Legalny doping? Proszek Do pieczenia
: 30 lip 2010, 16:19
http://www.tvn24.pl/12694,1667214,0,1,l ... omosc.html
Duńczycy znaleźli sposób na wspomaganie swojego organizmu - tamtejsi sportowcy wyczynowi stosują... proszek do pieczenia, który pomaga w neutralizacji powstawania kwasu mlekowego w mięśniach. Co ciekawe, taki "doping" jest absolutnie legalny.
Działająca pod egidą państwa duńska organizacja sportu wyczynowego Team Denmark prowadzi badania nad proszkiem do pieczenia, który jest stosowany m.in. przez kolarzy, biegaczy, pływaków i wioślarzy w napojach energetycznych.
Kierowniczka projektu Lone Hansen wyjaśniła agencji Ritzau, że "proszek zawierający wodorowęglan sodu jest stosowany dopiero po wykorzystaniu wszystkich możliwości treningowych". - Jego stosowanie, jak wynika z naszych badań, pomaga sportowcom na ostatnich metrach poprzez przesunięcie procesu powstawania kwasu mlekowgo i sztywnienia mięśni, a ostanie metry i sekundy walki decydują przecież o medalach - tłumaczy Hansen.
- W dodatku ten środek nie znajduje się na żadnej liście dopingowej i jest w wolnej sprzedaży - podkreśliła kierowniczka.
Profesor Morten Zacho, pracujący w instytucie sportu wyczynowego przy Uniwersytecie Sydddansk uważa jednak, że znaczenie proszku do pieczenia jest znacznie przesadzone. - Na rezultat osiągany przez sportowca składa się wiele czynników, a przede wszystkim trening i odpowiednia dieta, lecz wiem, że proszek jest masowo stosowany przez duńskich sportowców. Muszą jednak uważać, ponieważ zbyt duża ilość przed startem może spowodować silne biegunki i wymioty - ostrzega Zacho.
Duńczycy znaleźli sposób na wspomaganie swojego organizmu - tamtejsi sportowcy wyczynowi stosują... proszek do pieczenia, który pomaga w neutralizacji powstawania kwasu mlekowego w mięśniach. Co ciekawe, taki "doping" jest absolutnie legalny.
Działająca pod egidą państwa duńska organizacja sportu wyczynowego Team Denmark prowadzi badania nad proszkiem do pieczenia, który jest stosowany m.in. przez kolarzy, biegaczy, pływaków i wioślarzy w napojach energetycznych.
Kierowniczka projektu Lone Hansen wyjaśniła agencji Ritzau, że "proszek zawierający wodorowęglan sodu jest stosowany dopiero po wykorzystaniu wszystkich możliwości treningowych". - Jego stosowanie, jak wynika z naszych badań, pomaga sportowcom na ostatnich metrach poprzez przesunięcie procesu powstawania kwasu mlekowgo i sztywnienia mięśni, a ostanie metry i sekundy walki decydują przecież o medalach - tłumaczy Hansen.
- W dodatku ten środek nie znajduje się na żadnej liście dopingowej i jest w wolnej sprzedaży - podkreśliła kierowniczka.
Profesor Morten Zacho, pracujący w instytucie sportu wyczynowego przy Uniwersytecie Sydddansk uważa jednak, że znaczenie proszku do pieczenia jest znacznie przesadzone. - Na rezultat osiągany przez sportowca składa się wiele czynników, a przede wszystkim trening i odpowiednia dieta, lecz wiem, że proszek jest masowo stosowany przez duńskich sportowców. Muszą jednak uważać, ponieważ zbyt duża ilość przed startem może spowodować silne biegunki i wymioty - ostrzega Zacho.