A oto przepis na spaghetti ze szpinakiem i sosem ¶mietanowo-pieczarkowym. W moim prywatnym rankingu jest to pasta no 1 ex equo ze spaghetti bolognese, o którym pisa³am wczoraj.
To potrawa wegetariañska.
SK£ADNIKI
- 1 opakowanie makaronu
- 1 torebka mro¿onego szpinaku
- 25 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 3 z±bki czosnku (je¿eli kto¶ lubi, mo¿e byæ wiêcej

)
- 1 ¶mietana
- 15 dkg ¿ó³tego startego sera (najlepiej parmezan)
- ³y¿ka m±ki
- mas³o do sma¿enia
- ga³ka muszkato³owa
- sól, pieprz, curry, bazylia
Czas przygotowania: 45 minut
Przygotowanie szpinaku:
Rozmro¿ony szpinak gotowaæ 20 minut mieszaj±c, ¿eby siê nie przypali³ i dodaj±c kolejno czosnek, 3 ³y¿ki ¶mietany, zasma¿kê i przyprawy.
Pieczarki:
Pokrojon± cebulkê dusiæ na mase³ku przez oko³o 15 minut. Nastêpnie dodaæ drobno pokrojone pieczarki, przyprawiæ i dusiæ kolejne 15 minut. By pieczarki zachowa³y pierwotny kolor, dodaæ odrobinê soku z cytryny.
Sos ¶mietanowy:
¦mietanê z odrobin± wody zagrzaæ na ma³ym ogniu, dodaæ ¿ó³ty ser i ga³kê muszkato³ow±, nastêpnie mieszaj±c zagotowaæ. Wlaæ sos do pieczarek i wymieszaæ.
Ugotowany makaron wymieszaæ ze szpinakiem i polaæ sosem.
Pasta palce lizaæ.
Smacznego!
