Strona 1 z 2

maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem

: 27 wrz 2012, 22:45
autor: martinelli
Cześć,
Czy moglibyście mi coś doradzić co jeść i w jakich ilościach w sobotę jak i w samą niedzielę przed biegiem....
Będzie to mój pierwszy maraton i trochę się pogubiłem.

W dniu maratonu ile czasu przed biegiem powinien być ostatni posiłek?
Czy kawa przed biegiem jest niewskazana?

Pozdrawiam

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem

: 28 wrz 2012, 07:39
autor: LadyE
najlepiej siegnac chyba po cos sprawdzonego ;) miales tyle czasu nie eksperymentowales ze sniadaniami przed dlugimi wybieganiami? ;)

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem

: 28 wrz 2012, 08:05
autor: kisio
Każdy odpowie Ci co innego, bo każdy jest inny. Jeden zje posiłek 3-4 godziny przed, inny wcale a jeszcze inny wciągnie drugie śniadanie godzinę przed startem. Nikt nie wywróży co dobrze na Ciebie działa.

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem

: 28 wrz 2012, 10:17
autor: maly89
Jak dla mnie owsianka z dżemem i rodzynkami o 6 rano popita kawką, a potem jeszcze o 7:45 bułka z masłem orzechowym i w drogę :) Sprawdziłem taki zestaw już niejednokrotnie i na mnie działa super. Ale czy dla Ciebie nie okaże się zabójczy? Nie mam pojęcia :)

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem

: 01 paź 2012, 08:58
autor: apaczo
Tym wszystkim którzy ukończyli Maraton Warszawski chylę nisko czoła i życzę dalszych sukcesów w życiu sportowym, zawodowym i rodzinnym.
Ludzie, jesteście WIELCY!
I pamiętajcie, że jeśli potrafiliście pokonać maraton , to nie ma dla was rzeczy niemożliwych!

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem

: 01 paź 2012, 14:28
autor: MaLiSmO88
Dziękuję bardzo za gratulacje! ;) Również życzę wszelkich sukcesów :)

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem

: 09 lis 2012, 10:46
autor: majdan_
Podepnę sie pod temat i zapytam o propozycję najbardziej optymalnego śniadania w dniu zawodów na dychę.
Wydaje mi się, że najlepiej naładowac się doraźnie węglami - czy macie jakies sprawdzone w miarę lekkie śniadania węglowodanowe na 2godz przed biegiem?

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem

: 09 lis 2012, 13:01
autor: maly89
Przed bieganiem na 10k nie ma sensu ładować się węglami jakoś specjalnie. Bułka z dżemem i starczy jak masz ochotę :)

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem

: 09 lis 2012, 15:10
autor: majdan_
OK. Dżem to nieee, ale miód owszem :)

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem

: 09 lis 2012, 15:38
autor: maly89
Ja osobiście lubię też masło orzechowe. Kiedyś gdzieś wyczytałem o nim jako przekąsce przed zawodami, spróbowałem i posmakowało :) Ale tak jak mówię na takie rzeczy zwracam uwagę głównie przed dłuższymi biegami.

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem

: 09 lis 2012, 15:42
autor: kisio
Potwierdzam, razowiec z masłem orzechowym napędzał mi bieg siedmiu dolin :D (no przynajmniej pierwszy odcinek)

Tylko to musi być masło orzechowe, czyli takie zrobione z orzechów a nie pół na pół z dodanym tłuszczem ;)

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem

: 09 lis 2012, 16:33
autor: maly89
Osobiście spożywam tylko i wyłącznie te:

Obrazek

Ponoć są inne mniej przetworzone, ale nie wiem bo nigdy nie szukałem :) O tym słyszałem dobre opinie i te wybrałem :)

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem

: 09 lis 2012, 17:10
autor: kisio
Wkleisz zdjęcie etykietki ze składem? Bo to raczej nie jest masło orzechowe tylko tłuszcz utwardzony o smaku orzechów..

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem

: 09 lis 2012, 17:28
autor: maly89

Re: maraton warszawski-posiłek dzień przed i przed samym biegiem

: 09 lis 2012, 17:47
autor: kisio
To nie jest masło orzechowe. Masło orzechowe robi się z orzechów. Ewentualnie można dodać soli.

Olej roślinny, tłuszcz utwardzony, syrop glukozowy - no, samo zdrowie, i dietetyczne jak cholera. Co za chory umysł wymyślił, żeby zrobić masło orzechowe 'light', które polega na dodaniu tłuszczu utwardzonego i glukozy? Co tu jest 'light'?

Czekam jeszcze na odtłuszczoną oliwę z oliwek.. (pewnie wyprodukowaną z margaryny)