Strona 1 z 1
Kostki rosołowe
: 12 kwie 2012, 19:04
autor: F@E
Kostka rosołu z kury zawiera 3 procent tłuszczu kury, a zawartość warzyw to poniżej 3 procent. Kostka zawiera jedną dziesiątą procenta suszonego mięsa kurzego. Z punktu widzenia wartości odżywczych nie można uznać kostki za produkt mięsny. Smak tworzą sól, przyprawy oraz substancje pomocnicze, takie jak glutaminian sodu, inozynian disodowy czy też guanylan disodowy, które powodują iż nasz zmysł smaku lepiej wyczuwa aromaty pochodzące z innych składników potrawy.

Re: Kostki rosołowe
: 12 kwie 2012, 19:41
autor: Dota de Guapa
brrr wieki nie uzywalam kostek rosolowych!!! jezeli nie mam akurat zamrozonego ekstraktu z domowego rosolu (odparowany i potem przelany do foremki na lod) to uzywam takiego ze sloiczka z Marks&Spencer - malo chemiczny:)
smacznego biegowego wszystkim:)
Re: Kostki rosołowe
: 12 kwie 2012, 22:14
autor: scieslik
Dota de Guapa ile gotujesz taki wywar do zamrożenia?
Re: Kostki rosołowe
: 13 kwie 2012, 06:14
autor: Dota de Guapa
kilka godzin. Najpierw taki zwykly rosol. Potem powoli na "malym ogniu" az zrobi sie taki bardzo gesty. Najlepiej przelac jak cieply do plastikowych foremek bo jak sie go zostawi do ostygniecia zeby przelac do plastikowych woreczkow to robi sie galaretka i jest ciezko....
pomoglam?
Dota
Re: Kostki rosołowe
: 13 kwie 2012, 08:33
autor: scieslik
Tak, dzięki

Re: Kostki rosołowe
: 13 kwie 2012, 10:09
autor: Dota de Guapa
tylko z rosolem to jest tak, ze trzeba byc w domu....my czesto gotujemy wieczorem przez noc jak czytamy albo ogladamy film...czlowiek zamiesza, wyciagnie szumowiny i ma potem zapas na dlugo!
smacznego biegowego oczywiscie:)