-4kg na rok jest zdecydowanie spelniona.

Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b

: 13 maja 2014, 07:58
autor: Ma_tika
mi też stewia zdecydowanie nie smakuje. próbowałam słodzić nią kawę, bo tylko do kawy używam cukru, ale tak psuje smak kawy, że nie jestem w stanie jej wypić. ksylitolu nie próbowalam. drogi jest.

Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b

: 13 maja 2014, 08:17
autor: f.lamer
Adam Klein pisze: 10 łyżeczek cukru w puszce Coli? Nie przesadziłeś?
no, nie przesadził niestety
i to jest największy problem z cukrem - spożywamy go w ogromnych ilościach w gotowych produktach.
zmiana sposobu słodzenia kawy to przy tym przysłowiowy pikuś

Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b

: 13 maja 2014, 08:21
autor: zoltar7
Obrazek

Ale przeciętny jogurt owocowy ma więcej kalorii na 100g niż Coca-Cola :bum:
Internet pisze:Glikozydy stewiolowe (E960)

Glikozydy stewiolowe mają słodkość 200-300 razy większą niż cukier (sacharoza), przy zerowej kaloryczności.

Pozyskuje się je z liści roślin o nazwie stewia (łac. Stevia rebaudiana). Liście tej rośliny są umieszczane pod wodą przez tydzień. Tak uzyskany roztwór wodny jest następnie oczyszczany i suszony, aż do uzyskania kryształów glikozydów stewiolowych.

Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b

: 13 maja 2014, 08:24
autor: MichalJ
W coli i tak jest mało, są inne gazowe cukrowe bomby bo maja nawet 12 łyżeczek na puszke :)

Ze stewią jest właśnie ten problem, że wiele jej produktów jest masakrycznie nie dobrych, gorzkich. Przez lata sprawdziłem bardzo dużo rodzajów stewii i te które tu prezentuje są bardzo dobre. Chociaż najdoskonalsza jest stewia z boliwii, ale niestety w Polsce jej nie dostaniemy, a szkoda

Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b

: 13 maja 2014, 08:50
autor: Iseul
No dobra, ale do czego wy tej stewii uzywacie?

Mi akurat jej smak/posmak zupelnie nie przeszkadza, moglabym sobie sadzonke trzasnac (chociaz ktos mi kiedys tlumaczyl, ze u nas jest za malo slonca, zeby byla naprawde slodka), ale do herbaty/kawy i tak nie lubie dodatkow jakichkolwiek, nie wyobrazam sobie picia slodkiej herbaty, bo slodkie zabija mi smak herbaty i kazdy jej gatunek smakuje tak samo.
Natomiast z raz na miesiąc mam ochote na jakies ciasto na drozdzach, a na stewi czy ksylitolu to przeciez nie wyjdzie :ojnie: A do innych wypiekow wystarcza mi banany czy buraki, w warunkach polskich latwo dostepne i tanie, i same w sobie juz slodkie.
Ksylitol w kuchni mi stoi chyba juz z rok, bo nie mam do czego uzyc...

Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b

: 13 maja 2014, 09:04
autor: MichalJ
Ja do ciasta drożdżowego używam stewie. Cukier jest tylko potrzebny, żeby drożdże szybciej rosły, ale bez niego też wystartują.

Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b

: 13 maja 2014, 09:26
autor: Iseul
Ooo, robisz drozdzowca na stewii? I daje rade?
Mozesz napisac jak? Bo jak sie domyslam Twoj starter nie ma tez mleka...
Na forach kulinarnych panuje poglad, ze stewia jest grzybobojcza i drozdze zdechna, jakos go bezkrytycznie przejelam... :ojoj: zwlaszcza, jak iles osob probowalo i im nie wyroslo...
Mam drozdze w mleku sojowym rozciapac i co dalej :szok: ?
(mlekosojowe mam, ale domowej produkcji, wiec cukru w nim tez niet)

Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b

: 13 maja 2014, 10:33
autor: MichalJ
Ja robię na wodzie lub mleku kokosowym. Ostatnio robiłem ze stewią w płynie. Możesz dodać łyżeczkę miodu jak chcesz, żeby szybko wystartowało.

Ja robię tak

w szklance ciepłej wody rozpuszczam drożdże i łyżeczkę miodu opcjonalnie. Dodaję szklankę mąki( zwykle mieszam graham i zwykłą) i zostawiam żeby wystartowało, potem w zależności od tego jakie ciasto chcę uzyskać czy na pizze, czy na drożdżówki czy półkruche dodaję mąki i wody i stewi, aby uzyskać odpowiednią słodycz. Zostawiam do wyrośnięcia i piekę

Być może stewia, może zepsuć drożdże jeżeli dodasz je do zaczynu. Ja zawsze dodaje jak już drożdże się rozpędzą

Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b

: 13 maja 2014, 11:21
autor: Ma_tika
Iseul pisze:No dobra, ale do czego wy tej stewii uzywacie?
wyłącznie do kawy. kupiłam taką w tabletkach, ale to była pomyłka.
Iseul pisze:Natomiast z raz na miesiąc mam ochote na jakies ciasto na drozdzach, a na stewi czy ksylitolu to przeciez nie wyjdzie :ojnie:
nie próbowalam, ale moja eksperymentująca koleżanka piecze ciasta z ksylitolem właśnie i twierdzi, że nie ma róznicy w smaku. chociaż nie wnikałam czy drożdżowe też jej wychodzi.

Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b

: 13 maja 2014, 12:13
autor: FilipO
A jak to wygląda z kalorycznością? Podobno sama stewia kalorii nie ma, ale słodzidła na bazie stewii z półek sklepowych często pod względem kaloryczności nie różnią się od cukru (http://www.ilewazy.pl/lyzka-slodziku-stewia-gold).

Jak to jest z produktami ze stron zasugerowanych przez autora?
http://www.sklep.znaturyzdrowie.pl/stev ... p-279.html

http://sklep.biovitus.pl/index.php?main ... ts_id=1297

Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b

: 13 maja 2014, 12:22
autor: MichalJ
Produkty, które zasugerowałem to czysta stewia bez żadnych dodatków. Reszta bym nie kupił.

Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b

: 13 maja 2014, 12:26
autor: MichalJ
Stewia gold, która jest w linku to właśnie jedna ze stewii, w których stewii prawie nie ma jest za to jako nośnik maltodekstryna, która sama w sobie nie jest bardzo słodka, ale kaloryczna. Używa się jej np. do produkcji odzywek węglowodanowych dla sportowców. W połączeniu ze stewią ma smak praktycznie jak cukier i niestety wychodzi bardzo drogo bo w opakowaniu za 15zł jest dosłownie kilka łyżek słodzika, który używa się w takiej samej proporcji jak cukier.