Strona 1 z 1

Jedzcie KIWI :)

: 16 gru 2008, 12:53
autor: ooco
nie produkuje, nie importuje, nie biore kasy za reklame (a szkoda...)

dla mnie to odkrycie ostatnich tygodni, polecam!

Obrazek

Dogodne warunki klimatyczne, słońce, deszcze, powulkaniczna gleba Nowej Zelandii sprawiają, iż uprawiane są tam olbrzymie plantacje kiwi. Owoce te stały się tam tak bardzo popularne, że zmieniono ich nazwę z chińskiego agrestu na kiwi. Nowozelandczykom drobne włoski na skórce owocu przypominały ptaka kiwi i temu właśnie zawdzięczmy jego nazwę.

Z botanicznego punktu widzenia, kiwi to owoc (jagoda) drzewiastego pnącza z rodzaju Actinidia, należącego do rodziny aktinidiowatych (Actinidiaceae). Istnieją 94 gatunki rośliny zwanej kiwi i tylko niektóre uprawiane są dla owoców.

Ten niepozorny owoc jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Jego miąższ w 10 procentach stanowią węglowodany - głównie fruktoza i glukoza. Kiwi jest bogate w witaminę C. Spożycie 100 g tego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka. Zaletą tego owocu jest to, iż nawet po 6 miesiącach przechowywania pozostaje w nim 90% witaminy C.

Kiwi to dobre źródło witamin z grupy B, kwasu cytrynowego, kwasu foliowego i karotenoidów. Znajdujemy w nim także sporą ilość potasu, który stabilizuje ciśnienie krwi i reguluje rytm serca.
Dobowe zapotrzebowanie na potas u dorosłego człowieka wynosi 2500-3000 mg, a w 100g kiwi jest 290 mg tego pierwiastka.

Owoce te obfitują też w inne ważne składniki mineralne: fosfor, regulujący gospodarkę wapniowo- fosforanową, oraz magnez, który dba o kondycję układu nerwowego. Surowe kiwi zawiera również enzymy z grupy peptydaz, aktynidinę lub papainę, który rozkłada białka i może być przyczyną pojawienia się objawów alergicznych. Dlatego też owoce kiwi nie są wskazane dla osób cierpiących na dolegliwości alergiczne po spożyciu owoców papai lub ananasa.

Znajdujące się w owocach kiwi drobne pestki pełnią rolę naturalnego materiału ścierającego powierzchnię naskórka, dlatego znalazły zastosowanie przy produkcji peelingów do ciała.
Kwasy zawarte w owocach mają właściwości rozjaśniające i wykorzystuje się je w kremach oraz maseczkach do twarzy. Z kiwi sporządza się także kojący balsam do ust.

Kiwi - wartość odżywcza w 100 g:

energia: 24kJ (56kcal)
woda: 84,0g
cynk: 0,15 mg
tłuszcz: 0,5g
miedź: 0,13 mg
węglowodany:13,9g
mangan: 0,10 mg
sód: 4 mg
tiamina: 0,02 mg
potas: 290 mg
ryboflawina: 0,05 mg
wapń: 25 mg
niacyna: 0,5 mg
fosfor: 32 mg
beta-karoten: 43 ug
magnez: 15 mg
witamina C: 60 mg
żelazo: 0,4 mg
witamina E: 0,2 mg
błonnik: 2,1 g

Jak widać, osoby chcące przejść na wegetarianizm mają skąd czerpać niezbędne pierwiastki i witaminy. Kiwi jest tego najlepszym przykładem - to istna skarbnica tego co najzdrowsze.

źródło: http://www.wegetarianie.pl/Article963.html

: 16 gru 2008, 15:20
autor: wojtek
Niektore odmiany kiwi z powodzeniem mozna uprawiac w polskim klimacie ( mrozoodporne ) .

http://poradnikogrodniczy.pl/kiwi.php
Niedawno jadlem odmiane wielkosci winogron . Smak podobny .

Kiwi jem na okraglo .

: 16 gru 2008, 23:14
autor: olusl
Jest przecudowne, a próbowaliście kaki i pomelo. ? Szczerze polecam, to jest dopiero bomba. ;D

: 16 gru 2008, 23:26
autor: wysek
Pomelo jest super, szkoda tylko, ze trzeba je tyle obierac :bum:

: 19 gru 2008, 10:43
autor: ooco
wysek, ja pomelo kroje w plastry, potem na poł i wyżeram :hej: zadnego obierania

: 19 gru 2008, 15:36
autor: olusl
Skubanie straszne, ale koocham. :D

Spróbujcie kaki. :P
http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/ ... /kaki1.htm
Najlepsze jest jak jest twarde. :hej:

: 01 sty 2009, 23:29
autor: jacdzi
Zawsze lubilem kiwi choc zbyt czesto sie nim nie zajadalem. Musze przyznac iz opis wartosci odzywczych robi wrazenie i teraz kiwi znajdzie sie w moim jadlospisie w sposob systematyczny.

: 02 sty 2009, 10:51
autor: piter82
kiwi super jak każde owoce dla biegacza są niezastąpione :-)

: 20 sty 2009, 09:48
autor: Amber
olusl pisze:Jest przecudowne, a próbowaliście kaki i pomelo. ? Szczerze polecam, to jest dopiero bomba. ;D
pomelo jest pyszne ... mniam ... lekka gorycz grejfruta, aromat pomarańczy :) ... tylko to obieranie :bum:

: 23 lut 2009, 09:48
autor: KucziKuczi
A może jakiś suplement kiwi? bo na cytrusy jestem uczulony :bum:

: 24 lut 2009, 13:32
autor: rocha
Może to profanacja, ale srebrną tequillę zagryzam kiwi
mam mniejszego kaca

: 24 lut 2009, 21:44
autor: tomcio
a ja lubię obierać pomelo. skubanie, skubanie a później jedzenie............ a co do kiwi to najlepsze są takie mięciutkie, które można przekroić w poprzek i wyjeść łyżeczką. a wiecie, że grapefruit to krzyżówka pomelo i pomarańczy?

: 24 lut 2009, 21:46
autor: tomcio
przyszło mi jeszcze coś do głowy. Czy ktoś robił sok z pomelo? może to trochę ekstrawaganckie i drogie ale ....?