Bieganie a hemoglobina

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
RysK0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

rafi22 pisze:...
- ferrytyna 92,00 ng/ml (30 - 400) (wcześniej 111,0)
Byłem u lekarza, powiedział mi że jest ok.
Czytałem na tym forum i wiele innych artykułów, że biegacze maja problem z hemoglobiną i niskim poziomem ferrytyny.
Natomiast ja mam wysoki poziom ferrytyny.
...
Daleko mi do jakiegokolwiek specjalisty, tym bardziej z dziedziny medycyny.
Ale, gdzie tu jest wysoki poziom?
Norma między 30-400 wynik 92, to jest wysoki poziom?
Jak inne parametry?
Hb 13,5 przy idealnych pozostałych parametrach może być po prostu indywidualną normą.
rafi22
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 54,5min

Nieprzeczytany post

Witam.
do kolegi "rysko" - wiesz pisząc wysoki poziom, odnosiłem się do sytuacji, gdzie bardzo dużo osób w tym biegaczy ma problem z ferrytyną i mają bardzo niskie parametry (po max. 20-30)

Zrobiłem sobie kolejne badania krwi i niestety znowu mi spada poziom hemoglobiny i innych parametrów krwiotwórczych (są poza normą).
Obecnie hemoglobiny mam 13,2 g/dl (norma 13,5-18). To jest niestety kolejny pomiar gdzie hemoglobina spada i jest już poza normą.
Byłem u lekarza, zobaczył historię wyników przyznał rację, że coś jest nie tak i dostałem żelazo na receptę na miesiąc i kolejne badania za miesiąc.
Mimo jedzenia mięsa, podrobów, suplementowania witamin grupy B (w tym B12 i kwasu foliowego), witaminy C, D3, magnezu, odstawienia kawy i herbaty do posiłków; spada mi hemoglobina jak zacząłem bieganie.
Zastanawiam się czy to przypadek czy anemia sportowa?
A czy Wy biegacze sprawdzacie poziomy hemoglobiny i też macie podobne doświadczenia z jej spadkiem poza normę?
RysK0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Badania krwi robię dosyć często, obowiązkowo raz w roku, z pracy, przy okazji badań okresowych i dodatkowo raz lub dwa - kontrolnie, z innych powodów.

Hemoglobina najczęściej ok 15, najwyżej 15.6.
Żelazo 109 przy zakresie 70-180
Elektrolity:
Sód, Potas w normie.
Mam prawie 60 lat ;)
rafi22
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ok, to super u Ciebie z tymi wynikami, mając tyle lat. Ja mam 48lat od ~3-4lat zacząłem biegać.
Teraz szykuje się do pierwszego półmaratonu i rywalizacji z młodszym bratem. Dlatego zacząłem sprawdzać krew.
Nie mam pojęcia dlaczego tak mi poleciała hemoglobina w dół a wiadomo od tego zależą wyniki biegania.
Ja miałem najwięcej hemoglobiny 15,8, a ostatnia zawsze ponad 14 a teraz spadek do 13,2 poniżej normy i innych parametrów krwiotwórczych krwi też.
Elektrolity też badałem (sod, potas, magnez) - tu wszystko w normie. Tak samo witamina D3 (51ng/ml) w normie.
Awatar użytkownika
fangss torpeda
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43.22

Nieprzeczytany post

Nie suplementuj żelaza na ślepo. Bierz ewentualnie tylko to, co zalecił lekarz i tylko przez zaplanowany okres + kontrola wyników. Nadmiar też może szkodzić.
Dopilnuj realnego „żelaza w diecie”, nie tylko z buraków czerwonych. W źródłach roślinnych jest go najwięcej w korzeniu końskiego szczawiu i pokrzywie. Łącz żelazo z witaminą C, unikaj blokad wchłaniania.
Do posiłków z żelazem dodaj wit. C, a kawę/herbatę zostaw 1–2 h odstępu (to ma realne znaczenie).
Zmniejsz „mechaniczne niszczenie krwinek” w treningu. Jeśli dużo biegasz: ogranicz bardzo długie jednostki, twarde nawierzchnie i zbyt duże skoki objętości (to może nasilać spadki Hb u biegaczy).
Jeżeli lubisz robić wszelkie badania, to kontroluj trend, nie pojedynczy wynik. Morfologia co 4–6 tygodni w trakcie problemu + obserwacja MCV/MCH/ferrytyny/CRP. Liczy się zmiana w czasie, nie jedna liczba. :taktak:
Badania z ostatnich 1–2 lat mocno podkreślają, że u biegaczy problemem często nie jest sama ilość żelaza, tylko:
-rozcieńczenie krwi (wzrost osocza),
-przejściowa blokada wykorzystania żelaza przez hepcydynę po treningu,
-mikro-stan zapalny po długich jednostkach,
-oraz tzw. funkcjonalny niedobór żelaza mimo „normalnych” zapasów. :taktak:
Czyli spadek hemoglobiny u biegacza nie musi oznaczać anemii z niedoboru żelaza. Często to efekt adaptacji do treningu (zwiększenie objętości osocza), przez co "rozcieńcza się” krew i Hb wychodzi niższa. Ferrytyna 92 ng/ml jest prawidłowa, więc sam wynik nie wskazuje na klasyczny niedobór żelaza. W takich sytuacjach ważniejszy jest trend i pełna morfologia (MCV, MCH, hematokryt), a nie sama Hb. Warto też pamiętać, że intensywny wysiłek może przejściowo obniżać dostępność żelaza (hepcydyna) i zaburzać wyniki, jeśli badania robi się krótko po treningu. Dlatego badania najlepiej wykonywać po 48–72 h przerwy od mocnego biegania. Podsumowując: zanim zacznie się „leczyć Hb”, trzeba odróżnić adaptację treningową od realnej anemii i oprzeć się na pełnym obrazie badań, nie jednym parametrze.
rafi22
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ok, dziękuje "fangss torpeda" za szczegółowe wyjaśnienia.
Będę brał teraz żelazo od lekarza na miesiąc i powtórzę wyniki krwi.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:41:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie chcę cie martwić ale odpowiedź fangss torpeda wali na kilometr wklejką od jakiegoś AI. A nie odpowiedź biegacza dla biegacza.

Ja ci nie pomogę, przez 10 lat biegania nie robiłem badań, ostatnio owszem zrobiłem, ale HGB mam 15.2.

Moje zdanie jest proste, na poziomie amatorskim nie ma co się tym przejmować i biegać swoje a nie szukać pretekstów do nie biegania.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://runalyze.com/athlete/maran
rafi22
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam, do "slawcio"
Może kolega "fangss torpeda" napisał to przy pomocy AI, tego nie wiem.
Niemniej jednak w ostatnim czasie bardzo dużo przeczytałem info w necie na temat anemii czy ogólnie wyników krwi dla biegaczy.
Oglądałem też na youtubie znanym dietetyków na ten temat (np. Mauricz) i wg mnie rzeczywiście to się pokrywa.
Ja nie szukam wymówek do biegania, ostatnio nawet coraz więcej biegam (za 06.2026 zrobiłem 136km wg inteligentnego planu Huawei).
Tak jak wcześniej napisałem będę rywalizował z bratem w pierwszym półmaratonie i to mnie nakręciło ;-)

Ostatnio po prostu czułem że coś "słabnę" w biegach i dlatego zacząłem też szukać przyczyn w badaniach krwi.
Jak zacząłem analizować moje zdrowie to doszedłem do opinii że kilka rzeczy pojawiło mi się jak zacząłem biegać (a nigdy wcześniej nie miałem takich problemów, może zbieg okoliczności):
1. wzrost poziomu cukru na czczo (wcześniej po 80 max. 85, teraz jak biegam 100?)
2. pojawienie się łuszczycy - nigdy tego nie miałem
3. spadek wyników krwi poza normy (prawie wszystkie parametry krwiotwórcze),
4. czasami miałem wrażenie kołatanie serca (miałem EKG i holter - czekam na wyniki)

Ale są też plusy:
- waga spadła z 89kg do ok 80,5kg
- spadek cholesterolu i trójglicerydów
- wzrost poziomu testosteronu
Zacząłem też bardzo zwracać uwagę na jedzenie (omijam słodycze, ograniczyłem do min. alkohol, więcej jem białka (w tym odżywki białkowe naturalne), suplementy w tym: witam. gr. B, D3, C, magnez, owoce i warzywa).
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:41:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A to prosta odpowiedź od biegacza.
Skoro waga spada to jesteś w deficycie, jak jesteś w deficycie to się nie dziw, że nie masz siły biegać.
Zrób sobie prosty test, to będzie też mój tip na twój półmaraton, przez dwa dni jedz prawie wyłącznie ryż jaśminowy np. z dodatkiem czegoś słodkiego, powiedzmy daktyle i trochę miodu. Mam tu na myśli zastąpienie obecnego jedzenia ryżem, a nie dodanie ryżu do tego co jesz. Kcal ma być podobnie do tego co masz obecnie.
A na trzeci dzień idź pobiegaj i napisz jak tam się biegało. Ale ważne, na trzeci dzień a nie na drugi.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://runalyze.com/athlete/maran
rafi22
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ok, Slawcio.
Jestem na deficycie, bo waga się zmniejszyła ale w ciągu 12miesiecy z ok. 89 na ok. 80kg.
Więc nie jestem na jakimś dużym deficycie kalorycznym, ale rzeczywiście chciałem schudnąć parę kilo przez zawodami.
Rozumiem, że chodzi ci o ładowanie węgli?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ