Strona 1 z 2

Pytanie do tych zdolnych inaczej...

: 18 mar 2013, 13:49
autor: kawo
Proszę państa mam pytanie heheh co do tego jak ważyć takie produkty, któe po ugotowaniu zwiększają swą masę np. kazsza gryczana? Czy to 100 gr kaszy suchej ma np. 350 kcal czy po ugotowaniu? Bo już zgłupiałem na mój gust to pewno idzie o kaszę suchą, ale wolę zapytać, żeby nie robić błędów w "pomiarach":)

Re: Pytanie do tych zdolnych inaczej...

: 18 mar 2013, 14:10
autor: scouser
100g kaszy suchej(przed ugotowaniem) ma 350kcal.

Re: Pytanie do tych zdolnych inaczej...

: 18 mar 2013, 15:06
autor: mary
100 g kaszy suchej to ok 350 kcal jak napisał poprzednik. Po ugotowaniu woreczek kaszy waży już więcej, ale dalej ma tyle samo kcal więc zmienia się ilość kalorii na 100 g ugotowanej kaszy.

Tu są fajne przeliczniki:

http://smak-zdrowia.blogspot.com/2012/0 ... a-jak.html

Re: Pytanie do tych zdolnych inaczej...

: 18 mar 2013, 15:37
autor: kawo
scouser pisze:100g kaszy suchej(przed ugotowaniem) ma 350kcal.
Dzięki, tak myślałem, ale mnie dziś naszły wątpliwośc, wolałem zapytać.

Ale zatem mam jeszcze jedno pytanie: jak ważycie np. takie owoce jak awolado? Wiadomo, że w całości to ten owoc jest z dośc ciężką pestką... A 100 gr to chyba ze 160 kcal. Mam nadzieję, że ogólnie to liczymy to co zjemy i tylko te kalorie, które zważymy?

Re: Pytanie do tych zdolnych inaczej...

: 19 mar 2013, 08:26
autor: gocu
Zlituj się, człowieku.

Re: Pytanie do tych zdolnych inaczej...

: 19 mar 2013, 11:06
autor: marcinostrowiec
kawo pisze:
scouser pisze:100g kaszy suchej(przed ugotowaniem) ma 350kcal.
Dzięki, tak myślałem, ale mnie dziś naszły wątpliwośc, wolałem zapytać.

Ale zatem mam jeszcze jedno pytanie: jak ważycie np. takie owoce jak awolado? Wiadomo, że w całości to ten owoc jest z dośc ciężką pestką... A 100 gr to chyba ze 160 kcal. Mam nadzieję, że ogólnie to liczymy to co zjemy i tylko te kalorie, które zważymy?
a pomysl ile kalorii będzie miało takie awokado po umyciu pod gorącą wodą i pod zimną ? :ojoj:

Re: Pytanie do tych zdolnych inaczej...

: 19 mar 2013, 18:14
autor: kawo
gocu pisze:Zlituj się, człowieku.
a skąd ja ma wiedzieć jak te magiki liczą klaorie? a ciekawe jak liczy sie 100 gr jabłka? z szypułką, pestkami i skórką czy sam miąsz?:)i wałśnie się zastanawiałem czy namoczenie owocu wodą gorącą zwiększa ilość kalorii w nim czy też nie...?

Re: Pytanie do tych zdolnych inaczej...

: 19 mar 2013, 21:04
autor: maly89
kawo pisze:
gocu pisze:Zlituj się, człowieku.
a skąd ja ma wiedzieć jak te magiki liczą klaorie? a ciekawe jak liczy sie 100 gr jabłka? z szypułką, pestkami i skórką czy sam miąsz?:)
A jesz szypułki i pestki? Przecież wiadomo, że liczy się to co się je...

kawo pisze:i wałśnie się zastanawiałem czy namoczenie owocu wodą gorącą zwiększa ilość kalorii w nim czy też nie...?

Powiedz, że żartujesz... 100g owocu to 100g owocu. Jak dodasz do 100g owocu, który ma 50kcal/100g, 100g wody to Twój "nowy produkt" będzie miał 25kcal/100g. Woda nie dodaje kalorii tylko zwiększa masę produktu, a skoro większa masa i ta sama ilość kalorii to w przeliczeniu na 100 gram zawsze będzie mniej. Co za filozofia?

Re: Pytanie do tych zdolnych inaczej...

: 20 mar 2013, 08:34
autor: marcinostrowiec
niesamowity wątek forum wciąż zaskakuje :)

Re: Pytanie do tych zdolnych inaczej...

: 20 mar 2013, 09:09
autor: Platini76
Fascynujące. Proponuję ważyć też pestki w malinach i szypułki truskawek.

Re: Pytanie do tych zdolnych inaczej...

: 20 mar 2013, 11:20
autor: Sahij
Ja przed bieganiem jem banana ze skórką, ma wtedy więcej kalorii.

Re: Pytanie do tych zdolnych inaczej...

: 20 mar 2013, 12:24
autor: mariod
Sahij pisze:Ja przed bieganiem jem banana ze skórką, ma wtedy więcej kalorii.
To żart?....nawet dobry.

Re: Pytanie do tych zdolnych inaczej...

: 20 mar 2013, 12:38
autor: f.lamer
przede wszystkim ze skórką ma niższy indeks glikemiczny, a to dobrze

niedogotowanie wspomnianej kaszy też ma pozytywny wpływ na ten indeks

Re: Pytanie do tych zdolnych inaczej...

: 20 mar 2013, 14:56
autor: gocu
Ja już sam nie wiem, czy bardziej bawi mnie taki aparat, który zadaje takie pytania, czy ludzie, którzy próbują całkiem serio mu to wytłumaczyć :)))

Re: Pytanie do tych zdolnych inaczej...

: 20 mar 2013, 15:18
autor: Sahij
f.lamer pisze:przede wszystkim ze skórką ma niższy indeks glikemiczny, a to dobrze

niedogotowanie wspomnianej kaszy też ma pozytywny wpływ na ten indeks
Słyszałem, że łupiny orzechów włoskich też mają bardzo niski...

Nie mogłem się powstrzymać. :hej: Dawno się nie ubawiłem tak jak czytając ten wątek.