Komentarz do artykułu Ładowanie węglowodanów przed startem - porady praktyczne
: 26 mar 2014, 08:09
Skomentuj artykuł Ładowanie węglowodanów przed startem - porady praktyczne
Bieganie, Trening, Maraton, Plany Treningowe - największe biegowe forum w Polsce!
https://bieganie.pl/forum/
ale takzeTo, co rzuca się w oczy w trakcie studiowania szczegółów spalania poszczególnych aminokwasów to w większości przypadków bardzo duża liczba reakcji, które muszą zajść, by dany aminokwas został spalony. Sprawia to, że białko, jako paliwo, jest generalnie kiepskim surowcem.
Zbyt mała ilość węglowodanów i białka powoduje, że równolegle zjadany tłuszcz nie będzie się spalał z wydajnością adekwatną do potrzeb. Węglowodany i białko są więc rozrusznikiem dla pozyskiwania paliwa z bardziej wydajnego źródła, jakim są tłuszcze.
Z tym sadłem to już mieliśmy dyskusjęklosiu pisze:Masz rację, skrobia jest znacznie lepsza do ładowania. Przy jedzeniu owoców, cukru czy miodu co najmniej połowa węgli idzie w kanał.
Fruktoza jest przetwarzana tylko w wątrobie i uzupełnia tylko glikogen wątrobowy, którego jest 200-400kcal. Po jednym dniu ten bufor jest zapełniony, tym bardziej, że uzupełnia go także glukoza, i od tego momentu wszystkie wszystkie kalorie z fruktozy idą w sadło.