Strona 1 z 2
Chapati
: 10 maja 2013, 09:55
autor: thomekh
Odkąd zrobiłem sobie takie chlebki nic innego nie jem już na śniadanie. Rewelacja z dżemem. Sycące, zdrowsze niż pieczywo ze sklepu, proste i szybkie.
200gr mąki razowej
130-150ml wody
trochę soli
Zagniatamy, dzielimy na 3-4 kuleczki i wałkujemy. Układamy na lekko dymiącej patelni na sporym ogniu. Ciasto przygniatamy do patelni aby porobiły się bąbelki. Analogicznie dla drugiej strony. 10 minut roboty. Polecam, bo jest pyszne.
Re: Chapati
: 10 maja 2013, 13:10
autor: apaczo
Podpłomyk
Re: Chapati
: 10 maja 2013, 17:32
autor: klosiu
Na pewno lepsza rzecz od przemysłowego chleba. Czy lepsza od własnoręcznie pieczonego chleba na zakwasie? Nie wiem.
Re: Chapati
: 10 maja 2013, 19:14
autor: thomekh
klosiu pisze:Na pewno lepsza rzecz od przemysłowego chleba. Czy lepsza od własnoręcznie pieczonego chleba na zakwasie? Nie wiem.
Tego nie porównuję. Wyszukałem coś co można zrobić w podobnym czasie co przygotowanie każdego innego śniadania. Szybko i smacznie.
Zachęcam do prób

Re: Chapati
: 10 maja 2013, 19:30
autor: klosiu
Fakt że kiedyś upiekłem sobie takie placki na czterogodzinny trening rowerowy i sprawiły się lepiej niż batony. Szedłem jak burza cały czas

.
W sumie nic dziwnego, skrobia cała jest przerabiana na glukozę, bez jakiejś zbędnej fruktozy itp. Tylko zapijać wodą i napierać

.
Re: Chapati
: 11 maja 2013, 14:59
autor: camaieu89
Ciekawe... robiłam już chleb z drożdży i otrębów, więc Twój "przepis" z pewnością wykorzystam. Miła alternatywa dla owsianki

Re: Chapati
: 11 maja 2013, 16:29
autor: hqvkamil
Na czym smażysz, na oliwie?
Re: Chapati
: 11 maja 2013, 16:54
autor: thomekh
Na niczym. Po prostu kładę na bardzo rozgrzaną patelnię teflonową.
Re: Chapati
: 11 maja 2013, 18:20
autor: Klanger
To już lepiej na stalowej. Teflonu nie bardzo należy rozgrzewać do wysokich temperatur.
Jak wałkujesz ciasto, przez folię czy z mąką na blacie?
Re: Chapati
: 11 maja 2013, 20:20
autor: thomekh
mąką na blacie

Re: Chapati
: 11 maja 2013, 21:34
autor: Klanger
Dzięki za przepis! Sprawdziłem dziś na resztce ciasta od wege pizzy, na patelni żeliwnej.
Re: Chapati
: 11 maja 2013, 22:47
autor: mungo
Wygląda bardzo ciekawie. Sól obowiązkowa? Nienawidzę solić czegokolwiek. I sprawdzałeś ile czasu utrzymują względną świeżość?
Re: Chapati
: 11 maja 2013, 23:13
autor: thomekh
Sól oczywiście nieobowiązkowa. Ja dodaję, bo lubię. Świeżości nie sprawdzałem, ponieważ robię tyle ile akurat chcę zjeść. Aczkolwiek wychodzą miękkie. Myślę, że 2 dni spokojnie wytrzymają.
Re: Chapati
: 13 maja 2013, 20:38
autor: kisiel1992
A mąka orkiszowa pełnoziarnista nada się też ?
Re: Chapati
: 13 maja 2013, 20:54
autor: thomekh
kisiel1992 pisze:A mąka orkiszowa pełnoziarnista nada się też ?
Sprawdzałem już praktycznie na każdej. Dobre wychodzą. Najlepsze na mieszance razowej z żytnią 50/50. Orkiszowa będzie bardzo dobra
PS: jak się doda kapkę oleju to nie trzeba później sypać mąki do wyrabiania ciasta. Nie będzie się przyklejać do stołu.
PS: chlebki takie mają dużo wartości odżywczych w postaci minerałów. Ostatnio nawet przestała mi drgać powieka. Pewnie uzupełniłem braki
