Strona 1 z 3

Chia - szałwia hiszpańska - "idealny izotonik"?

: 31 lip 2011, 19:23
autor: piter82
Zainspirowany Urodzonymi biegaczami których przeczytałem już jakiś czas temu, postanowiłem spróbować słynnej Chia. Czy ktoś miał już z nią styczność jako napojem? Ja zamierzam spróbować tego w najbliższym czasie - czy może być to "idealny izotonik"?

"Tarahumański" przepis zaczerpnięty z książki to

Nasiona szałwi hiszpańskiej - ok 1-2 łyżeczek na kubek
cukier - chyba obojętnie ok 1-2 łyżki
sok z 1 limonki - najlepiej świeżo wyciśnięty
woda źródlana

znaleziony w necie przepis z chia:

2 łyżeczki nasion chia

¾ filiżanki kiełków gryki

1 jabłko pokrojone w kostkę

1 pomarańcza pokrojona w kostkę

woda źródlana

Można dodać trochę swojej ulubionej jagody np.: goji, morwy lub żurawiny.


Poniżej opis szałwii

Nasiona chia są doskonałym źródłem kwasów omega -3, -6, antyoksydanótw i błonnika.
Chia zwana również szałwią hiszpańską (łac. Salvia hispanica) - rodzaj: szałwia, rodzina: jasnotowate, pochodzi z Doliny Meksyku. Prawdopodobnie jest to najbardziej odżywczy pokarm występujący w przyrodzie.
Stanowiła ona podstawę żywności plemion Azteków oraz Majów ze względu na swoje właściwości energetyczne oraz wytrzymałość. Roślina ta była uprawiana przez Azteków jako jeden z pięciu najważniejszych pokarmów. Po przybyciu Hiszpanów do Meksyku, chia prawie wyginęła z przyczyn religijnych oraz kulturowych.
Obecnie jest ona znowu uprawiana na szeroką skalę stanowiąc najbogatsze źródło kwasów omega-3. Ponadto, ta bezglutenowa i wolna od składników modyfikowanych genetycznie roślina zawiera również białko, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, antyoksydanty oraz imponującą listę witamin i minerałów. Olej z nasion chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zakłada się, że jest to optymalna równowaga egzogennych kwasów tłuszczowych, które są uznawane za konieczne dla zdrowego ciała i umysłu.

Nasiona chia świetnie nadają się dla sportowców ze względu na swoje właściwości hydrofilowe tzn. mogą one wchłaniać i zatrzymywać wodę. Mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi dzięki czemu wspaniale wspomagają nawilżanie organizmu. Badania wykazały również, że nasiona chia spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste. Uważa się, że nasiona te mogą być korzystne dla diabetyków ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów.
Nasiona chia w połączeniu z woda tworzą żel (podobnie jak siemię lniane).
Żel ten w układzie pokarmowym pomaga zapobiegać zbyt szybkiemu wchłanianiu niektórych węglowodanów. Nasiona te mogą również pomóc tym, którzy chcą schudnąć poprzez powodowanie uczucia sytości oraz zmniejszenie uczucia głodu między posiłkami.
Nasion chia nie trzeba mielić, gdyż są stosunkowo łatwo trawione po dokładnym pogryzieniu. Można również zmielić nasiona chia w młynku do kawy i dodawać do sałatek lub podawać z owocami.
Sposób użycia : 1 raz dziennie dodawać 1½ łyżeczki do ulubionej potrawy lub napoju (starannie wymieszać ponieważ mieszanina gęstnieje).

Re: Chia - szałwia hiszpańska - "idealny izotonik"?

: 01 sie 2011, 21:21
autor: Svolken
Czegoś mi brakuje w tym przepisie Tarahumara, bo jeśli jedynym płynem ma być sok z 1 limonki, to to będzie papka, a nie płyn do picia.

Re: Chia - szałwia hiszpańska - "idealny izotonik"?

: 01 sie 2011, 21:45
autor: kachita
Hm, tak sobie myślę, że skoro w przepisie jest napisane "1-2 łyżeczki na kubek" to zapewne chodzi o kubek wody...

Re: Chia - szałwia hiszpańska - "idealny izotonik"?

: 01 sie 2011, 22:51
autor: piter82
no tak, do reszty dolewamy wodę :-)

Re: Chia - szałwia hiszpańska - "idealny izotonik"?

: 02 sie 2011, 06:28
autor: Svolken
piter82 pisze:no tak, do reszty dolewamy wodę :-)
Dobrze, że wodę a nie kozie mleko ;)
Mam tych ziaren podobnych do maku cały słoik i czasami biorę łyżeczkę w paszczę i zapijam wodą. Na jedno wychodzi gdzie się to miesza ;)

Re: Chia - szałwia hiszpańska - "idealny izotonik"?

: 02 sie 2011, 09:14
autor: piter82
generalnie trzeba odczekać jakiś czas, żeby ziarna dobrze wchłonęły wodę, należy je też dobrze pogryźć żeby dobrze się strawiły.
A poza tym czujesz jakieś korzyści spożywając te nasiona?

Re: Chia - szałwia hiszpańska - "idealny izotonik"?

: 02 sie 2011, 09:33
autor: Svolken
Nie jestem obiektywny, ale...napewno nie mam problemów z nagłą potrzebą picia. Jak widziałem na Biegu Powstania Warszawskiego, gdzie dystans był 5 i 10km, ludzi z pasami i bidonami to trochę się zdziwiłem. Czyli nasionka chyba nawadniają :)

Re: Chia - szałwia hiszpańska - "idealny izotonik"?

: 02 sie 2011, 12:23
autor: Dyd
Można te nasiona dostać w normalnym markecie ?
Jak widziałem na Biegu Powstania Warszawskiego, gdzie dystans był 5 i 10km, ludzi z pasami i bidonami to trochę się zdziwiłem
Za bardzo wzieli bieg do siebie :D
A moze po prostu mysleli, ze beda wygladali bardziej "cool" z bidonami u boku :P

Re: Chia - szałwia hiszpańska - "idealny izotonik"?

: 02 sie 2011, 12:34
autor: kisio
Im bardziej masowe 5 lub 10km tym więcej ludzi z pasami, bukłakami, zapasem żeli na 160km, najczęściej wysmarowanych od stóp do głów maściami na stawy, w ściągaczach na kolanach i ze strapami na łydkach ;)

Re: Chia - szałwia hiszpańska - "idealny izotonik"?

: 02 sie 2011, 12:42
autor: piter82
Dyd pisze:Można te nasiona dostać w normalnym markecie ?
jedyne, gdzie udało mi się je dostać to internet, choć pytałem już we wielu sklepach ze zdrową żywnością jako stały ich bywalec , nawet na zamówienie nie ma - a w marketach to zapomnij :-)

Re: Chia - szałwia hiszpańska - "idealny izotonik"?

: 02 sie 2011, 12:49
autor: Svolken
planetazdrowie i po kłopocie ;)

Re: Chia - szałwia hiszpańska - "idealny izotonik"?

: 02 sie 2011, 15:25
autor: Dyd
dzieki za sugestie, poszukam w Planecie Zdrowie a jak nie to w sieci :)

Re: Chia - szałwia hiszpańska - "idealny izotonik"?

: 04 sie 2011, 10:18
autor: zaba30
ja kupiłem tutaj:
http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=2789&page=
sprzedają jeszcze po 0.25,0.5 i 2 kg

Re: Chia - szałwia hiszpańska - "idealny izotonik"?

: 04 sie 2011, 12:46
autor: Dyd
Zgodnie z przepisami europejskimi, nasiona chia zostały zatwierdzone jako nowa żywność (Novel Foods) i można je spożywać WYŁĄCZNIE jako składnik wypieków, maksymalna zawartość 5%. Proszę zauważyć, że nie ponosimy odpowiedzialności za inne użycie (inne niż zatwierdzone przez Unię Europejską) tych nasion.
ciekawy fragment :)

Re: Chia - szałwia hiszpańska - "idealny izotonik"?

: 04 sie 2011, 13:11
autor: Svolken
Zgodnie z przepisami....wszystkim się zajmują tylko nie tym co trzeba.