Teraz jest N, 16 czerwca 2019, 00:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 230, 231, 232, 233, 234, 235  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Polar M400
Nowy postNapisane: Pn, 12 listopada 2018, 20:07 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): So, 18 lutego 2017, 10:29
Posty: 674
Zacznijmy od tego, że 1-2% to normalny błąd. Błąd na poziomie powyżej 5% wskazuje na jakiś problem, choć niekoniecznie z zegarkiem - może być źle zmierzona trasa, może być trasa w niekorzystnych warunkach terenowych, np. w gęstym lesie, ostre zakręty, agrafki, wysokie budynki, pobliskie linie energetyczne, szczególnie średniego i wysokiego napięcia. A może bardzo gęste chmury. Raz na jakiś czas nawet najlepszy GPS może się trochę pogubić w wyniku splotu niekorzystnych warunków. Jeśli błąd pomiaru to jednostkowa sprawa - raz, dwa razy na rok, to po coś, co się zdarza, niemal każdy właściciel zegarka coś takiego przechodzi.

Jeśli nic z wyżej wymienionych problemów z trasą nie pasuje dopiero wtedy zacząłbym myśleć nad szukaniem problemu w zegarku. Większość sprzętów potrzebuje pewnego czasu na złapanie sygnału gps - czyli włączasz zegarek w tryb gps, czekasz aż złapie stabilny sygnał (zegarki to zazwyczaj sygnalizują) i dopiero wtedy ruszasz. Spotkałem się z opiniami, że warto i tak poczekać jeszcze te 3-5 minut już po złapaniu sygnału, żeby zminimalizować ryzyko jego utraty i w efekcie błędnego podania dystansu. Jeśli wciąż są problemy, polecam wyszukać dobrze odmierzony odcinek w otwartym terenie o długości co najmniej kilometra (lepiej 2-3, generalnie dłuższy jest lepszy podczas takiego testu), najlepiej z minimalną ilością zakrętów, żeby gps miał jak najmniej okazji na popełnienie błędu. Jeśli w twojej okolicy są biegacze, to możliwe, że są gdzieś odcinki z dokładnie odmierzonym dystansem co np. 500 m. Jak nie, zawsze można spróbować z mniej ruchliwą drogą (przy wielu są słupki co 100 m, może te 100 m nie jest idealne, ale dokładność na odcinku 1 km powinna być lepsza niż 10 m, czyli <1%, przepisowo to chyba nawet dokładność jest do 1 m, więc nawet 0,1%) jeśli warunki pozwolą na bezpieczne wykonanie takiego biegu (mały ruch, dobre pobocze, dobra widoczność, ty też musisz być dobrze widoczny). Test najlepiej wykonać kilka razy, w dobrych warunkach pogodowych. Jak zinterpretować wyniki? Sprawdź znaną odległość, porównaj ją z odległościami podanymi przez zegarek. Jeśli błąd na takim teście regularnie dochodzi do 10% próbowałbym reklamować zegarek, o ile jeszcze jest na gwarancji. Przy czym nie wiem na ile taka reklamacja będzie skuteczna.

_________________
Blog
Komentarze


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polar M400
Nowy postNapisane: Wt, 13 listopada 2018, 10:24 
Offline
Wyga
Wyga

Dołączył(a): Cz, 26 kwietnia 2018, 07:53
Posty: 71
Mój polar M400 wczoraj podczas treningu, pokazał po raz pierwszy pazurki. Mianowicie, ni z tego ni z owego wyskoczył jakiś fatal error a zegarek sam z siebie zrestartował się. Oczywiście część treningu przez resetem przepadła.
Nie za bardzo wiem co o tym wszystkim myśleć, rozglądać się za nowym zegarkiem?
Czy to jest częsta, a co gorsza nawracająca przypadłość tego modelu?
Może mógłby pomóc reset do ustawień fabrycznych? Jak mniemam, po takim resecie treningi zapisane we Flow nie znikają, a zostaną przeniesione do zegarka podczas synchronizacji?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polar M400
Nowy postNapisane: Wt, 13 listopada 2018, 10:55 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 12 października 2014, 14:32
Posty: 4239
Lokalizacja: Szczecin
Zrób synchronizację a później przywróć ustawienia fabryczne. Nic nie stracisz we Flow.

Wysłane z mojego SM-G950F .

_________________
Nie pozwól, by to czego nie możesz zrobić powstrzymywało Cię od zrobienia tego, co jesteś w stanie zrobić.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polar M400
Nowy postNapisane: Wt, 13 listopada 2018, 22:48 
Offline
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Dołączył(a): So, 6 września 2014, 21:38
Posty: 6
kkkrzysiek napisał(a):
Zacznijmy od tego, że 1-2% to normalny błąd. Błąd na poziomie powyżej 5% wskazuje na jakiś problem, choć niekoniecznie z zegarkiem - może być źle zmierzona trasa, może być trasa w niekorzystnych warunkach terenowych, np. w gęstym lesie, ostre zakręty, agrafki, wysokie budynki, pobliskie linie energetyczne, szczególnie średniego i wysokiego napięcia. A może bardzo gęste chmury. Raz na jakiś czas nawet najlepszy GPS może się trochę pogubić w wyniku splotu niekorzystnych warunków. Jeśli błąd pomiaru to jednostkowa sprawa - raz, dwa razy na rok, to po coś, co się zdarza, niemal każdy właściciel zegarka coś takiego przechodzi.


Dziękuję za merytoryczną odpowiedź. Analizując na spokojnie masz rację. Ta trasa, która była bardziej przekłamana, była dokładnie taka jak opisujesz. Dużo nawrotów, agrafki, centrum miasta, budynki, ostre zakręty. Na Faceboku na forum biegu rozgorzała dyskusja bo prawie wszystkim gps zaniżył dystans zarówno w zegarkach jak i w endomondo.

W przyszłości sprawdzę zegarek Twoją metodą słupków drogowych ale wygląda na to, że jest w normie.

Pozdrawiam!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polar M400
Nowy postNapisane: Cz, 15 listopada 2018, 09:49 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Dołączył(a): So, 31 października 2015, 18:41
Posty: 486
Dzisiaj pierwszy raz zauważyłem zakładkę "Planer sezonu" w Polar Flow. Jeszcze do końca nie wiem co to jest, ale może być fajne :usmiech: . Pewnie trzeba z miesiąc pobiegać żeby odkryć tą funkcję.

_________________
5km: 18:55; 10km: 39:44
BLOG
KOMENTARZE


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polar M400
Nowy postNapisane: Cz, 15 listopada 2018, 10:02 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 12 października 2014, 14:32
Posty: 4239
Lokalizacja: Szczecin
Wprowadzili to już jakiś czas temu - chyba w momencie premiery Vantage i z tą serią to miało być związane.
Polar jednak dał wszystkim dostęp.
Info jest na https://www.polar.com/pl/flow - klikamy "DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ" w "DOPASUJ SWOJE PLANY TRENINGOWE".

Obrazek
Obrazek

_________________
Nie pozwól, by to czego nie możesz zrobić powstrzymywało Cię od zrobienia tego, co jesteś w stanie zrobić.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polar M400
Nowy postNapisane: Cz, 10 stycznia 2019, 00:26 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz, 11 lipca 2013, 18:33
Posty: 681
dobry wieczòr
przepraszam, ze strzelam od razu pytaniem bez poprzedniego przeczytania calej dyskusji (moze odpowiedz znalazlbym na stronach wczesniejszych)
od kilku tygodni mam M400 i ze wzglèdu na kontuzjè nie bylem w stanie za bardzo go przestudiowaç
wczoraj wyszedlem na lekki trening rehabilitacyjny: 60' podzielone na 4' marszu i 2' joggingu
do tej pory uzywalem Garmin 310xt, ktòry po zakonczeniu kazdej fazy podawal mi tempo tej fazy (min/km)
w M400 zauwazylem, ze przy wylàczonym autolapie (co kilometr, ktòry uzywam podczas prostych biegòw) nie otrzymuje danych o rytmie ostatnie fazy (chociaz na ekranie mam: CZAS, DYSTANS, SREDNIE TEMPO oraz SREDNIE TEMPO OSTATNIEGO AUTOLAPU)
chcialbym bez ciàglego wciskania guzika a to po 4' a to po 1' wiedziec jakie bylo srednie tempo tej fazy
jak to siè robi?
muszè miec wlàczony autolap? bo wòwczas dzwoni mi co kilometr i do tego co 4' i co 1' co tak naprawdè mnie irytuje
kto mi podpowie?

_________________
Finis Coronat Opus...Frangar non flectar
endomondo


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polar M400
Nowy postNapisane: Cz, 10 stycznia 2019, 09:37 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 12 października 2014, 14:32
Posty: 4239
Lokalizacja: Szczecin
Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale zaplanuj sobie trening fazowy i będziesz miał podsumowanie każdej fazy.
Ustawione autolapy też będą podsumowane ale jak dana faza się skończy to otrzymasz też jej podsumowanie.
Czasami faza i ustawiony autolap się pokrywają i następuje podsumowanie jednego i drugiego. Trzeba zwrócić na to uwagę co prezentuje tarcza.
Można jeszcze lapować ręcznie i będzie też podsumowanie lapa ręcznego.

_________________
Nie pozwól, by to czego nie możesz zrobić powstrzymywało Cię od zrobienia tego, co jesteś w stanie zrobić.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polar M400
Nowy postNapisane: Cz, 10 stycznia 2019, 12:09 
Offline
Stary Wyga
Stary Wyga

Dołączył(a): Śr, 26 września 2012, 21:46
Posty: 152
Jest tak, jak opisuje keiw.

Dotyczy to ekranów podsumowania po każdym lapie lub fazie.

Natomiast jeśli chodzi o ekrany wyświetlania danych treningowych to już jest troszkę inaczej.
Są dwa parametry:
- "średnie tempo okrążenia", które pokazuje średnie tempo "manualnego lapa"
- "średnie tempo", które pokazuje wartość od początku treningu.

Niestety "średnie tempo okrążenia" działa tylko po manualnym wciśnięciu lapa, ignoruje zdefiniowane lapy w ustawieniach treningu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polar M400
Nowy postNapisane: Cz, 10 stycznia 2019, 22:47 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz, 11 lipca 2013, 18:33
Posty: 681
Szkoda. 310xt był bardziej user friendly.
Np przy fartleku chciałbym zobaczyć na ekranie jak pobieglem ostatni fragment (średnie tempo lapu) bez konieczności wciskania guzika.
Jakoś się przyzwyczaję
Dziękuję

_________________
Finis Coronat Opus...Frangar non flectar
endomondo


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polar M400
Nowy postNapisane: Pn, 4 lutego 2019, 14:52 
Offline
Stary Wyga
Stary Wyga

Dołączył(a): Śr, 26 września 2012, 21:46
Posty: 152
Po ostatniej, styczniowej, aktualizacji apki Polar Flow zgubiły mi się ustawienia profili sportowych wraz z ustawieniami stref prędkości. Zauważyłem ich brak na zegarku, więc już po synchronizacji.
Być może aktualizacja nie miała z tym nic wspólnego i to tylko zbieżność w czasie, niemniej problem pozostał - musiałem ustawiać od nowa profile i strefy "z głowy".

Czy jest jakaś możliwość backupu ustawień, aby można było odtworzyć ustawienia, gdyby problem kiedyś ponownie wystąpił?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polar M400
Nowy postNapisane: Pn, 4 lutego 2019, 14:57 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 12 października 2014, 14:32
Posty: 4239
Lokalizacja: Szczecin
Masz zapewne telefon na iOS?
Ten problem dotyczył tylko synchro robionych na sprzęcie Apple. Androidowcom się udało.
Kopii nie zrobisz.
Polar przeprosił ale każdy musi sobie profile ustawić samodzielnie.

Wysłane z mojego SM-G950F .

_________________
Nie pozwól, by to czego nie możesz zrobić powstrzymywało Cię od zrobienia tego, co jesteś w stanie zrobić.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polar M400
Nowy postNapisane: Pn, 4 lutego 2019, 15:02 
Offline
Stary Wyga
Stary Wyga

Dołączył(a): Śr, 26 września 2012, 21:46
Posty: 152
keiw napisał(a):
Masz zapewne telefon na iOS?

prorok czy co? :hahaha:

keiw napisał(a):
Kopii nie zrobisz.
Polar przeprosił ale każdy musi sobie profile ustawić samodzielnie.


Szkoda. Dzięki za info.
Komunikat o problemie nie trafił do mnie a sam nie śledzę Polara jakoś intensywnie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polar M400
Nowy postNapisane: Pn, 4 lutego 2019, 15:07 
Offline
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N, 12 października 2014, 14:32
Posty: 4239
Lokalizacja: Szczecin
Niestety ale Polar sam namieszał. Wprowadzali zmiany we Flow i coś im nie do końca zagrało z iOS.

Obrazek

_________________
Nie pozwól, by to czego nie możesz zrobić powstrzymywało Cię od zrobienia tego, co jesteś w stanie zrobić.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polar M400
Nowy postNapisane: Pn, 4 lutego 2019, 15:08 
Offline
Stary Wyga
Stary Wyga

Dołączył(a): Śr, 26 września 2012, 21:46
Posty: 152
Sh!t happens


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 230, 231, 232, 233, 234, 235  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL