Strona 1 z 2

Makaron razowy w diecie.

: 04 lut 2013, 18:43
autor: donv
Czesc,

Biegam regularnie 4 x w tygodniu, lacznie okolo 40 km tyg. Zawsze rano. Gdy dzien wczesniej pojem sobie makaronu (roznie: z pesto, carbonara, boloniese, z kurczakiem) w ilosci ok 120 gram samego makaronu to rano biega mi sie rewelacyjnie. Wegle daja czadu.

Zastanawiam sie jednak, na ile regularnie moge sie tak zywic. Wiecie jak jest, gdybym mial pare kilo mniej (ok. 5) biegaloby mi sie lzej, szybciej i dalej :-)

Co o tym myslicie?

Re: Makaron razowy w diecie.

: 04 lut 2013, 18:59
autor: Martyna_K
Myślę,że makaron jest okej,a gdy się schudnąć,trzeba tylko zwracać uwagę na sosy-tzn. żeby nie były ciężkie,zawiesiste,raczej na bazie warzyw,aniżeli mięsa, no i bez sera. I waga powinna spadać :)

Re: Makaron razowy w diecie.

: 04 lut 2013, 19:03
autor: donv
Co sosow to mam pelna swiadomosc, wiem o tym a Ty masz racje. Ja jednak zastanawiam sie nad sama kwestia makaronu w diecie 4 x tygodniu.

Re: Makaron razowy w diecie.

: 04 lut 2013, 19:49
autor: Mar.co
Co do wagi w treningu, to ja np. utrzymuje wage ok 4kg wyższą niż powinienem (oprócz biegania ćwicze siłowo i stosuje diete pod mase) i tylko ok 4 tyg przed zawodami zjeżdżam do wagi idealnej, a po wracam do kilku kilo na górke. W treningu te kilka kilo nie są tak istotne , na zawodach każdy kilogram może wpłynąć na gorszy wynik.
Co do wagi odnośnie zdrowia to w związku z połówka w poznaniu na którą się przygotowuje byłem dzisiaj się przebadać, te pare kilo nawet w cholesterolu nie wychodzi, badania wzorowe. Jeśli biegasz, nie palisz i nie pijesz alkoholu (lub niewiele) to taka dieta nie obciąży organizmu.

Re: Makaron razowy w diecie.

: 04 lut 2013, 20:12
autor: donv
Ja nie cwicze na mase, przygotowuje sie do MW. Wiec zbedne kilogramy beda tylko balastem. Wegle z makaronu bardzo dobrze mi sluza ale zastanawiam sie czy "skorka warta za wyprawke"

Re: Makaron razowy w diecie.

: 04 lut 2013, 20:13
autor: Martyna_K
Diety,w których jest nacisk na drastyczne cięcie węglowodanów to moim zdaniem przeżytek. Makaron ze zdrowym sosem,przyrządzony dietetycznie - poproszę :hej:

Re: Makaron razowy w diecie.

: 05 lut 2013, 04:57
autor: maly89
Całkowita eliminacja węgli raczej nie przejdzie. Ale jeżeli ktoś chce się odchudzać to niestety musi bardzo ograniczyć węglowodany. Ale jeżeli chcesz się zdrowo żywić to nie widzę, żadnego problemu żeby jeść razowy makaron. Chociaż polecam kaszę, szczególnie gryczaną :) Przez ponad 20 lat nie tykałem jej, a teraz wręcz uwielbiam. Wystarczyło spróbować :)

Re: Makaron razowy w diecie.

: 05 lut 2013, 09:58
autor: Mar.co
donv pisze:Ja nie cwicze na mase, przygotowuje sie do MW. Wiec zbedne kilogramy beda tylko balastem. Wegle z makaronu bardzo dobrze mi sluza ale zastanawiam sie czy "skorka warta za wyprawke"
Zbędne tak, ale czy 3-4kg "na górke" w czasie treningów to zbędne kilogramy ? wg mnie nie.

Re: Makaron razowy w diecie.

: 05 lut 2013, 11:11
autor: hassy
Razowy na bank lepszy niż biały. Razowy żytni lepszy niż razowy pszenny (gluten). Nie opychać się żadnym ponad miarę. W dietetyce słuchałbym Małego :)

Re: Makaron razowy w diecie.

: 12 lut 2013, 12:19
autor: tanhauser
Makaron z rana jest jak najbardziej OK i ten razowy i ten durum. Byle był al dente. Często jem przed bieganiem makaron (jakieś 80g) + chudy biały ser + jogurt 0% + trochę dżemu z fruktozą. Power jest po tym kosmiczny. :hej:

Re: Makaron razowy w diecie.

: 12 lut 2013, 12:42
autor: kisio
Dżem z fruktozą ale jogurt 0%... gdzie jest emotikonka waląca głową w ścianę?

Re: Makaron razowy w diecie.

: 12 lut 2013, 13:52
autor: gocu
donv pisze: w ilosci ok 120 gram
Gramów.

Re: Makaron razowy w diecie.

: 12 lut 2013, 15:09
autor: pit78
kisio pisze:Dżem z fruktozą ale jogurt 0%... gdzie jest emotikonka waląca głową w ścianę?
Kisio, znalazłem ostatnio taki artykuł, napisany na podst. prac Lustiga:
http://bit.ly/WhVUB8
Jest tam fragment podkreślony o metabolizowaniu fruktozy.

Ty i Klosiu jesteście na lowcarb, ciekaw jestem waszego zdania w tej kwestii.
Innych biegłych w temacie również :)

Re: Makaron razowy w diecie.

: 12 lut 2013, 15:39
autor: klosiu
Zgadzam się z tym artykułem. Fruktoza metabolizowana jest wyłącznie w wątrobie i zasila wyłącznie glikogen wątrobowy, którego jest afair do 400kcal, z tym że trafia tam też część glukozy z posiłku. Czyli bezpiecznie można zjeść około 75 gram fruktozy, zakładając ciężki trening, większa ilość będzie powodowała tycie. Przy owocach to stosunkowo bezpieczna ilość, pozwala zjeść około 1.5kg, ale już jedząc cukier czy wszelkie rzeczy słodzone syropem glukozowo-fruktozowym bardzo łatwo o utycie, bo mechanizm jest taki, że glukoza (zawsze występująca z fruktozą) podnosi poziom insuliny, a tłuszcz z nadmiaru fruktozy nie ma jak się spalić i trafia do komórek tłuszczowych i w trójglicerydy.
To jest też dokładnie opisane w książce Taubesa "Dlaczego tyjemy", polecam :).
Sama glukoza nie jest tak niebezpieczna, bo społeczeństwa żywiące się głównie ryżem, ale stroniące od cukru są szczupłe i mniej narażone na choroby cywilizacyjne.
Osobiście uważam (w tej chwili ;)), że spożycie węgli do wysokości utraconego na treningu glikogenu nie jest szkodliwe, ale wszystko powyżej już powoduje negatywne efekty, z tyciem na pierwszym miejscu.

Re: Makaron razowy w diecie.

: 12 lut 2013, 17:45
autor: IXOF
http://allegro.pl/dlaczego-tyjemy-i-jak ... 31954.html

ta ksiazka ?? :)

i klosiu mam pytanie, masz moze jakas badania krwi przed i po lowcarb ?? bo znalazlem ostanio artykul http://www.menshealth.pl/dieta/Czy-zle- ... zle,4345,1
ktory mowi o stosunku HDL do trojglicerydow (mysle, ze wiesz o co chodzi)
Masz mozliwosc podac swoj poziom ldl, hdl i trojglicerydow przed i po lowcarb ?? i jezeli mozna poziom glukozy na czczo :)
Pozdrawiam ;)