Strona 1 z 2
maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem
: 27 wrz 2012, 22:45
autor: martinelli
Cześć,
Czy moglibyście mi coś doradzić co jeść i w jakich ilościach w sobotę jak i w samą niedzielę przed biegiem....
Będzie to mój pierwszy maraton i trochę się pogubiłem.
W dniu maratonu ile czasu przed biegiem powinien być ostatni posiłek?
Czy kawa przed biegiem jest niewskazana?
Pozdrawiam
Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem
: 28 wrz 2012, 07:39
autor: LadyE
najlepiej siegnac chyba po cos sprawdzonego

miales tyle czasu nie eksperymentowales ze sniadaniami przed dlugimi wybieganiami?

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem
: 28 wrz 2012, 08:05
autor: kisio
Każdy odpowie Ci co innego, bo każdy jest inny. Jeden zje posiłek 3-4 godziny przed, inny wcale a jeszcze inny wciągnie drugie śniadanie godzinę przed startem. Nikt nie wywróży co dobrze na Ciebie działa.
Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem
: 28 wrz 2012, 10:17
autor: maly89
Jak dla mnie owsianka z dżemem i rodzynkami o 6 rano popita kawką, a potem jeszcze o 7:45 bułka z masłem orzechowym i w drogę

Sprawdziłem taki zestaw już niejednokrotnie i na mnie działa super. Ale czy dla Ciebie nie okaże się zabójczy? Nie mam pojęcia

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem
: 01 paź 2012, 08:58
autor: apaczo
Tym wszystkim którzy ukończyli Maraton Warszawski chylę nisko czoła i życzę dalszych sukcesów w życiu sportowym, zawodowym i rodzinnym.
Ludzie, jesteście WIELCY!
I pamiętajcie, że jeśli potrafiliście pokonać maraton , to nie ma dla was rzeczy niemożliwych!
Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem
: 01 paź 2012, 14:28
autor: MaLiSmO88
Dziękuję bardzo za gratulacje!

Również życzę wszelkich sukcesów

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem
: 09 lis 2012, 10:46
autor: majdan_
Podepnę sie pod temat i zapytam o propozycję najbardziej optymalnego śniadania w dniu zawodów na dychę.
Wydaje mi się, że najlepiej naładowac się doraźnie węglami - czy macie jakies sprawdzone w miarę lekkie śniadania węglowodanowe na 2godz przed biegiem?
Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem
: 09 lis 2012, 13:01
autor: maly89
Przed bieganiem na 10k nie ma sensu ładować się węglami jakoś specjalnie. Bułka z dżemem i starczy jak masz ochotę

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem
: 09 lis 2012, 15:10
autor: majdan_
OK. Dżem to nieee, ale miód owszem

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem
: 09 lis 2012, 15:38
autor: maly89
Ja osobiście lubię też masło orzechowe. Kiedyś gdzieś wyczytałem o nim jako przekąsce przed zawodami, spróbowałem i posmakowało

Ale tak jak mówię na takie rzeczy zwracam uwagę głównie przed dłuższymi biegami.
Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem
: 09 lis 2012, 15:42
autor: kisio
Potwierdzam, razowiec z masłem orzechowym napędzał mi bieg siedmiu dolin :D (no przynajmniej pierwszy odcinek)
Tylko to musi być masło orzechowe, czyli takie zrobione z orzechów a nie pół na pół z dodanym tłuszczem

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem
: 09 lis 2012, 16:33
autor: maly89
Osobiście spożywam tylko i wyłącznie te:
Ponoć są inne mniej przetworzone, ale nie wiem bo nigdy nie szukałem

O tym słyszałem dobre opinie i te wybrałem

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem
: 09 lis 2012, 17:10
autor: kisio
Wkleisz zdjęcie etykietki ze składem? Bo to raczej nie jest masło orzechowe tylko tłuszcz utwardzony o smaku orzechów..
Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem
: 09 lis 2012, 17:28
autor: maly89
Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem
: 09 lis 2012, 17:47
autor: kisio
To nie jest masło orzechowe. Masło orzechowe robi się z orzechów. Ewentualnie można dodać soli.
Olej roślinny, tłuszcz utwardzony, syrop glukozowy - no, samo zdrowie, i dietetyczne jak cholera. Co za chory umysł wymyślił, żeby zrobić masło orzechowe 'light', które polega na dodaniu tłuszczu utwardzonego i glukozy? Co tu jest 'light'?
Czekam jeszcze na odtłuszczoną oliwę z oliwek.. (pewnie wyprodukowaną z margaryny)