Chia - szałwia hiszpańska - "idealny izotonik"?
: 31 lip 2011, 19:23
Zainspirowany Urodzonymi biegaczami których przeczytałem już jakiś czas temu, postanowiłem spróbować słynnej Chia. Czy ktoś miał już z nią styczność jako napojem? Ja zamierzam spróbować tego w najbliższym czasie - czy może być to "idealny izotonik"?
"Tarahumański" przepis zaczerpnięty z książki to
Nasiona szałwi hiszpańskiej - ok 1-2 łyżeczek na kubek
cukier - chyba obojętnie ok 1-2 łyżki
sok z 1 limonki - najlepiej świeżo wyciśnięty
woda źródlana
znaleziony w necie przepis z chia:
2 łyżeczki nasion chia
¾ filiżanki kiełków gryki
1 jabłko pokrojone w kostkę
1 pomarańcza pokrojona w kostkę
woda źródlana
Można dodać trochę swojej ulubionej jagody np.: goji, morwy lub żurawiny.
Poniżej opis szałwii
Nasiona chia są doskonałym źródłem kwasów omega -3, -6, antyoksydanótw i błonnika.
Chia zwana również szałwią hiszpańską (łac. Salvia hispanica) - rodzaj: szałwia, rodzina: jasnotowate, pochodzi z Doliny Meksyku. Prawdopodobnie jest to najbardziej odżywczy pokarm występujący w przyrodzie.
Stanowiła ona podstawę żywności plemion Azteków oraz Majów ze względu na swoje właściwości energetyczne oraz wytrzymałość. Roślina ta była uprawiana przez Azteków jako jeden z pięciu najważniejszych pokarmów. Po przybyciu Hiszpanów do Meksyku, chia prawie wyginęła z przyczyn religijnych oraz kulturowych.
Obecnie jest ona znowu uprawiana na szeroką skalę stanowiąc najbogatsze źródło kwasów omega-3. Ponadto, ta bezglutenowa i wolna od składników modyfikowanych genetycznie roślina zawiera również białko, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, antyoksydanty oraz imponującą listę witamin i minerałów. Olej z nasion chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zakłada się, że jest to optymalna równowaga egzogennych kwasów tłuszczowych, które są uznawane za konieczne dla zdrowego ciała i umysłu.
Nasiona chia świetnie nadają się dla sportowców ze względu na swoje właściwości hydrofilowe tzn. mogą one wchłaniać i zatrzymywać wodę. Mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi dzięki czemu wspaniale wspomagają nawilżanie organizmu. Badania wykazały również, że nasiona chia spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste. Uważa się, że nasiona te mogą być korzystne dla diabetyków ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów.
Nasiona chia w połączeniu z woda tworzą żel (podobnie jak siemię lniane).
Żel ten w układzie pokarmowym pomaga zapobiegać zbyt szybkiemu wchłanianiu niektórych węglowodanów. Nasiona te mogą również pomóc tym, którzy chcą schudnąć poprzez powodowanie uczucia sytości oraz zmniejszenie uczucia głodu między posiłkami.
Nasion chia nie trzeba mielić, gdyż są stosunkowo łatwo trawione po dokładnym pogryzieniu. Można również zmielić nasiona chia w młynku do kawy i dodawać do sałatek lub podawać z owocami.
Sposób użycia : 1 raz dziennie dodawać 1½ łyżeczki do ulubionej potrawy lub napoju (starannie wymieszać ponieważ mieszanina gęstnieje).
"Tarahumański" przepis zaczerpnięty z książki to
Nasiona szałwi hiszpańskiej - ok 1-2 łyżeczek na kubek
cukier - chyba obojętnie ok 1-2 łyżki
sok z 1 limonki - najlepiej świeżo wyciśnięty
woda źródlana
znaleziony w necie przepis z chia:
2 łyżeczki nasion chia
¾ filiżanki kiełków gryki
1 jabłko pokrojone w kostkę
1 pomarańcza pokrojona w kostkę
woda źródlana
Można dodać trochę swojej ulubionej jagody np.: goji, morwy lub żurawiny.
Poniżej opis szałwii
Nasiona chia są doskonałym źródłem kwasów omega -3, -6, antyoksydanótw i błonnika.
Chia zwana również szałwią hiszpańską (łac. Salvia hispanica) - rodzaj: szałwia, rodzina: jasnotowate, pochodzi z Doliny Meksyku. Prawdopodobnie jest to najbardziej odżywczy pokarm występujący w przyrodzie.
Stanowiła ona podstawę żywności plemion Azteków oraz Majów ze względu na swoje właściwości energetyczne oraz wytrzymałość. Roślina ta była uprawiana przez Azteków jako jeden z pięciu najważniejszych pokarmów. Po przybyciu Hiszpanów do Meksyku, chia prawie wyginęła z przyczyn religijnych oraz kulturowych.
Obecnie jest ona znowu uprawiana na szeroką skalę stanowiąc najbogatsze źródło kwasów omega-3. Ponadto, ta bezglutenowa i wolna od składników modyfikowanych genetycznie roślina zawiera również białko, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, antyoksydanty oraz imponującą listę witamin i minerałów. Olej z nasion chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zakłada się, że jest to optymalna równowaga egzogennych kwasów tłuszczowych, które są uznawane za konieczne dla zdrowego ciała i umysłu.
Nasiona chia świetnie nadają się dla sportowców ze względu na swoje właściwości hydrofilowe tzn. mogą one wchłaniać i zatrzymywać wodę. Mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi dzięki czemu wspaniale wspomagają nawilżanie organizmu. Badania wykazały również, że nasiona chia spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste. Uważa się, że nasiona te mogą być korzystne dla diabetyków ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów.
Nasiona chia w połączeniu z woda tworzą żel (podobnie jak siemię lniane).
Żel ten w układzie pokarmowym pomaga zapobiegać zbyt szybkiemu wchłanianiu niektórych węglowodanów. Nasiona te mogą również pomóc tym, którzy chcą schudnąć poprzez powodowanie uczucia sytości oraz zmniejszenie uczucia głodu między posiłkami.
Nasion chia nie trzeba mielić, gdyż są stosunkowo łatwo trawione po dokładnym pogryzieniu. Można również zmielić nasiona chia w młynku do kawy i dodawać do sałatek lub podawać z owocami.
Sposób użycia : 1 raz dziennie dodawać 1½ łyżeczki do ulubionej potrawy lub napoju (starannie wymieszać ponieważ mieszanina gęstnieje).