Strona 1 z 1

Miód i wszystko na ten temat...

: 09 lis 2003, 08:11
autor: byn
CZe

Informacje na podstawie strony:

www.pszczoly.pl

1.Miód wielokwiatowy
Według Curyło badane próbki miodu wielokwiatowego zawierają od 1,5 do 10 ug/100 g (3-karotenu (prowitaminy A). Poza tym okazało się, że omawiany produkt odznacza się dużą zawartością krzemu, pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, a także do odnowy skóry, włosów i kości.

W badaniach nad kwasowością Rybak-Chmielewska stwierdziła w 1000 g miodu wielokwiatowego średnio ponad 30 mval wolnych kwasów. Według Wojtackiego częstą domieszkę miodów wielokwiatowych stanowi spadź z drzew iglastych, nadając im specyficzny smak i aromat. Miód ten zawiera ponadto niewielkie ilości wosku i pyłku kwiatowego
Miód pochodzący z kwiatów letnich, ze względu na silniejsze właściwości inhibinowe, znajduje przede wszystkim zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu grypy i chorób z przeziębienia, jak również chorób dolnych dróg oddechowych.

2.
W składzie miodu rzepakowego, podobnie jak w nektarze pochodzącym z kwiatów rzepaku, występują olejki eteryczne, garbniki, związki goryczowe, flawonoidy, biopierwiastki, witaminy z grupy B, K i C, kwas nikotynowy, cholina, a także kumaryna, saponiny, śladowe ilości alkaloidów. We frakcji flawonoidowej (w ilości powyżej 10% w odniesieniu do innych substancji) obecnie są kwercetyna, kemferol, apigenina. Według jednego z autorów miód zawiera średnio 6,3 mg% (3-karotenu. Poza tym charakteryzuje się szczególnie niską zawartością związków mineralnych, lecz o znaczne] przyswajalności przez organizm. Należy do nich między innymi żelazo, będące składnikiem hemoglobiny i transporterem tlenu w organizmie. Przyswajalność tego pierwiastka z miodu wynosi około 63%. Miód rzepakowy należy ponadto do miodów bogatych w bor, tj. pierwiastek niezbędny do budowy tkanki kostnej oraz właściwego funkcjonowania śledziony i tarczycy. Odpowiada on także za właściwe współdziałanie innych pierwiastków w organizmie. Niedobór boru prowadzi do utraty wapnia, fosforu i magnezu oraz powoduje obniżenie poziomu estrogenów, zwłaszcza u kobiet w okresie po menopauzie, co może powodować utratę masy kostnej.
...i inne

http://www.bartpol.com.pl/leki.htm

http://www.zyjzdrowo.internet.pl/masci.htm

http://www.apipol.com.pl/pol/o_firmie_farma.asp

http://resmedica.pl/zdart109910.html

Miód i wszystko na ten temat...

: 09 lis 2003, 12:19
autor: YARO
Dodam tylko że miód rzepakowy o zabarwieniu bardzo jasnym, szybko ulega krystalizacji. Pomimo tego że z zapachu i wyglądu jest malo apetyczny, to w chorobach serca jest zdaniem fachowców najlepszy, maniam, maniam....

Miód i wszystko na ten temat...

: 09 lis 2003, 14:39
autor: byn
...to masz rację!!!!

Miód i wszystko na ten temat...

: 09 lis 2003, 20:52
autor: ulka
Mniam mniam, lubię miodek, nawet w postaci miodu pitnego :)

Miód i wszystko na ten temat...

: 09 lis 2003, 21:09
autor: lecho
Nooo pitny jest chyba najlepszy:oczko:

Miód i wszystko na ten temat...

: 10 lis 2003, 07:36
autor: byn
...można zawsze zrobić samemu!!!!
Pozdrawiam
Dziękuję

Miód i wszystko na ten temat...

: 11 lis 2003, 21:58
autor: raner
Byn jak mozna zawsze zrobić samemu ?
Mam troszkę zapasów miodu w domu ale takiego do jedzienia/nalewania na kanapkę.

a do picia to jak ?

Miód i wszystko na ten temat...

: 11 lis 2003, 22:13
autor: mucherek
Gotujesz brzeczkę z miodu i wody (w odpowiedniej proporcji,  stąd nazwy dwójniak, trójniak itp. - jest to ilość brzeczki, w której jest 1 część miodu (w trójniaku stosunek miód:całość to 1:3, w dwójniaku 1:2 itp), doprawiasz różnymi ziołami, kłączami itp., dokwaszasz sokiem z cytryny, dodajesz matkę drożdżową i odstawiasz, coby fermentowało. Teraz nieźle, bo grzejniki hulają i przy nich fermentacja poszaleje, że hej!

Robiliśmy kiedyś z bratem trójniak - rewelacyjny wyszedł! Chyba 2 lata temu w święta odbiliśmy gąsiorek takiego 2-letniego trójniaka, prawie zapomnianego gdzieś w piwnicy i rewelacja - przebój świąt ;)

A swoją drogą wiedzieliście, że najcięższe miody, półtoraki itp. muszą dojrzewać nawet kilkanaście lat?

Miód i wszystko na ten temat...

: 12 lis 2003, 08:06
autor: JacekZ
Quote: from mucherek on 10:13 pm on Nov. 11, 2003
Gotujesz brzeczkę z miodu i wody
Niestety gotowanie miodu pozbawia go wiekszosci pozytecznych wlasciwosci.

Miód i wszystko na ten temat...

: 12 lis 2003, 22:09
autor: mucherek
To to ja wiem... ale prawdopodobnie fermentacja tym bardziej (choć pewnie niektórzy powiedzą, że wręcz przeciwnie, wzbogaca ;)