Strona 1 z 2
Olej kokosowy - opinie
: 06 lis 2012, 23:08
autor: fantom
Stosowal ktos olej kokosowy ? Podobno swietny do wysokotemperaturowej obrobki termicznej ze zdrowotnego punktu widzenia a takze zrodlo szybko dostepnej energii (ponoc nie odklada sie w tkance tluszczowej). No ogolnie same ochy i achy nad tym olejem wiec zastanawiam sie gdzie jest haczyk ?
Odp: Olej kokosowy - opinie
: 06 lis 2012, 23:27
autor: prorok
Haczykiem jest cena, tak jak przy cukru z kwiatu kokosa, który używam i polecam.
Odp: Olej kokosowy - opinie
: 07 lis 2012, 07:36
autor: Apex
Cukrze

Re: Odp: Olej kokosowy - opinie
: 07 lis 2012, 07:54
autor: fantom
prorok pisze:Haczykiem jest cena, tak jak przy cukru z kwiatu kokosa, który używam i polecam.
Co bogatemu nie wolno ale czy jest cos wiecej ?
Re: Olej kokosowy - opinie
: 07 lis 2012, 08:22
autor: klosiu
Tłuszcz generalnie nie odkłada się w tkance tłuszczowej, jeśli się nie je przy tym węgli, więc podejrzewam że tańsza będzie oliwa

.
Re: Olej kokosowy - opinie
: 07 lis 2012, 08:42
autor: fantom
klosiu pisze:Tłuszcz generalnie nie odkłada się w tkance tłuszczowej, jeśli się nie je przy tym węgli, więc podejrzewam że tańsza będzie oliwa

.
Ale oliwa nie nadaje sie do obrobki wysokotemperaturowej. Dodatkowo oliwa jest mocno przeceniona w naszym klimacie, mamy rownie dobry jesli nie lepszy olej lniany o ktorym nikt zdaje sie nie pamietac.
Re: Olej kokosowy - opinie
: 07 lis 2012, 09:51
autor: Lawenda
Podobny temat już był
viewtopic.php?f=20&t=30098
Ja polecam olej kokosowy, bo faktycznie "coś jest na rzeczy" jeśli chodzi o jego prozdrowotne właściwości. Sama stosuję.
Olej kokosowy a olej z oliwek , lniany czy inny to są 2 różne pary kaloszy, olej kokosowy jest olejem nasyconym, te pozostałe nienasyconymi. Teoretycznie tłuszcze nasycone są szkodliwe, powodują wzrost poziomu cholesterolu i zatykają arterie, w praktyce natomiast wygląda to całkiem inaczej - vide casus faceta, który został wyleczony z demencji przy pomocy oleju kokosowego.
Re: Olej kokosowy - opinie
: 07 lis 2012, 15:40
autor: klosiu
E, na oliwie można smażyć, byle nie do nieprzytomności

.
Olej lniany za to faktycznie nadaje się tylko do sałatek, bo kwasy omega3 natychmiast się utleniają w wyższej temperaturze.
A jak chcesz coś do smażenia to najlepiej po prostu olej rzepakowy albo smalec. Smażenie i tak degraduje wszystkie cenne kwasy tłuszczowe, więc nie ma co się specjalnie przejmować jakością.
Re: Olej kokosowy - opinie
: 07 lis 2012, 15:55
autor: Piechu
to już lepiej smażyć na oleju rzepakowym, który jest zdrowy i nie bez kozery nazywany "oliwą północy".
Re: Olej kokosowy - opinie
: 07 lis 2012, 16:13
autor: fantom
No wlasnie panowie chyba mylicie sie. Nienasycone kwasy tluszczowe (szczegolnie wielonienasycone ale rowniez jednonienasycone) sa nieodporne na dlugie smazenie w wysokich temperaturach co powoduje powstawanie szkodliwych substancji. To wlasnie niemal 90% obecnosc nasyconych kwasow tluszczowych w oleju kokosowym powoduje ze idealnie i w sumie jako jedyny tluszcz roslinny nadaje sie do dlugiego i co ciekawsze wielokrotnego smazenia w wysokich temperaturach.
Re: Olej kokosowy - opinie
: 07 lis 2012, 16:42
autor: klosiu
Ale czy ten tłuszcz nie szkodzi? Są jakieś badania? Bo faktycznie jest tak, że wiele tłuszczów nasyconych nie szkodzi człowiekowi, a wiele nienasyconych roślinnych szkodzi.
Jak chcesz smażyć na tłuszczach nasyconych, to ja obstaję za smalcem - jest tańszy, a i pewnie znacznie smaczniejszy

.
Swoją drogą, aż tyle smażysz, i to wielokrotnie w tym samym tłuszczu? Ja zwykle duszę, a jak smażę to krótko i tłuszcz zwykle wymieniam

.
Re: Olej kokosowy - opinie
: 08 lis 2012, 17:08
autor: hyzop
fantom pisze:No wlasnie panowie chyba mylicie sie. Nienasycone kwasy tluszczowe (szczegolnie wielonienasycone ale rowniez jednonienasycone) sa nieodporne na dlugie smazenie w wysokich temperaturach co powoduje powstawanie szkodliwych substancji. To wlasnie niemal 90% obecnosc nasyconych kwasow tluszczowych w oleju kokosowym powoduje ze idealnie i w sumie jako jedyny tluszcz roslinny nadaje sie do dlugiego i co ciekawsze wielokrotnego smazenia w wysokich temperaturach.
Wychodzi na to, że działa jak smalec, tyle że za dużo większe pieniądze.
Re: Olej kokosowy - opinie
: 08 lis 2012, 17:16
autor: aro05
Re: Olej kokosowy - opinie
: 08 lis 2012, 22:06
autor: fantom
hyzop pisze:fantom pisze:No wlasnie panowie chyba mylicie sie. Nienasycone kwasy tluszczowe (szczegolnie wielonienasycone ale rowniez jednonienasycone) sa nieodporne na dlugie smazenie w wysokich temperaturach co powoduje powstawanie szkodliwych substancji. To wlasnie niemal 90% obecnosc nasyconych kwasow tluszczowych w oleju kokosowym powoduje ze idealnie i w sumie jako jedyny tluszcz roslinny nadaje sie do dlugiego i co ciekawsze wielokrotnego smazenia w wysokich temperaturach.
Wychodzi na to, że działa jak smalec, tyle że za dużo większe pieniądze.
Smalec ma "tylko" 60% tluszczow nasyconych i jest zlozony z innych kwasow tluszczowych co powoduje ze nie jest az tak dobry. Dodatkowo smalec smierdzi a rafinowany olej kokosowy jest bezzapachowy.
Re: Olej kokosowy - opinie
: 16 lis 2012, 21:58
autor: F@E
Ja na nim smażę już z 9 lat i jest ok, to moja opinia...