Dieta Atkinsa w formie ciekawostki - odgrzewane
: 06 maja 2011, 16:59
Jak ktoś stosuje i jeżeli ktoś chce zastosować to niech przeczyta :D
S-s pisze:Dieta Atkinsa jest dietą niskowęglowodanową, wysokotłuszczową i bogatą w białko. Została ona opracowana i spopularyzowana przez amerykańskiego lekarza, Roberta Atkinsa.
W 1972 roku ukazała się książka Dr. Atkins Diet Revolution w której przedstawiono zalecenia dietetyczne mające według autora przyczyniać się do poprawy stanu zdrowia.
Jednym z podstawowychy założeń diety Atkinsa była maksyma, że można chudnąć jedząc dowolną ilość białek i tłuszczy pod warunkiem drastycznego ograniczenia spożycia węglowodanów. W miarę upłyywu lat dieta ewoluowała i doczekała się wielu modyfikacji.
Książka cieszyła się znaczną popularnością w USA - sprzedano ponad 10 mln egzemplarzy Znajdowała się ona przez 158 tygodni na liście best-sellerów New York Timesa. Miliony Amerykanów zaczęły odżywiać się zgodnie z zaleceniami diety Atkins, a dieta ta znalazła zwolenników w każdym zakątku świata, nie wyłączając Polski.
Dieta Atkinsa zakłada 3 fazy:
- fazę wprowadzającą, kiedy spożywać wolno maksymalnie 20 g węglowodanów na dobę,
- fazę osiągania prawidłowej wagi
- fazę "na całe życie", gdzie ilość dozwolonych węglowodanów na dobę waha się w indywidualnie ustalonych granicach, jednakże nigdy nie przekracza 100 g dziennie
Jest to prawdopodobnie najlepiej przebadana dieta ze wszystkich diet niskowęglowodanowych. Ogólnie rzecz biorąc, zawiodła wszędzie, gdzie poddawano ją próbie. Okazała się m.in. nieskuteczna w leczeniu migreny i, na dłuższą metę, otyłości
Dieta Atkinsa niesie za sobą przede wszystkim ryzyko dla zdrowia. Długotrwałe spożycie dużych ilości wysoce nasyconych tłuszczy zwiększa ryzyko chorób serca i raka. Dodatkowo dieta Atkinsa ze względu na eliminację produktów zawierających węglowodany zwykle jest uboga w witaminy E, A, tiaminę, B6, kwas foliowy oraz w wapń, magnez, żelazo, cynk, potas i przede wszystkim w błonnik.
Należy podkreślić z całą mocą iż leżące u podstaw diety Atkinsa stwierdzenie o chudnięciu przy jedzeniu dowolnych ilości białka i tłuszczy w połączeniu z brakiem węglowodanów w diecie jest fałszywe. O ile ilość kalorii pochodzących z białek i tłuszczy będzie większa niż nasze zapotrzebowanie, będziemy tyć!
W odniesieniu do zagadnień związanych z kształtowaniem sportowej sylwetki i zdrowym odżywianiem dieta Atkinsa łamie kilka podstawowych zasad:
- nie zapewnia ona różnorodności dietetycznej niezbędnej do dostarczania wszystkich niezbędnych składników
- eliminuje całkowicie szeroką game produktów spożywczych czyniąc dietę monotonną, co powoduje że wiele osób nie jest w stanie kontynuować takiej diety przez dłuższy czas
- poprzez eliminację węglowodanów wpływa negatywnie na zdolność do uprawiania sportów
- może nieść ze sobą negatywne konsekwencje dla zdrowia, potwierdzone naukowo
- nie zawiera wystarczającej ilości błonnika co oprócz stymulacji apetytu, kłopotów z wydalaniem i generalnie pracą przewodu pokarmowego zwiększa ryzyko raka, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i otyłości.
- dieta Atkinsa jest wyłącznie systemem dietetycznym, nie propaguje aktywności fizycznej
- skupia się na utracie wagi a nie na utracie tkanki tłuszczowej
Na skali zdrowych diet od 10 (dieta doskonała) do minus 10 (dieta fatalna) diecie Atkinsa przyznalibyśmy minus 7.
Diety Atkinsa absolutnie nie mogą stosować osoby chore na nadciśnienie, miażdżycę, schorzenia nerek oraz posiadające wysoki poziom cholesterolu we krwi.