Strona 1 z 3
Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla biegacza?
: 13 maja 2014, 05:46
autor: bieganie.pl
Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b
: 13 maja 2014, 07:38
autor: Adam Klein
Chyba wole jednak poprostu (choc to nie takie proste) odstawić cukier, próbowałem kiedyś stewie i wydawała mi sie poprostu niesmaczna. 10 łyżeczek cukru w puszce Coli? Nie przesadziłeś? Ja nie pije Coli ale aż mi trudno w to uwierzyc.
Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b
: 13 maja 2014, 07:47
autor: fantom
Nie probowalem Stewii ale slyszalem ze jest "slodka obok" natomiast sporo dobrego slyszalem o ksylitolu. Przeklenstwem naszych czasow jest nie tyle cukier co syrop glukozowo-fruktozowy. Cukru sensu stricte nie uzywam prawie wcale wiec dla mnie norma 2-4kg na rok jest zdecydowanie spelniona.
Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b
: 13 maja 2014, 07:58
autor: Ma_tika
mi też stewia zdecydowanie nie smakuje. próbowałam słodzić nią kawę, bo tylko do kawy używam cukru, ale tak psuje smak kawy, że nie jestem w stanie jej wypić. ksylitolu nie próbowalam. drogi jest.
Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b
: 13 maja 2014, 08:17
autor: f.lamer
Adam Klein pisze: 10 łyżeczek cukru w puszce Coli? Nie przesadziłeś?
no,
nie przesadził niestety
i to jest największy problem z cukrem - spożywamy go w ogromnych ilościach w gotowych produktach.
zmiana sposobu słodzenia kawy to przy tym przysłowiowy pikuś
Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b
: 13 maja 2014, 08:21
autor: zoltar7
Ale przeciętny jogurt owocowy ma więcej kalorii na 100g niż Coca-Cola
Internet pisze:Glikozydy stewiolowe (E960)
Glikozydy stewiolowe mają słodkość 200-300 razy większą niż cukier (sacharoza), przy zerowej kaloryczności.
Pozyskuje się je z liści roślin o nazwie stewia (łac. Stevia rebaudiana). Liście tej rośliny są umieszczane pod wodą przez tydzień. Tak uzyskany roztwór wodny jest następnie oczyszczany i suszony, aż do uzyskania kryształów glikozydów stewiolowych.
Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b
: 13 maja 2014, 08:24
autor: MichalJ
W coli i tak jest mało, są inne gazowe cukrowe bomby bo maja nawet 12 łyżeczek na puszke
Ze stewią jest właśnie ten problem, że wiele jej produktów jest masakrycznie nie dobrych, gorzkich. Przez lata sprawdziłem bardzo dużo rodzajów stewii i te które tu prezentuje są bardzo dobre. Chociaż najdoskonalsza jest stewia z boliwii, ale niestety w Polsce jej nie dostaniemy, a szkoda
Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b
: 13 maja 2014, 08:50
autor: Iseul
No dobra, ale do czego wy tej stewii uzywacie?
Mi akurat jej smak/posmak zupelnie nie przeszkadza, moglabym sobie sadzonke trzasnac (chociaz ktos mi kiedys tlumaczyl, ze u nas jest za malo slonca, zeby byla naprawde slodka), ale do herbaty/kawy i tak nie lubie dodatkow jakichkolwiek, nie wyobrazam sobie picia slodkiej herbaty, bo slodkie zabija mi smak herbaty i kazdy jej gatunek smakuje tak samo.
Natomiast z raz na miesiąc mam ochote na jakies ciasto na drozdzach, a na stewi czy ksylitolu to przeciez nie wyjdzie

A do innych wypiekow wystarcza mi banany czy buraki, w warunkach polskich latwo dostepne i tanie, i same w sobie juz slodkie.
Ksylitol w kuchni mi stoi chyba juz z rok, bo nie mam do czego uzyc...
Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b
: 13 maja 2014, 09:04
autor: MichalJ
Ja do ciasta drożdżowego używam stewie. Cukier jest tylko potrzebny, żeby drożdże szybciej rosły, ale bez niego też wystartują.
Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b
: 13 maja 2014, 09:26
autor: Iseul
Ooo, robisz drozdzowca na stewii? I daje rade?
Mozesz napisac jak? Bo jak sie domyslam Twoj starter nie ma tez mleka...
Na forach kulinarnych panuje poglad, ze stewia jest grzybobojcza i drozdze zdechna, jakos go bezkrytycznie przejelam...

zwlaszcza, jak iles osob probowalo i im nie wyroslo...
Mam drozdze w mleku sojowym rozciapac i co dalej

?
(mlekosojowe mam, ale domowej produkcji, wiec cukru w nim tez niet)
Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b
: 13 maja 2014, 10:33
autor: MichalJ
Ja robię na wodzie lub mleku kokosowym. Ostatnio robiłem ze stewią w płynie. Możesz dodać łyżeczkę miodu jak chcesz, żeby szybko wystartowało.
Ja robię tak
w szklance ciepłej wody rozpuszczam drożdże i łyżeczkę miodu opcjonalnie. Dodaję szklankę mąki( zwykle mieszam graham i zwykłą) i zostawiam żeby wystartowało, potem w zależności od tego jakie ciasto chcę uzyskać czy na pizze, czy na drożdżówki czy półkruche dodaję mąki i wody i stewi, aby uzyskać odpowiednią słodycz. Zostawiam do wyrośnięcia i piekę
Być może stewia, może zepsuć drożdże jeżeli dodasz je do zaczynu. Ja zawsze dodaje jak już drożdże się rozpędzą
Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b
: 13 maja 2014, 11:21
autor: Ma_tika
Iseul pisze:No dobra, ale do czego wy tej stewii uzywacie?
wyłącznie do kawy. kupiłam taką w tabletkach, ale to była pomyłka.
Iseul pisze:Natomiast z raz na miesiąc mam ochote na jakies ciasto na drozdzach, a na stewi czy ksylitolu to przeciez nie wyjdzie

nie próbowalam, ale moja eksperymentująca koleżanka piecze ciasta z ksylitolem właśnie i twierdzi, że nie ma róznicy w smaku. chociaż nie wnikałam czy drożdżowe też jej wychodzi.
Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b
: 13 maja 2014, 12:13
autor: FilipO
A jak to wygląda z kalorycznością? Podobno sama stewia kalorii nie ma, ale słodzidła na bazie stewii z półek sklepowych często pod względem kaloryczności nie różnią się od cukru (
http://www.ilewazy.pl/lyzka-slodziku-stewia-gold).
Jak to jest z produktami ze stron zasugerowanych przez autora?
http://www.sklep.znaturyzdrowie.pl/stev ... p-279.html
http://sklep.biovitus.pl/index.php?main ... ts_id=1297
Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b
: 13 maja 2014, 12:22
autor: MichalJ
Produkty, które zasugerowałem to czysta stewia bez żadnych dodatków. Reszta bym nie kupił.
Re: Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla b
: 13 maja 2014, 12:26
autor: MichalJ
Stewia gold, która jest w linku to właśnie jedna ze stewii, w których stewii prawie nie ma jest za to jako nośnik maltodekstryna, która sama w sobie nie jest bardzo słodka, ale kaloryczna. Używa się jej np. do produkcji odzywek węglowodanowych dla sportowców. W połączeniu ze stewią ma smak praktycznie jak cukier i niestety wychodzi bardzo drogo bo w opakowaniu za 15zł jest dosłownie kilka łyżek słodzika, który używa się w takiej samej proporcji jak cukier.