Strona 1 z 2
Ryby wędzone,smazone, pieczone, a ubytek NNKT
: 26 cze 2009, 13:51
autor: mimik
dysponuje ktos jakąś, albo może polecić fachową wiedze dotyczącą strat tych nienasyconych tłuszczów w momencie wędzenia, gotowania, pieczenia, smażenia itd... wyszcy tak chwalą ile to nie jest tych NNKT w rybach, ale czy przypadkiem np. po usmażeniu nic z nich nie zostaje... gdzies mi sie obiło o uszy, że to delikatny tłuszcze i szybko mogą sie zdegradowac w trakcie obróbki...
: 26 cze 2009, 17:04
autor: OlekB
Wędzone ryby są dobre niezdrowe pal licho z NNKT w transy, pełno na tej rybie nitrozamin i w niej.
pozdro
: 26 cze 2009, 20:45
autor: mimik
aha, czyli najlepiej na surowo i najlepiej jak bym się wybrał na koło podbiegunowe i złowił nie taka z fermy hodowlanej tylko dziko żyjącą... nie ciekawa wizja, ale tak własnie chyba jest...
: 27 cze 2009, 11:15
autor: OlekB
Nie oto chodzi, podczas wędzenia powstają szkodliwe nitrozaminy a w wysokiej tmp. NNKT tracą swoje dobre właściwości i staja nie całkiem zdrowe, ale trzeba przyznać ze taka ryba jest smaczna niestety. Wszystko można jeść tylko z umiarem. Wit C przed grilem, wedzonymi rzeczami wytrąca te nitrozaminy bezp. do ukł. wydal.
pozdro
: 27 cze 2009, 12:21
autor: elizakop
Kiedys próbowałam surowej ryby w sushi i nie była taka zła jakby się mogło wydawac. I jestem pewna, że to była surowa ryba. Ludzie na tym wielkim świecie gorsze rzeczy jedzą.
: 28 cze 2009, 17:02
autor: PKDeath
"Podstawy technologii gastronomicznej" Zalewski WNT - wszystko w tej ksiazce znajdziesz na ten temat. nie tylko o rybach :P
co do nitrozoamin - troche nie tak prosto. wystepuja w kazdej rybie, nie tylko smazonej. mimo wszystko wiecej bym przykladal wagi do swiezosci ryby niz do procesu. prawda jest taka ze do wedzenia ida stare ryby i dlatego utarlo sie przekonanie: wedzone=niezdrowe, a to raczej powinno byc nieswieze=niezdrowe.
choc niewatpliwie wedzenie jest szkodliwym procesem dla jakosci miesa, ale nie demonizowalbym tak bardzo.
ps w sushi zawsze ida swieze ryby

i faktycznie jest to smaczne, ale tylko w polaczeniu z wasabi i sosem sojowym, bo surowe jest mdle w cholere :D
: 01 lip 2009, 10:33
autor: Forest Gump
a kto wam każe rybę smażyć czy cokolwiek z nią robić, przecież są ryby w sosie własnym w puszkach, tym to raczej dużo podczas obróbki nie ubywa.
: 01 lip 2009, 12:36
autor: mimik
elizakop, pomysł z sushi to jest strzał w dziesiątkę...
właśnie byłem ostatnio pierwszy raz na takim czymś...jadłem Kiku, taki secik Kiku Nizi - tunczyk ,losoś, seriola i oprócz tego wciągnałem tatara z tuńczyka... i ogólnie chyba to jest dobre rozwiązanie z tymi surowymi rybami... jak będe miał okazje to będe sobie takie coś fundował, albo poprostu sam bede robił cos podobnego z surowych ryb... pozdrawiam
sam sobie, ale ze mnie samolub

: 01 lip 2009, 20:01
autor: elizakop
..
: 02 lip 2009, 14:42
autor: mimik
jak bede miał okazje to spróbuje te ośmiorniczki... choć bedę musiał sie troche przełamać, bo ja dla mnie nie wyglądaja apetycznie...ale raz się żyje, dam się zaskoczyć

: 02 lip 2009, 16:32
autor: OlekB
Frutti di mare

: 15 lip 2009, 15:58
autor: proximo
rekinek tez jest niczego sobie, osmiorniczki probowalem, ale jakies takie gumowate byly choc w smaku niezle.
: 15 lip 2009, 16:37
autor: Forest Gump
ośmiornice jadłem jak byłem w delegacji w hiszpanii, oczywiście dowieziałem się o tym po zjedzeniu bo dopiero po mnie uświadomili, fajną mają nazwę na ośmiornice "pulpo":)
: 15 lip 2009, 16:56
autor: OlekB
he he rzeczywiście ciekawa :D
: 16 lip 2009, 21:29
autor: Midi
Ale chyba w ośmiornicach, mątwach itp. to NNKT jest jak na lekarstwo

Chociaż dobre są i pewnie nie-niezdrowe
Olek, a wędzenie na zimno? Coś złego robi rybie? (z punktu widzenia konsumenta, nie ryby oczywiście)