Dieta (Miesięcznik Bieganie) Przepisy..
: 20 lis 2009, 18:17
W listopadowym miesięczniku BIEGANIE pojawił sie artykuł DIETA KWAŚNE MLEKO oto kilka przepisów:
1.Ryż z bananami i rodzynkami (jadłem dziś smaczne :P):
*Biały ryż-2 torebki
*banan-2 sztuki
*jogurt naturalny-200g
*rodzynki-100g
*cukier waniliowy-torebka
*sól, cynamon
ryż ugotować wg zaleceń producenta. Jogurt rozmieszać z cukrem waniliowym, sparzonymi rodzynkami i pokrojonymi w plastry bananami. ryż polać sosem jogurtowo-owocowym
2.chłodnik z maślanką i pomidorami
*maślanka-1l
*pomidory- 1kg
*ogórek-0,4kg
*szczypiorek-pół pęczka
*koperek-pół pęczka
*sól,pieprz
pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować razem z maślanką. Ogórki zatrzeć na grubej tarce, szczypiorek i koperek drobno posiekać i wszystko razem zmieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed spożyciem odstawić na 2h do lodówki.
3. Twarożek:
*biały ser-25g
*masło-łyżka
*cebula-1 główka
*kefir-pół kubeczka
*sól, słodka papryka w proszku
ser biały zmielić w maszynce, dodać tarte masło. Czosnek i cebule obrać, drobno posiekać, dodać do sera. Kefir wymieszać z przyprawami, także dodać do sera. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 20min do lodówki.
4. Zupa z maślanki
*maślanka-1l
*kasza jaglana-4 łyżki
*koperek
*śmietana-3 łyżki
*sól, pieprz
kaszę opłukać i ugotować w dwóch szklankach wody. Maślankę zagotować i gorącą połączyć z ugotowaną kaszą, śmietaną i doprawić do smaki. przed podaniem posypać posiekanym koperkiem
5. Placki z kefirem
* olej-5 łyżek
*jajka-2 sztuki
* cukier- 3 łyżki
*mąka-2 szklanki
*kefir-kubeczek
*soda- jedna łyżeczka
*cukier waniliowy-1opakowanie
*-ocet-1 łyżeczka
*cukier puder-3 łyżki
*sól
żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, sól, cukier waniliowy, sodę i wymieszać. Następnie dodać mąke, kefir i ocet i ponownie dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubita piane z białek i delikatnie wszystko połączyć. Na rozgrzanym oleju smażyć placki, posypać cukrem pudrem
6. bakłażan w sosie czosnkowym
*bakłażan-1sztuka
*oliwa z oliwek-2 łyżki
*sól
*jogurt naturalny-200g
*2 ząbki czosnku
*natka pietruszki
obranego bakłażana pokroić wzdłuż na plastry, oprószyć solą i odstawić na 20min. Jogurt dokładnie wymieszać z zmiażdżonym czosnkiem i posiekaną natką oraz solą. Usmażyć bakłażana na rozgrzanej oliwie i podawać z sosem jogurtowym
mam nadzieje że komuś sie któryś przepis przyda:)
1.Ryż z bananami i rodzynkami (jadłem dziś smaczne :P):
*Biały ryż-2 torebki
*banan-2 sztuki
*jogurt naturalny-200g
*rodzynki-100g
*cukier waniliowy-torebka
*sól, cynamon
ryż ugotować wg zaleceń producenta. Jogurt rozmieszać z cukrem waniliowym, sparzonymi rodzynkami i pokrojonymi w plastry bananami. ryż polać sosem jogurtowo-owocowym
2.chłodnik z maślanką i pomidorami
*maślanka-1l
*pomidory- 1kg
*ogórek-0,4kg
*szczypiorek-pół pęczka
*koperek-pół pęczka
*sól,pieprz
pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować razem z maślanką. Ogórki zatrzeć na grubej tarce, szczypiorek i koperek drobno posiekać i wszystko razem zmieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed spożyciem odstawić na 2h do lodówki.
3. Twarożek:
*biały ser-25g
*masło-łyżka
*cebula-1 główka
*kefir-pół kubeczka
*sól, słodka papryka w proszku
ser biały zmielić w maszynce, dodać tarte masło. Czosnek i cebule obrać, drobno posiekać, dodać do sera. Kefir wymieszać z przyprawami, także dodać do sera. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 20min do lodówki.
4. Zupa z maślanki
*maślanka-1l
*kasza jaglana-4 łyżki
*koperek
*śmietana-3 łyżki
*sól, pieprz
kaszę opłukać i ugotować w dwóch szklankach wody. Maślankę zagotować i gorącą połączyć z ugotowaną kaszą, śmietaną i doprawić do smaki. przed podaniem posypać posiekanym koperkiem
5. Placki z kefirem
* olej-5 łyżek
*jajka-2 sztuki
* cukier- 3 łyżki
*mąka-2 szklanki
*kefir-kubeczek
*soda- jedna łyżeczka
*cukier waniliowy-1opakowanie
*-ocet-1 łyżeczka
*cukier puder-3 łyżki
*sól
żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, sól, cukier waniliowy, sodę i wymieszać. Następnie dodać mąke, kefir i ocet i ponownie dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubita piane z białek i delikatnie wszystko połączyć. Na rozgrzanym oleju smażyć placki, posypać cukrem pudrem
6. bakłażan w sosie czosnkowym
*bakłażan-1sztuka
*oliwa z oliwek-2 łyżki
*sól
*jogurt naturalny-200g
*2 ząbki czosnku
*natka pietruszki
obranego bakłażana pokroić wzdłuż na plastry, oprószyć solą i odstawić na 20min. Jogurt dokładnie wymieszać z zmiażdżonym czosnkiem i posiekaną natką oraz solą. Usmażyć bakłażana na rozgrzanej oliwie i podawać z sosem jogurtowym
mam nadzieje że komuś sie któryś przepis przyda:)