Strona 1 z 8

na jakim tłuszczu smażyć?

: 10 lip 2011, 12:13
autor: kamilj
od pewnego czasu mówi się dużo nt dobrych i złych tłuszczów, kwasów nisko, wysokonasyconych, omega 3, 6 ite, itd. myślałem, że oliwa z oliwek jest dobrym tłuszczem, a tu ktoś mi mówi, że do smażenia w ogóle jej nie powinno się używać. w związku z czym mam pytanie, który tłuszcz najlepiej smażyć, żeby nie dostać raka i w ogóle być wiecznie pięknym i młodym? ;) czekam na odpowiedź, bo obiecałem mojej kobiecie zrobić dziś naleśniki :)

Re: na jakim tłuszczu smażyć?

: 10 lip 2011, 12:17
autor: Qba Krause
do naleśników nigdy nie stosuję tłuszczu, żadnego, na patelni teflonowej nie ma prawa nic przywrzeć.
do tego takie naleśniki są smaczniejsze :)

pozdrawiam z kuchni.

Re: na jakim tłuszczu smażyć?

: 10 lip 2011, 13:10
autor: Kangoor5
Oliwa z oliwek jest dobrym tłuszczem ale do smażenia w ogóle nie powinno się jej używać ;-)
Do smażenia najlepszy jest rafinowany olej rzepakowy. Z tego względu, że w wysokiej temperaturze nie rozkłada się on na związki szkodliwe dla organizmu (a właściwie to się rozkłada, ale w temperaturze najwyższej ze wszystkich olejów). Najzdrowsze oleje (jeśli chodzi o zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6) spożywa się na zimno, a niektóre nawet przechowuje się w lodówce.

Re: na jakim tłuszczu smażyć?

: 10 lip 2011, 13:44
autor: kamilj
Kangoor5 pisze:Oliwa z oliwek jest dobrym tłuszczem ale do smażenia w ogóle nie powinno się jej używać ;-)
Do smażenia najlepszy jest rafinowany olej rzepakowy. Z tego względu, że w wysokiej temperaturze nie rozkłada się on na związki szkodliwe dla organizmu (a właściwie to się rozkłada, ale w temperaturze najwyższej ze wszystkich olejów). Najzdrowsze oleje (jeśli chodzi o zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6) spożywa się na zimno, a niektóre nawet przechowuje się w lodówce.
to jest przydatna informacja o tym wyrafinowanym oleju. w takim razie zaraz biegnę do sklepu. aha, każdy rzepakowy jest rafinowany, czy trzeba jakoś go specjalnie szukać? edit: już sprawdziłem, rafinowany to ten najtańszy.
taki (o)mega zdrowy mam już w lodówce, niedawno zakupiłem i wpierdzielam w dużych ilościach. co nie znaczy, że zrezygnuję z naleśników, kurczaka curry i jajecznicy ;)

Re: na jakim tłuszczu smażyć?

: 10 lip 2011, 14:21
autor: Kanas78
Po prostu polski rzepakowy olej. Wg specjalistow od zywienia dla nas Polakow najlepszy i przedwszystkim o wiele tanszy od oliwy. Nie przesadz z olejem, bo Ci wyjda za tluste :)

Smacznego :)
Ps mi sie ostatnio nalesniki nie udaly :smutek: (zwalilam na patelnie, bo nie jest patelnia do nalesnikow, ale chyba do konca ciasto mi nie wyszlo takie, jak powinno byc), ale sprobuje jeszcze raz

Re: na jakim tłuszczu smażyć?

: 10 lip 2011, 14:44
autor: Aniad1312
Kanas78, ja ostatnio daję do naleśników mąkę z pełnego przemiału i już mnie tak żołądek nie naparza, jak po zwykłej tortowej :hejhej: i smak lepszy ;)

Re: na jakim tłuszczu smażyć?

: 10 lip 2011, 15:06
autor: kamilj
wyszły całkiem ok. na rzepakowym "uniwersalnym", właśnie wcinamy zdrowe biegowe naleśniczki, żeby były siły na trening. dzięki za rady, zdrówko!

Re: na jakim tłuszczu smażyć?

: 10 lip 2011, 15:23
autor: Kanas78
Mi ciasto wyszło za gęste, za dużo mąki dałam, ale wtedy to wogóle miałam zły dzień-wiedziałam, że nie pójdę biegać, odnowiła się kontuzja a jak jestem wściekła, to nic mi w kuchni nie wychodzi :D

Re: na jakim tłuszczu smażyć?

: 10 lip 2011, 19:51
autor: F@E
Palmowy, ryżowy, kokosowy te są najlepsze bo mają największą tmp. dymienia. Ja osobiście używam kokosowego.

Re: na jakim tłuszczu smażyć?

: 10 lip 2011, 20:12
autor: Kanas78
Rzepakowy również ma wysoką temp. dymienia i niczym nie ustępuje palmowemu.
A tak wogóle jeśli już mowa o temperaturze dymienia, najwyższą ma klarowane masło.

Re: na jakim tłuszczu smażyć?

: 10 lip 2011, 20:21
autor: Kanas78
Pozatym palmowy i kokosowy zawierają tylko nasycone kwasy tłuszczowe, wiec trzeba ostroznie. Dieta powinna zawierac zbilansowana ilosc kwasow jedno i wielonasyconych.

Re: na jakim tłuszczu smażyć?

: 10 lip 2011, 20:42
autor: wolf1971
Santiago pisze:a propos naleśników, czy one są naprawdę zdrowe ? nie są przypadkiem ciężko strawne czy coś podobnego ?
Spróbuj. Są przepyszne z cukrem pudrem :hahaha:

Re: na jakim tłuszczu smażyć?

: 10 lip 2011, 20:57
autor: jass1978
Kiedyś w Wyborczej był wywiad z taką Panią Profesor co się fachowo tym zajmuje. Mówiła, że smażenie na oleju to śmierć - raka można dostać. Jak smażyć to tylko na smalcu. A najlepiej nie smażyć wogóle.

Re: na jakim tłuszczu smażyć?

: 10 lip 2011, 21:02
autor: wolf1971
jass1978 pisze:Kiedyś w Wyborczej był wywiad z taką Panią Profesor co się fachowo tym zajmuje. Mówiła, że smażenie na oleju to śmierć - raka można dostać. Jak smażyć to tylko na smalcu. A najlepiej nie smażyć wogóle.
Toć to profanacja smalcu :hej: Najlepszy jest domowy ze skwarkami z chlebem i małosolnym :sss:

Re: na jakim tłuszczu smażyć?

: 10 lip 2011, 21:03
autor: Svolken
jass1978 pisze:Kiedyś w Wyborczej był wywiad z taką Panią Profesor co się fachowo tym zajmuje. Mówiła, że smażenie na oleju to śmierć - raka można dostać. Jak smażyć to tylko na smalcu. A najlepiej nie smażyć wogóle.
życie to pewna śmierć....tak w ogóle :)