Strona 1 z 11

płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 01 lip 2013, 08:23
autor: wiktor ia
Mam szybkie pytanie:
Płatki owsiane, tak żeby jak najwięcej z nich wydobyć tego co najzdrowsze, to zjadać po rozgotowaniu jako kleik, czy po zalaniu tylko mlekiem czy wodą?
Jeżeli to drugie to zalewanie zimną wodą czy mlekiem, czy też gorącym mlekiem czy wodą?

Odp: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 01 lip 2013, 08:47
autor: Skoor
Ja robie tak:

Szklanka platkow(tylko nie blyskawicznych), na szklanke wody, gotujesz, az woda odparuje i zostana same platki. Wrzucam to do miski i dolewam troche mleka (1/3 szklanki) i dosypuje, orzechy, suszone owoce itp (kupuje mieszanke studencka) mieszam i zjadam i jest gitarra. Od 6 do 10 trzyma.

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 01 lip 2013, 09:01
autor: WszystkieNazwyZajete
To dlatego platki owsiane mi nie smakowaly xD. Zalewalem je zimnym mlekiem...

Odp: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 01 lip 2013, 09:30
autor: Skoor
Ja na poczatku tez sie z nimi meczylem, ale ten przepis naprawde jest ok i takie platki jem chetnie :-) i jem zamiennie raz platki owsiane i raz zytnie.

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 01 lip 2013, 09:40
autor: wiktor ia
Od zawsze lubiłam płatki owsiane na mleku, zawsze robiłam po prostu gotując je na mleku ok 3-5min w proporcjach takich że wychodził taki kleik, o...
Od jakiegoś czasu zalewam te płatki gorącym mlekiem, jest to mniej pyszny posiłek, ale zasugerowałam się kilkoma wpisami na forum, że ktoś tak przygotowuje sobie właśnie płatki owsiane, czy górskie.
Zależy mi na tym żeby jak najwięcej skorzystać z tego co mają te płatki, gotowanie może ułatwić ich przyswajalność ale na pewno też niszczy część ważnych składników, stąd to moje pytanie.

Skoor ta porcja to tylko dla Ciebie, czy całej rodziny? Szklanka płatków plus pozostałe dodatki to tego sporo wychodzi.

Odp: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 01 lip 2013, 09:46
autor: Skoor
Duzy chlop ze mnie ;-) wszystko zjadam sam. Generalnie chodzi o idee, ze platki do wody sa w stosunku 1:1. Jesli chodzi o jedzenie tych platkow na zimno to raczej tylko blyskawiczne sie do tego nadaja moim skromnym zdaniem, ale one tez juz jakos przetworzone sa w stosunku do "zwyklych" platkow.

Jeszcze co do wielkosci sniadania, to ktos tu na forum rzucil taki tekst:

"Sniadanie jedz jak krol, obiad jak zwykly czlowiek, a kolacje jak biedak" ;-) i tej zasady staram sie trzymac :-)

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 01 lip 2013, 10:32
autor: wiktor ia
A to ta zasada to chyba stara jak świat. Tylko szkoda, że często jest tak, że im później tym więcej się chce jeść ;-)

A w temacie, to spotkałam się z propozycjami mieszania płatków w jogurtem, więc też na zimno czyli coś w tym musi być?
Mam nadzieję, że nie robię sobie krzywdy jedząc płatki owsiane na surowo. Rozgryzam/przeżuwam je długo żeby dalsze odcinki przewodu pokarmowego miały ułatwioną pracę, w myśl stwierdzenia wyniesionego jeszcze ze szkoły podstawowej: "jelita zębów nie mają"

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 01 lip 2013, 11:04
autor: cava
wiktor ia pisze:A to ta zasada to chyba stara jak świat. Tylko szkoda, że często jest tak, że im później tym więcej się chce jeść ;-)

A w temacie, to spotkałam się z propozycjami mieszania płatków w jogurtem, więc też na zimno czyli coś w tym musi być?
Mam nadzieję, że nie robię sobie krzywdy jedząc płatki owsiane na surowo. Rozgryzam/przeżuwam je długo żeby dalsze odcinki przewodu pokarmowego miały ułatwioną pracę, w myśl stwierdzenia wyniesionego jeszcze ze szkoły podstawowej: "jelita zębów nie mają"

czytałam gdzieś, że na surowo mogą podrażniać przewód pokarmowy no i są dużo słabiej przyswajalne. Więcej zwyczajnie przeleci przez układ pokarmowy niż się strawi i przyswoi

Ale tez od razu się przyznam ze za najrozsądniejsze uważam porady płynące z medycyny chińskiej, a Ci tam każde zboże nakazują rozgotować przed zjedzeniem na amen a najlepiej żeby jeść kaszę jaglaną albo ryż gotowane 3 godziny i wtedy dopiero wszyscy będziemy piękni i zdrowi. :bum:

Odp: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 01 lip 2013, 11:56
autor: Skoor
Hmmm... ryz gotowany 3 godziny... to to by mozna bezposrednio gdzies w okolice jelita cienkiego ladowac, pomijajac zoladek i dwunastnice co zaoszczedziloby energii na trawienie. Kwestia jeszcze zrobienia odpowiedniego koreczka na brzuchu co by ta breje mozna bezposrednio aplikowac. I jakie plusy by z tego byly, koniec z pruchnica, nie trzeba by przyprawiac, no generalnie nie musialoby byc wcale smaczne, mogloby byc juz tylko i wylacznie zdrow0 i dietetycznie :bum:

Re: Odp: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 01 lip 2013, 12:29
autor: cava
Mnie zawsze bardziej zastanawiało, jak to tak ugotować a nie przypalić.
Nie próbowałam.

Ale nawyk zagotowywania zbóż na amen mi się wykształcił. No nie 3 godziny, bo kto to ma tyle czasu.
Ale swoje w garze zawsze odsiedzą. Owsianka też.


BTW, a mój dziadek zapodawał nam (wnukom) to przysłowie w formie bardziej ekstremalnej:
śniadanie jedz sam, obiad z przyjacielem, kolacje oddaj wrogowi

Odp: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 01 lip 2013, 12:36
autor: Skoor
Moze dolewaja wody ciagle, nie wiem ;-)

A lubisz taka breje? Mi to nie podchodzi wcale, ja lubie miec co pogryzc. Na poczatku jak kupilem platki blyskawiczne to z nich sie taka papka robila jak kaszka dla dzieci. Moim dzieciom smakowalo, ale mi nie :ble:

Re: Odp: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 01 lip 2013, 12:41
autor: cava
Daj spokój, przecież nie będę 3 godziny kaszy czy tam czego gotować stojąc nad tym i może jeszcze śpiewając temu kołysanki!

Lubię taką breję, płatki gotuję około 15 minut, ale daję najpierw kaszę jaglana i komosę, to to się też dłużej musi gotować aż będzie zjadliwe a na ostanie 5-10 minut płatki.
Się gotuje aż woda odparuje do pożądanej konsystencji czyli różnie bo leję wody na oko.
Daję orzechy, pestki itp- to jest co gryźć.

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 01 lip 2013, 12:56
autor: 7arema
Z jogurtem, mlekiem, na wodzie, pod wodą - płatki owsiane można przygotować na wiele sposobów.

ZTCW nie o przyswajalność węgli, a minerałów chodzi. Winne temu są substancje antyodżywcze, konkretnie fityniany (kwas fitynowy), które występują m. in. w produktach żytnich. A taki fitynian utrudnia wchłanianie wapnia oraz cynku i żelaza. Moczenie produktów (tutaj płatków) w wodzie ma na celu usunięcie związków z płatków jednak aby tak się stało wypadałoby gotować płatki w innej wodzie niż w tej w której były moczone. Dość powszechnie można się jednak spotkać z teorią, że dla większości osób fityniany nie stanowią problemu - wyjątkiem będą osoby, które jedzą bardzo dużo produktów pełnoziarnistych i/ lub osoby, których dieta jest uboga w te minerały, których wchłanianie kwas fitynowy utrudnia.

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 01 lip 2013, 13:13
autor: cava
No właśnie, tak coś mi lata po głównie, że albo długie moczenie, albo długie gotowanie i po fitynianach :lalala:

Kolejne info które mi się obiło, to to, że kobiety w ogóle nie powinny tykać płatków owsianych z mlekiem (nabiałem). Ta mieszanka fatalnie wpływa na przyswajanie wapnia i może się dokładać do powstawania osteoporozy.
Płatki owsiane powinnyśmy zjadać tylko gotowane na wodzie w obecności kwasu cytrynowego i witaminy C.
Czyli po ugotowaniu dodawać do nich trochę soku z cytryny i świeżych owoców/warzyw.

Co ciekawe, "chińczyk" mi powiedział to samo- do ugotowanych płatków owsianych (oraz kawy!) kazał mi zawsze dolewać trochę soku z cytryny. :lalala:

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 01 lip 2013, 13:44
autor: wiktor ia
No to jest o czym myśleć, jesz tak -źle, jesz inaczej - też źle.
Tutaj był nie tak dawno podobny temat, propozycje owsianki zarówno na surowo jak po ugotowaniu:
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=20&t=33506