Strona 1 z 2

MIODEK

: 04 sie 2003, 08:39
autor: Deck
w zwiazku z popularnoscia specyfiku pozwolilem sobie zamiescic slow pare o miodku zaczerpnietych z periodyku naukowego.

MIOD
Jest on mieszanką około 180 związków, w tym również składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Należą do nich węglowodany (cukry proste i złożone: glukoza, fruktoza, sacharoza, melecytoza), białka (albuminy, globuliny, nukleoproteiny, aminokwasy endo i egzogenne), 28 biopierwiastków, w tym mikroelementy (chrom, cynk, mangan, miedź, molibden, selen i żelazo, które jest całkowicie przyswajalne i w 62% wykorzystywane do odtwarzania hemoglobiny), witaminy (B1, B2, B6, kwas pantotenowy, foliowy, nikotynowy, prowitamina A, C). Miód jest doskonałym produktem odżywczym, a wartość kaloryczna 1kg to 3200-3300kcal. Cukry proste w nim zawarte bezpośrednio wchłaniają się do krwiobiegu, co sprzyja szybkiemu i efektywnemu ich działaniu. Dodatkowe walory miodu to jego detoksykujące, ochronne i uodporniające działanie na organizm. Należy jednak pamiętać, że jego nadmiar odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. :chlip:

PYŁEK KWIATOWY
Jest on  bez wątpienia najwartościowszym, odżywczym produktem roślinnym. Zawiera białka i aminokwasy, cukry proste i złożone, tłuszcze, sterole, flawonoidy, karotenoidy, nukleoproteidy, witaminy i sole mineralne. Białko pyłku obfituje w aminokwasy zarówno endo jak i egzogenne. Spośród egzogennych na szczególne podkreślenie zasługuje arginina zwiększająca o organizmie ilość tlenku azotu, który obniżając napięcie ścian naczyń krwionośnych działa rozkurczowo szczególnie na naczynia więńcowe. Pyłek jest również wielkim rezerwuarem witamin i bioflawonów. Występują w nim prowitamina A, witaminy C, E, B1, B2, B3, B6, B12, PP, kwas foliowy, a także kwercetyna. Są to w większości tzw. antyoksydanty. Wykazuje on również działanie antybakteryjne, regenerujące, uodporniające, odtruwające i lecznicze. Kuracja pyłkiem wymaga dłuższego czasu jej stosowania, ponieważ jego działanie jest powolne, ale w konsekwencji daje długotrwałą poprawę stanu zdrowia.

PIERZGA
Zwana jest także pszczelim chlebem, jest to pyłek z dodatkiem miodu oraz wydzieliny gruczołu ślinowego pszczoły, poddany fermentacji mlekowej służącej jego zakonserwowaniu. W pierzdze jest więcej wolnych aminokwasów co powoduje, że białko jej jest bardziej aktywne biologicznie i znacznie łatwiej przyswajalne. Jest pokarmem białkowym o dużej koncentracji witamin, składników mineralnych i substancji biotycznych. Z tych też względów ma ona szczególny wpływ na wzrost odporności organizmu. Wskazaniem do jej podawania są stany wyczerpania psychofizycznego, niedokrwistość oraz stany rekonwalescencji po przebytych chorobach, urazach i zabiegach operacyjnych.

MLECZKO PSZCZELE
Jest to wydzielina gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic. Zawiera ono duże ilości białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i biopierwiastków. Może również zawierać substancje hormonalne takie jak estradiol, progesteron, testosteron. Mleczko pszczele jest idealnym zestawem biostymulatorów i składników pokarmowych wpływających szczególnie na stan odżywienia, wykazując przy tym działanie bakteriobójcze i bodźcowe. Poprawia samopoczucie, zwiększa aktywność życiową oraz tolerancję wysiłku fizycznego.

PROPOLIS
Jest to kit pszczeli, w odróżnieniu od pozostałych produktów nie posiada walorów odżywczych, ale najwyższą wartość antybiotyczną i szerokie spektrum działania przeciwdrobnoustrojowego, obejmującego bakterie, wirusy, grzyby i pierwotniaki. Ze względu na swoje wielokierunkowe działanie przeciwzapalne może być wykorzystywany w prewencji różnych infekcji, które często powodują nagłą absencję sportowców w zawodach. Ze względu na fakt, że niektóre osoby mogą być na niego uczulone, należy wcześniej przeprowadzić próbę testową.

Wielorakość składników zawartych w produktach pszczelich powoduje, że są one szczególnie wskazane dla sportowców. Ich walory odżywcze i lecznicze zostały potwierdzone przez wielu autorów. Podawanie pyłku żołnierzom miało wpływ na ich lepszą aklimatyzację do warunków subtropikalnych, co manifestowało się lepszymi czasami w biegu na 1000m. Natomiast, u pływaków stwierdzono nieznacznie większą pojemność życiową oraz wyraźny wzrost odporności na zakażenia górnych dróg oddechowych. Stosowanie pyłku u alpinistów powodowało poprawę morfologii krwi.

DAWKOWANIE
Miód 60-150g/dzień
Pyłek 15-30g/dzień
Pierzga 10-15g/dzień
Mleczko 50-150mg/dzień

Są to fragmenty artykułu pt. Miód i inne produkty pszczele w naturalnym wspomaganiu; Medicina Sportiva vol.3, suppl.1, 1999.

MIODEK

: 04 sie 2003, 09:46
autor: romek
Dzięki Deck :). Z początku myślałem, że to coś a propos jednego pana od naszej polszczyzny:ble:

MIODEK

: 04 sie 2003, 10:15
autor: Ojla
Jeśli jeszcze dodałbyś coś na temat rodzajów miodków byłabym Ci wdzięczna. Np kiedy jaki rodzaj jes polecany.
Wczoraj przywiozłam 3 miodki: spadziowy, gryczany i rzepakowy. Czy to prawda, że najlepszy jest akacjowy (tego niestety nie było)?
Jola

MIODEK

: 04 sie 2003, 12:24
autor: raner
fajnie ja mam zapasy miodu prosto od przczelarza , nie zadne tam z  fabryki czy  marketu z róznymi  domieszkami i woda ale czysty miód .
mam rzepakowy , akacjowy i lipowy . Mi z tych 3 rodzaji najbardziej smakuje akacjowy.

MIODEK

: 04 sie 2003, 14:19
autor: artur
aha to dlatego tak mi forma spadla - nie jadlem juz pol roku. cala zime wprowadzam razem ze serem bialym, ok. 3 kg

MIODEK

: 04 sie 2003, 15:44
autor: romek
Nie rozumiem tylko czemu pyłek kwiatowy jest taki obrzydliwy. Miód jest miodzio :) - ale pyłek, brrrrrrrr :wrrwrr:

Re: MIODEK

: 08 lip 2014, 13:21
autor: Tomaszrunning
Ja spożywam miód codziennie
Rano z musli lub poridżem miód gorzki z kasztanowców ( mam szczęście mieć w rodzinie przczelnika) a po treningach w oknie anabolicznym kosumuję miód spadziowy.
Lipowe, z akacji lub cytrusów jem tylko jak mam straszne łaknienie na słodycze...
Miód rządzi!

Re: MIODEK

: 08 lip 2014, 13:23
autor: Tomaszrunning
Ojla pisze:Jeśli jeszcze dodałbyś coś na temat rodzajów miodków byłabym Ci wdzięczna. Np kiedy jaki rodzaj jes polecany.
Wczoraj przywiozłam 3 miodki: spadziowy, gryczany i rzepakowy. Czy to prawda, że najlepszy jest akacjowy (tego niestety nie było)?
Jola
Będę widział się z wujek pszczelarzem w ten weekend, przepytał go dobrze. Poza tym jest kolarzem i wie o co chodzi z punktu widzenia sportowego! Dam znać

Re: MIODEK

: 08 lip 2014, 14:19
autor: akatasz
Obrazek No i złota łapata wędruje do Tomaszrunning, naprawde szczere gratulacje za nagrodę górnika roku ;-) - odkopać wątek z 2003 roku i jeszcze odpowiadać użytkownikom, którzy, prawdopodobnie, dawno tutaj nie siedzą :bum:

Re: MIODEK

: 08 lip 2014, 14:49
autor: Qba Krause
tak to jest jak ktoś chce zdobyć reputację :)

Re: MIODEK

: 08 lip 2014, 15:04
autor: Tomaszrunning
:hahaha: :hahaha: :hahaha:
Nawet nie patrzyłem na datę!
Wpisałem w wyszukiwarce "pierzga" i byłem zdziwiony, że nie ma zainteresowania tak ważnym tematem!
Jak to z tą reputacją? Reanimator forum? :hejhej:

Re: MIODEK

: 08 lip 2014, 15:12
autor: Qba Krause
chyba nekrofil :D

Re: MIODEK

: 11 lip 2014, 14:21
autor: struspedziwiatr
Wątek stary i realia też się zmieniły.
Deck pisze: Wielorakość składników zawartych w produktach pszczelich
Coraz więcej miodu sprowadza się z Chin, bo tańszy. Może zawierać antybiotyki i metale ciężkie. Trzeba uważać na miody "wyprodukowane w UE i krajach _spoza_ UE" (te tańsze). IMHO lepiej kupować droższy, pochodzący z Polski (nawet kosztem ilość spożycia). Tutaj też nie ma gwarancji. Miód może być wytwarzany przez dokarmianie pszczół cukrem i wtedy całe to zbawienne działanie bierze w łeb..

Re: MIODEK

: 11 lip 2014, 15:11
autor: katekate
odkąd pamiętam psczelarze zawsze dokarmiali pszczoły cukrem
a wiesz, dlaczego?
bo zabierają im miód :oczko: i jakis suplement pszczółki muszą otrzymać
natomiast miód z tym cukrem nie ma nic wspólnego, bo pszczoła wytwarza miód poprzez wymieszanie jej sliny z pyłkiem-nie cukrem :oczko:
czasem pszczelarze oszukują dosypując cukier z wodą do miodu :ojoj: świństwo :oczko:
ale miód który wysyłają dalej ze swojej pasieki zawsze jest 'czysty', bo jego skład jest zawsze badany
pozdro

Re: MIODEK

: 11 lip 2014, 15:45
autor: MEL.
struspedziwiatr pisze:Wątek stary i realia też się zmieniły.
... i pszczół coraz mniej. :(