Strona 7 z 11

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 01 sie 2013, 16:11
autor: wiktor ia
Na prawdę podziwiam :taktak:
Wciąż czekam na powrót towarzystwa do jedzenia - jeszcze tydzień :hej: i będziemy próbować.

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 02 sie 2013, 10:24
autor: wiktor ia
Dzisiaj do "rasowej" owsianki dodałam wczoraj gotowaną kaszę jaglaną, została mi z obiadu.
Nie wiem czy takie połączenie jest właściwe pod tym względem, czy tam się coś ze sobą nie gryzie...
Ale owsianka była "normalna", może czasem wyczuło mi się ziarenka kaszy, bo one są takie malutkie-okrąglutkie :hej:

Ogólnie to trzeba się chyba zaprzyjaźnić z jaglaną, bo na stawy podobno dobrze robi.
Jak pamiętam moją pierwszą jaglaną, to była masakra - taka rozklejona ciapa.
Drugi raz gotowałam przedwczoraj i wczoraj ponownie - wyszła super sypka, do sałatek extra :taktak:

Obrazek

Obrazek

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 02 sie 2013, 11:14
autor: qwertyuiopasdfghjkl
Ja polecam amarantusa :usmiech:

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 02 sie 2013, 12:07
autor: Hael
wiktor ia, wszystko można mieszać, ważne, żeby Ci smakowała. Kasza jaglana to u mnie podstawa, obok gryczanej (niepalonej) i pęczaku. Tylko proponuję przejechać się na rynek, bo w sklepach się mega przepłaca, nie tylko zresztą za kasze, ale np też pestki dyni czy żurawina, orzechy, fasole, mąki itp.

Dziś z płatków mam tort - spód jak podawałem, przecięty na pół, w środku ptasie mleczko (jogurt naturalny + ricotta + żelatyna) i surowe śliwki. Na wierzchu krem z masła orzechowego, rozcieńczony jogurtem i likierem jajecznym, posypane gorzkim kakao. Na całość poszły 3 łyżeczki ksylitolu i łyżka powideł śliwkowych. Py-cho-ta - i w odróżnieniu od innych ciast, po zjedzeniu jednego kawałka, nie dostaję napadu apetytu i nie zjadam kolejnych 4:-)

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 04 sie 2013, 17:43
autor: wiktor ia
Naszło mnie na coś słodkiego więc zrobiłam naleśniki z płatków
pierwotnie miało być z dżemem ale po otwarciu lodówki ser biały się do mnie uśmiechnął:

Obrazek

na 5 małych naleśników (mała patelnia 18cm):
2 jaja
ok 8dkg płatków owsianych
- zblenderować dodając mleko, żeby osiągnąć konsystencję łatwą do wylewania na patelnię
ciasto i tak źle się rozlewa po patelni to łyżką rozsmarowywałam
po usmażeniu naleśniki powinny poleżeć trochę najlepiej pod przykryciem, żeby zmiękły
bo bezpośrednio po usmażeniu są twarde

na farsz poszło:
ok 10dkg sera białego
płaska łyżeczka cukru
cukier waniliowy
ja nie dodawałam ale jak najbardziej można dodać bakalie, zamiast cukru słodzik czy miód

Dawno nie jadłam naleśników z serem więc zjadłam.
Ale na pewno były by lepsze po podsmażeniu i posypane cukrem pudrem :taktak:

Takie naleśniki to za jaki posiłek mogą "robić"? :niewiem:
Po treningu, przed treningiem, kolacja, śniadanie z serem to chyba nie? :niewiem:

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 04 sie 2013, 18:03
autor: maly89
Zależy kiedy masz na nie ochotę ;-) Ja bym wcinał przed treningiem, czyli na śniadanie lub po treningu :-)

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 04 sie 2013, 18:07
autor: wiktor ia
Przed treningiem to chyba z dżemem?
Z serem raczej po, tak mi się zdaje...

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 04 sie 2013, 19:15
autor: maly89
Trafna uwaga. Aczkolwiek każdy inaczej reaguje na dany produkt. Ponadto ważne też jest ile czasu mija od posiłku do treningu. U mnie jest to często około 2, czasami 3, godzin (ostatnio tylko trochę mniej) :) Nie zmienia to jednak faktu, że wolałbym faktycznie przed bieganiem wszamać dżem niż twaróg :)

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 13 sie 2013, 13:49
autor: cava
A czemu nie jecie tych wszystkich owsianych śniadań ze świeżymi żywymi owocami?
Jest środek sezonu na owoce, wszytko dojrzałe, słodkie, wygrzane na słoneczku, pełne witamin aż błyszczące i rumiane.

Na suszeninę, mrożonki i dżemy to będzie zimą czas "głodu i nędzy" :trup:

płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 13 sie 2013, 14:11
autor: M&S
Haha, ja jem ;) maliny, jerzyny i jagody z jogurtem i siemieniem lnianym/migdalani zastąpiły owsiankę.

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 13 sie 2013, 20:21
autor: Jolaaa
Nie chce nikomu robić reklamy bloga, ale ja jestem zakochana w tej owsiance http://feed-me-better.blogspot.com/2013 ... ancza.html Polecam !

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 21 wrz 2016, 15:36
autor: kaello
cava pisze:A czemu nie jecie tych wszystkich owsianych śniadań ze świeżymi żywymi owocami?
Jest środek sezonu na owoce, wszytko dojrzałe, słodkie, wygrzane na słoneczku, pełne witamin aż błyszczące i rumiane.

Na suszeninę, mrożonki i dżemy to będzie zimą czas "głodu i nędzy" :trup:
Ja wcinam z owocami, albo z orzechami :) A zimą to wiadomo, dżemik babciny, albo suszone owoce :P

Co do płatków, to jaglane mi ostatnio posmakowały,w Lidlu są. I orkiszowe są spoko, tylko muszą dłużej postać, żeby namiękły.

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 21 wrz 2016, 19:33
autor: spietrza
Błyskawiczne są identyczne w proporcji B/W/T jak inne górskie czy normalne.
Jedyna różnica między nimi to taka że mają wyższy indeks glikemiczny co skutkuje gwałtownym rzutem węglowodanów do krwi.

W bardzo prosty sposób można to jednak zniwelować. Dodać jak piszą niektórzy mleko a dokładnie chodzi o tłuszcz lub tzw odżywkę białkową.

Zaletą płatków błyskawicznych jest to że szybciej je się przygotowuje ponieważ są rozdrobnione. Więc przegotowane mleko można wlać do miski z płatkami i odczekać 2-3 minuty aby spokojnie zjeść. Górskie i normalne lepiej gotować z mlekiem ponieważ potrzebują więcej czasu na tzw. wejście w stan dobrego trawienia.

Ktoś wspomniał o mieszance studenckiej, które w aspekcie ekonomicznym nie polecam. 60-80% mieszanka to rodzynki. Jeśli złożycie oddzielnie produkty wyjdzie drożej w zakupie ale na porcje jest dużo tańsze niż mieszanka przedstawia.

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 21 wrz 2016, 21:26
autor: michal_c
Żadnych płatków, ani orkiszowych ani owsianych ani nawet jaglanych nigdy nie gotowalem, zalewam kefirem oczekuje 5-10 min i zjadam.

Re: płatki owsiane - sposób przyrządzenia

: 22 wrz 2016, 10:17
autor: Yahoo
michal_c pisze:Żadnych płatków, ani orkiszowych ani owsianych ani nawet jaglanych nigdy nie gotowalem, zalewam kefirem oczekuje 5-10 min i zjadam.
I masz racje, albo woda zalac i gotowe.

Wysłane z mojego SM-G360F .