Strona 1 z 1
Nadmierne używanie magi
: 16 sty 2014, 17:11
autor: Szymekgrzybu
Witam,
Otóż moim uzależnieniem nie są słodycze, ale... maga. Używam jej dużo zawsze do każdej zupy wlewam mnóstwo magi i pieprzu. Pieprz na szczęście jest naturalny. Ale maga nie. Ostatnio patrząc na skład zauważyłem na nim sól. A wiem że przez sól gromadzi się woda w organizmie, a przez to wyniki biegowe są słabsze. Dlatego chciałbym dowiedzieć się od was czy duże ilości magi naprawdę są szkodliwe dla biegacza?
Re: Nadmierne używanie magi
: 16 sty 2014, 23:00
autor: klosiu
Szkodliwe są dla twojego smaku. Waląc duże ilości glutaminianu sodu do potraw nie masz nawet szansy poczuć prawdziwego smaku potrawy. Masz już tak wypalone kubki smakowe że każda potrawa o naturalnym smaku wydaje ci się mdła. Jak lubisz czuć ten chemiczny posmak zamiast prawdziwego smaku to lej to do wszystkiego choćby wiadrami.
Re: Nadmierne używanie magi
: 17 sty 2014, 00:22
autor: Kangoor5
Kłosiu,wiem że to metafora, ale bez przesady z tymi wypalonymi kubkami smakowymi, bo się jeszcze ktoś poważnie przestraszy. To tylko mózg jest przyzwyczajony do bardzo silnych bodźców smakowych i ciągle się ich domaga. Tak samo jak z cukrem: jak odstawisz, to za miesiąc poczujesz smak potraw (w przypadku cukru, smak herbaty).
Re: Nadmierne używanie magi
: 17 sty 2014, 06:42
autor: tajt28
Szymekgrzybu pisze:Witam,
Otóż moim uzależnieniem nie są słodycze, ale... maga. Używam jej dużo zawsze do każdej zupy wlewam mnóstwo magi i pieprzu. Pieprz na szczęście jest naturalny. Ale maga nie. Ostatnio patrząc na skład zauważyłem na nim sól. A wiem że przez sól gromadzi się woda w organizmie, a przez to wyniki biegowe są słabsze. Dlatego chciałbym dowiedzieć się od was czy duże ilości magi naprawdę są szkodliwe dla biegacza?
Nie polecam dawania maggi wiadrami do niczego, bo sól szkodzi (nadciśnienie), o czym sam sam piszesz. Kwestię szkodliwości gutaminianu sodu pominę bo tu są różne opinie. Jedne badania mówią, że mózg ci wypali, inne, że nie ma dobrego żarcia bez niego (ostatnie weź w nawias oczywiście).
Od soli jest zdecydowanie łatwiej się odzwyczaić niż od cukru, więc możesz pójść tą drogą. Zmniejszaj dodawana ilość stopniowo. Jako dodatek do zup zamiast maggi proponuję żebyś w trakcie gotowania wywaru dodawał lubczyku, który nie bez powodu w pewnych częściach kraju nosi nazwę..... magi. I masz swój smak na zielsku a nie na chemii.
Re: Nadmierne używanie magi
: 17 sty 2014, 08:36
autor: klosiu
Kangoor, jasne że to była metafora. Z tego co widzę, ludzie jedzący sporo rzeczy przetworzonych (czyli z glutaminianem) w ogóle nie mają normalnego poczucia smaku potraw. Muszą co najmniej solić w stopniu dla mnie niestrawnym. Po prostu normalne potrawy wydają im mdłe i bez smaku.
Dla mnie z kolei, solącego umiarkowanie i nie używającego glutaminianu, wszelkie potrawy przemysłowo robione i prawie wszystkie wędliny są nie do jedzenia - o wiele za słone i z obrzydliwym chemicznym posmakiem glutaminianu.
Re: Nadmierne używanie magi
: 17 sty 2014, 11:15
autor: cava
Szymekgrzybu pisze:Witam,
Otóż moim uzależnieniem nie są słodycze, ale... maga. Używam jej dużo zawsze do każdej zupy wlewam mnóstwo magi i pieprzu. Pieprz na szczęście jest naturalny. Ale maga nie. Ostatnio patrząc na skład zauważyłem na nim sól. A wiem że przez sól gromadzi się woda w organizmie, a przez to wyniki biegowe są słabsze. Dlatego chciałbym dowiedzieć się od was czy duże ilości magi naprawdę są szkodliwe dla biegacza?
Glutaminiam sodu jest szkodliwy dla każdego. To mega alergen.
Ze niszczy smak to już nawet nie wspomnę.
Spróbuj może używać naturalnych przypraw dających podobny aromat: lubczyk (zwany polskim maggi), oraz liście selera (naszego zwykłego, polskiego).
Te nie wiem czy są do dostania teraz, ale wiosną warto sobie nakupić, i zamrozić na cały rok.
To wrzucaj do potraw, przypomina smak magi.
Bo sól w magi to najmniejszy problem tak naprawdę.
Re: Nadmierne używanie magi
: 17 sty 2014, 11:16
autor: cava
Szymekgrzybu pisze:Witam,
Otóż moim uzależnieniem nie są słodycze, ale... maga. Używam jej dużo zawsze do każdej zupy wlewam mnóstwo magi i pieprzu. Pieprz na szczęście jest naturalny. Ale maga nie. Ostatnio patrząc na skład zauważyłem na nim sól. A wiem że przez sól gromadzi się woda w organizmie, a przez to wyniki biegowe są słabsze. Dlatego chciałbym dowiedzieć się od was czy duże ilości magi naprawdę są szkodliwe dla biegacza?
Glutaminiam sodu jest szkodliwy dla każdego. To mega alergen.
Ze niszczy smak to już nawet nie wspomnę.
Spróbuj może używać naturalnych przypraw dających podobny aromat: lubczyk (zwany polskim maggi), oraz liście selera (naszego zwykłego, polskiego).
Te nie wiem czy są do dostania teraz, ale wiosną warto sobie nakupić, i zamrozić na cały rok.
To wrzucaj do potraw, przypomina smak magi.
Bo sól w magi to najmniejszy problem tak naprawdę.
Re: Nadmierne używanie magi
: 17 sty 2014, 15:04
autor: gocu
Tak na marginesie - zawsze mnie dziwi, kiedy ktoś mówi "maga".
Re: Nadmierne używanie magi
: 17 sty 2014, 15:15
autor: klosiu
Prawdopodobnie to miłośnicy "Gry w klasy" Cortazara. "Czy udałoby mi się spotkać Magę?..."

Re: Nadmierne używanie magii
: 17 sty 2014, 15:33
autor: f.lamer
nie wolno nadużywać magii, bo mana się szybko skończy
Re: Nadmierne używanie magi
: 17 sty 2014, 15:52
autor: kony
Ja też kiedyś nadużywałem magii. Rzucałem zaklęcia na lewo i prawo aż straciłem wszystkie moce tak więc uważaj z tym...
Arcymag Kony

Re: Nadmierne używanie magi
: 17 sty 2014, 20:24
autor: fotman
Może sos sojowy. Niektóre są bez chemicznych dodatków.
Re: Nadmierne używanie magi
: 23 sty 2014, 19:54
autor: F@E
glutaminian powoduje alergie