Strona 3 z 3

: 09 gru 2008, 15:40
autor: PKDeath
trinity pisze:
Nagor pisze:Idealna gęstość roztworu to 8%.
Czyli 8gram substancji na 1decymetr sześcienny cieczy?
nie :bum: :bum: :bum:

8/1008 * 100% = 0,79%

btw gęstość roztworu w procentach? Oj... :hej: :hej: chyba stężenie, nie?:P

: 09 gru 2008, 17:34
autor: Nagor
Może i stężenie. Najprościej mówiąc, trzeba rozpuścić ok. 8g miodu na 100g wody czyli 20g miodu na szklankę wody. ALe jak zważyć ten miód, nie mam pojęcia. Trzeba poszukać gdzieś w sieci, ile waży np. łyżka stołowa miodu.

Te procenty to są tak na pi razy oko, bo jak będzie 6% czy 10% to szkody wielkiej nie będzie.

: 09 gru 2008, 19:36
autor: Libero
własnie rozpuściłem łyżkę stołową miodu w mineralnej.... Jak bedzie smakowało to proporcja dobra :bleble:

: 09 gru 2008, 20:08
autor: tomasz
Kisiel - tanio o odżywczo.

: 09 gru 2008, 21:28
autor: trinity
Nagor pisze:Może i stężenie. Najprościej mówiąc, trzeba rozpuścić ok. 8g miodu na 100g wody czyli 20g miodu na szklankę wody. ALe jak zważyć ten miód, nie mam pojęcia. Trzeba poszukać gdzieś w sieci, ile waży np. łyżka stołowa miodu.
Jak to jak zważę??? Na wadze kuchennej. Najpierw naleję sobie wody do naczynia, postawię na wadze i będę dodawać miód, aż waga całości wzrośnie o odpowienią ilość gramów.

: 09 gru 2008, 22:42
autor: airda
Dokladnie tak - na wadze. A najlepiej kupic wage, ktora mozna tarowac po kazdym, kolejnym dodaniu skladnika :)

: 11 sty 2009, 18:52
autor: mayson
Idealnego izotonika to nie ma i nigdy nie bylo. Kombinacje sodu, różnych soli mineralnych i cukru to rzecz ważna, ale jak zwylke jest jedno ale :)
To wyłacznie moja teoria oparta na pewnej skrawkowej wiedzy na ten temat - może się zgodzicie? Otóż ważnym czynnikiem izotonika jest tzw. osmotyczność :) nie wiem czy dobrze pisze :) ale chodzi o to by gęstości izotonika mniej wiecej odpowiadała gęstości krwi... aby się dobrze wchłaniał, za gęsty bedzie zalegał i spowalniał wchłanienie sie wody i subs. odżywczych, za rzadki przeleci :) (np. migiem wypocisz).
Wiadomo że krew może mieć różną gęstość , zależy to od mnóstwa czynników. Wiec nawet ten kupiony izotonik to jakaś średnia arytmetyczna jeśli chodzi o tą osmotyczność (wchłanianie). Dlatego próbujcie sami sobie ułożyć jakiś izotonik na wyczucie, przecież czuć żę zalega mocno w brzuchu i nie wchodzi jak za gęsty (za dużo cukru). Ja na moje 190cm i 87 kg wagi zapodaje na 0,5 l jedną łyżke czubatą cukru , 1/3 dużej cytryny wyciskam i dodaje szczypte soli. Warto poprubować i wynaleźć sobie swoja idealna norme. W każdym razie lepiej dać ciut cukru zamało jak za dużo.

: 12 sty 2009, 00:13
autor: PKDeath
a co ma piernik do wiatraka? :echech: